Πολιτική κόντρα για τις επιστολές Καραμανλή σχετικά με το Μακεδονικό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Πολιτική κόντρα για τις επιστολές Καραμανλή σχετικά με το Μακεδονικό

«Φωτιές» άναψαν στο πολιτικό σκηνικό οι αποκαλύψεις επίσημων εγγράφων που αφορούν στη στάση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για το Μακεδονικό.

Μετά την επιστολή του Κώστα Καραμανλή προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento την Κυριακή και στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να αποδέχεται διπλή ονομασία για την ΠΓΔΜ: «Μακεδονία-Σκόπια» για τους διεθνείς οργανισμούς, «Μακεδονία» για το εσωτερικό της χώρας.

Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού, απαντώντας στο δημοσίευμα, επεσήμαναν ότι το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008» τόνισαν μεταξύ άλλων.

Για το θέμα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ηράκλειο τη Δευτέρα το βράδυ, όπου είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα αποδεικνύεται ποιοι ήταν οι υποκριτές και οι πατριδοκάπηλοι. Αυτοί που είχαν συμφωνήσει εδώ και 14 χρόνια και είχαν παραδώσει με τον πιο επίσημο τρόπο το όνομα Μακεδονία στους γείτονες, χωρίς κανέναν προσδιορισμό, χωρίς κανέναν όρο για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας.. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, και τα στελέχη της Ν.Δ. που παρίσταναν χωρίς ντροπή τους Μακεδονομάχους στα συλλαλητήρια και που εκμεταλλεύτηκαν την πατριωτική ευαισθησία των συμπατριωτών μας στη Μακεδονία, τι έχουν σήμερα να πουν γι’ αυτή τη μεγάλη εθνική απάτη που έστησαν στον ελληνικό λαό;»

«Την έχουμε ξαναδεί. Δεν είναι τίποτα καινούργιο», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Επόμενη Μέρα, για την επιστολή Νίμιτς για το Σκοπιανό επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα "Τα Νέα" ήδη από τον Απρίλιο 2005 σε πρωτοσέλιδό τους είχαν αποκαλύψει τη συγκεκριμένη επιστολή του κ. Καραμανλή προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, παρότι δεν είχε δημοσιευτεί ολόκληρο το περιεχόμενό της.

«O ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνος του αντιπαράθεση με τον εαυτό του. Αντιπαράθεση θα υπήρχε μόνο αν υπήρχε αποκάλυψη που να έφερνε σε δύσκολη θέση της ΝΔ. Όσα αναφέρονται ως αποκάλυψη στο Documento είχαν αναφερθεί από τον κ. Κοτζιά. Έγινε αναλυτική συζήτηση στη βουλή, η κα Ντόρα Μπακογιάννη ανέλυσε πλήρως τη στρατηγική της ΝΔ εκείνο το καιρό, μια στρατηγική που δεν έγινε στα κρυφά. Ο πρωθυπουργός και ο κ. Κοτζιάς ήθελαν συναίνεση αλλά ξέχασαν να ενημερώσουν τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τον κ. Καμμένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια διαπραγμάτευση μονοκομματικά, μονοπρόσωπα», συνέχισε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας ότι η επιστολή δεν είχε πρόταση ελληνικής πλευράς αλλά του κ. Νίμιτς. Παράλληλα υπενθύμισε τι έγινε στο Βουκουρέστι και πως τότε είχαν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί και «ενωμένοι είπαν ένα μεγάλο όχι».

Η κα Ζαχαράκη τόνισε πως το κεκτημένο του Βουκουρεστίου δέκα χρόνια μετά κατερρίφθη ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε κρυφή διαπραγμάτευση. «Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της ΝΔ ήταν το κεκτημένο του Βουκουρεστίου», υπογράμμισε ενώ για τη συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήρισε επιζήμια.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής παρουσία μάλιστα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Μιλώντας στην προεκλογική του εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας στις Σέρρες, τόνισε: «Είμαστε η μεγάλη πατριωτική, φιλελεύθερη παράταξη με λαϊκό προσανατολισμό… Αυτή είναι η παράταξή μας, αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία! Μία παράταξη που λειτουργεί πάντα με μία απαράβατη αρχή: Ότι το εθνικό συμφέρον μπαίνει πάντα –μα πάντα- πάνω από το κομματικό και το προσωπικό».

Έστειλε επίσης ξεκάθαρο μήνυμα τονίζοντας: «Κι επειδή αυτές τις μέρες, στην προεκλογική τους αγωνία, προσπαθούν αν κάνουν το μαύρο άσπρο, με ανιστόρητα δημοσιεύματα, ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η ιστορία έγραψε ποιος είπε ΟΧΙ στο Βουκουρέστι και ποιος είπε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στις Πρέσπες.»

«Το γνωρίζω το θέμα, η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 δέχθηκε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Χωρίς να μας ενημερώσουν αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα “Μακεδονία”. Από εκεί και πέρα υπήρξε ο τεράστιος για την Ελλάδα κίνδυνος αυτό να επεκταθεί, να υπάρξει ένα “κύμα” αναγνωρίσεων από όλες τις χώρες με το όνομα “Μακεδονία” και το θέμα να χαθεί για πάντα. Η αντίδραση που επιχείρησε η τότε κυβέρνηση Καραμανλή ήταν να κρατήσει σε εκκρεμότητα το θέμα, μέχρι να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα της επέτρεπαν να αντιστρέψει εκείνο που πήγαινε να γίνει. Δεν ήθελε με κανέναν τρόπο η κυβέρνηση Καραμανλή να θεωρηθεί ότι η ίδια δεν ερχόταν να συζητήσει, διότι αυτό θα κατέληγε σε εθνικό Βατερλό. Πάνω σε αυτή τη στρατηγική, η οποία ήταν ευρύτερα γνωστή, ορθής εθνικής τακτικής, βασίζεται τώρα η κυβέρνηση με διάφορες αιτιάσεις από δεξιά και αριστερά που στερούνται σημασίας. Η πολιτική άποψη της κυβέρνησης Καραμανλή διατυπώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο στο Βουκουρέστι και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν» δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας στο ραδιόφωνο του ALPHA.

Νέα δημοσιεύματα

Χθες η Εφημερίδα των Συντακτών έφερε στο φως έξι επιστολές, που στάλθηκαν στις 7, 8 και 9.4.2005 από τον τότε Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας – σύμφωνα με το δημοσίευμα- να γίνει δεκτή η διπλή ονομασία «Makedonija-Skopje» και σκέτο «Makedonija». Πανομοιότυπες επιστολές απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Ολι Ρεν, επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Ζαν Ασελμπορν, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε., και τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Μετά και το σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και μέσω της εκπροσώπου του Έφης Αχτσιόγλου, καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για το ζήτημα. «H αφερεγγυότητα και η διγλωσσία της ΝΔ, ακόμη και στα κρίσιμα εθνικά θέματα, καταδεικνύονται από τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα, για τη στάση που κράτησε στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Οι επιστολές που αποκαλύφθηκαν επιβεβαιώνουν ότι δεν επρόκειτο για μία κίνηση τακτικής, όπως δικαιολογήθηκε η ΝΔ, αλλά ήταν επίσημη πολιτική της θέση» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε:

«Το πλαίσιο που έκανε δεκτό η ΝΔ ήταν διπλή ονομασία, δηλαδή επέτρεπε η γειτονική χώρα στο εσωτερικό της να λέγεται Μακεδονία, και απλώς σύστηνε για το εξωτερικό τη χρήση «Μακεδονία - Σκόπια», δίνοντας τελικά τη δυνατότητα οι περισσότεροι και στο εξωτερικό να την ονομάζουν επίσης Μακεδονία.

Κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, λοιπόν, και κανένα erga omnes, όπως και καμία λέξη για συνταγματική αναθεώρηση. Ταυτόχρονα, αποδεχόταν να “ξεπαγώσει” η ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαπατά τον ελληνικό λαό διαστρεβλώνοντας την αλήθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε και να προσβάλλει τους πολίτες διά της σιωπής του».

Tσίπρας: Σήμερα αποδεικνύεται η μεγάλη υποκρισία και τα εθνικά ψεύδη της ΝΔ στο Μακεδονικό

Σήμερα αποδεικνύονται η «μεγάλη υποκρισία και τα εθνικά ψεύδη» της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και η «εθνική συκοφαντία και η σκευωρία» που έστησε εναντίον της κυβέρνησης, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα, πλέον, αποδεικνύεται η μεγάλη υποκρισία και τα εθνικά ψεύδη της ΝΔ στο Μακεδονικό. Αποδεικνύεται η εθνική συκοφαντία και η σκευωρία που έστησαν εναντίον μας. Εκεί όπου θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι, αποφάσισαν να διχάσουν το λαό για να κερδίσουν λίγες ψήφους», έγραψε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα έχει επισυνάψει βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 15 δευτερολέπτων από ομιλία του πρωθυπουργού που αναφέρεται στο ζήτημα και καλεί τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει "συγγνώμη" εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας από τον ελληνικό λαό
Bookmark and Share