Θρίλερ για γερά νεύρα οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών - Λονδίνου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Θρίλερ για γερά νεύρα οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών - Λονδίνου

Θα χρειαστεί ίσως μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες το επόμενο 15ημερο λέει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός
Πολλά σημεία πρέπει να επιλυθούν προσθέτει

Σε πόλεμο νεύρων εξελίσσεται το θέμα του Brexit με τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο να προσπαθούν εναγωνίως να βρουν μία πρόταση για διαπραγματευτούν την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε την ώρα που ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράτκαρ επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα προς επίλυση. Ο ίδιος μάλιστα υπαινίσσεται ότι θα θα διεξαχθεί μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει ακόμη να επιλυθούν. Τόνισε επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες.

Κι ενώ διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις Λονδίνου - Βρυξελλών ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, το βορειοιρλανδικό «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» τορπιλίζει τη συμφωνία με την επικεφαλής του κόμματος, Αρλίν Φόστερ, να δηλώνει ότι «δεν εμπιστεύεται τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά μόνο τον εαυτό της».

Το βορειοϊρλανδικό (DUP), προτεσταντική πολιτική δύναμη που στηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών, εξέθεσε σοβαρές αντιρρήσεις στο σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Βρετανό κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Το δεξιό, φιλοβρετανικό DUP αντιστέκεται στο κομμάτι της συμφωνίας που αφορά τελωνειακούς ελέγχους στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, μειώνοντας τους οικονομικούς δεσμούς της Μεγάλης Βρετανίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλαδή των δύο οργανικών μερών του Ηνωμένου Βασιλείου, μολονότι τυπικά η Β. Ιρλανδία θα αποχωρήσει κανονικά από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ μαζί με την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Ο Τζόνσον πάντως τρέχει και δεν φθάνει για να προλάβει να παρουσιάσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μια νέα πρόταση για το Brexit έτσι ώστε να την καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, που θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το Λονδίνο θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια αναβολή της αποχώρησής του από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ακόμη κι αν ο Τζόνσον καταφέρει να συνάψει μια συμφωνία και να την περάσει από την βουλή αυτήν την εβδομάδα, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της παράτασης αφού δεν θα προλάβει την επισφράγισή της πριν από τo Xάλογουιν.

Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν κάποιους μήνες για να ελέγξουν λεπτομερώς τη νέα συμφωνία προτού την εγκρίνουν, επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1», προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», o Συντηρητικός πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τη βάση - ένα προσχέδιο- της συμφωνίας με την Ε.Ε αφού έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες για τα ιρλανδικά σύνορα.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τελωνειακών συνόρων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας ενώνοντας το νησί με μια εμπορική έννοια. Κάτι που ήθελε η κυβέρνηση του Δουβλίνου και το είχε απορρίψει το Λονδίνο ως «μη συνταγματικά ή οικονομικά βιώσιμο».

Από την πλευρά, το υπερσυντηρητικό βορειοιρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις του.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν καταλήξουν τις προσεχείς ώρες σε μία συμφωνία με το Λονδίνο, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και το 2020.

Το κόστος για την βρετανική οικονομία από το Brexit έχει ήδη φθάσει τα 70 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ευρωπαικής Μεταρρύθμισης.Το think tank προειδοποιεί ότι, ακόμη κι αν η συμφωνία επιτευχθεί, η αβεβαιότητα του Brexit θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις έως τα μέσα του 2020 ή και αργότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share