Εξάρχεια:«Ξηλώθηκαν» εννέα καταλήψεις σε ενάμιση μήνα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Εξάρχεια:«Ξηλώθηκαν» εννέα καταλήψεις σε ενάμιση μήνα

Υπό κατάληψη παραμένουν ακόμη 16 κτίρια στα Εξάρχεια και 38 κτίρια σε όλη την Αττική (22 δημόσια, 11 ιδιώτες

Ενας Μαροκινός «αντιεξουσιαστής»… με φυσίγγια -που είχε προσαχθεί κατά το παρελθόν για επεισόδια- εντοπίστηκε μέσα στην κατάληψη στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού, η οποία εκκενώθηκε χθες το πρωί μαζί με ένα ξενοδοχείο στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 57 στα Εξάρχεια.

Η πρώτη κατάληψη ήταν το κτίριο στο οποίο είχαν μεταβεί στις αρχές του περασμένου Απριλίου άνδρες του Λιμενικού για να κάνουν έλεγχο για ναρκωτικά αλλά δέχτηκαν επίθεση με… καλάσνικοφ και μαχαίρια! Σύμφωνα με τις τότε μαρτυρίες, οι περίπου 50 δράστες κατάφεραν να τους αποσπάσουν δύο τσαντάκια με τα ιδιωτικά τους όπλα. Από τότε έπρεπε να περάσουν πάνω από επτά μήνες για να επέμβει τελικά η ΕΛ.ΑΣ. και να ερευνήσει το κτίριο. Με τις χθεσινές επιχειρήσεις ο αριθμός των καταλήψεων που εκκενώθηκαν μέσα σε ενάμιση μήνα έφτασε τις εννέα.

Στην κατάληψη των προσφύγων και μεταναστών δίπλα στην πλατεία Εξαρχείων εντοπίστηκαν 33 πρόσφυγες και μετανάστες (σ.σ.: 16 άνδρες και 9 γυναίκες), ανάμεσα στους οποίους ήταν και οκτώ ανήλικοι. Ολοι μεταφέρθηκαν με πούλμαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. στην Πέτρου Ράλλη, όπου έγινε ο απαραίτητος έλεγχος των εγγράφων τους.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι 12 προέρχονται από τη Συρία, δύο από το Ιράκ και 19 από την Παλαιστίνη. Από αυτούς 19 μεταφέρθηκαν στην Ανοικτή Δομή Κορίνθου, δύο στην Ανοικτή Δομή Λαυρίου, οκτώ αφέθησαν ελεύθεροι καθ’ όσον είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και τέσσερις στο προαναχωρητικό κέντρο κράτησης αλλοδαπών Αμυγδαλέζας.

Από τους τελευταίους οι δύο συνελήφθησαν και διατάχθηκε η διοικητική τους απέλαση, καθώς βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα. Παράλληλα, εις βάρος του Μαροκινού που βρέθηκε στο κτίριο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και κατοχή φυσιγγίων.

Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο μέσα από την κατάληψη στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες διέμεναν στο ξενοδοχείο κάτω από άθλιες συνθήκες. Από τις εννέα καταλήψεις που έχουν εκκενωθεί από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα, οι έξι ήταν υπό τη «σκεπή» προσφύγων-μεταναστών και… φιλοξενούσαν 589 άτομα.

Σε μία από αυτές, στην οδό Αχαρνών, είχε εντοπιστεί ένας άνδρας από τη Συρία, ο οποίος συνελήφθη καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για βιασμό ανηλίκου από τις 26 του περασμένου Ιουλίου. Τα άλλα τρία κτίρια είχαν καταληφθεί από αντιεξουσιαστές και σε αυτά διέμεναν τέσσερα άτομα. Πάντως, εισαγγελικές παραγγελίες εκκένωσης υπάρχουν για ακόμη οκτώ κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στις οποίες είναι και το Κ-ΒΟΞ, το ορμητήριο του Ρουβίκωνα στην πλατεία των Εξαρχείων.

Υπό κατάληψη παραμένουν ακόμη 16 κτίρια στα Εξάρχεια και 38 κτίρια σε όλη την Αττική (22 δημόσια, 11 ιδιώτες, 5 άγνωστο ιδιοκτησιακό καθεστώς). Χθες πάντως ο Δήμος Πειραιά έκανε συντονισμένη επιχείρηση μαζί με την Ελληνική Αστυνομία στο πρώην στρατόπεδο Παπαδογιωργή, προκειμένου να απομακρυνθούν άτομα τα οποία έμεναν παράνομα εκεί.

«Xθες επιχείρησαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας και απομάκρυναν τους καταληψίες, παρουσία του αστυνομικού διευθυντή Πειραιά Ταξίαρχου κ. Παναγιώτη Γεωργόπουλου, του αστυνομικού διευθυντή Πειραιά κ. Βαγγέλη Λινάρδου και του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καμινίων κ. Βασίλη Κούβαρη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πειραιά. «Εν συνεχεία, εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας προχώρησαν στον καθαρισμό του χώρου, απομακρύνοντας απορρίμματα και άλλα υλικά με τα απορριμματοφόρα του δήμου, εργαζόμενοι του Μηχανολογικού-Ηλεκτρολογικού προχώρησαν σε παρεμβάσεις στο στρατόπεδο, ενώ εργαζόμενοι της υπηρεσίας Πρασίνου θα υλοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες για την αναβάθμιση του πρασίνου», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share