Αλωνίζουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο - Ρεκόρ τουρκικής προκλητικότητας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Αλωνίζουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο - Ρεκόρ τουρκικής προκλητικότητας

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η κατακόρυφη άνοδος της τουρκικής παραβατικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει μόνο μία εξήγηση αλλά αποδίδεται σε πολλαπλούς παράγοντες.

Μια από τις πιο προκλητικές συμπεριφορές της Αγκυρας των τελευταίων ετών βιώνει η Αθήνα, μολονότι η Τουρκία είναι απασχολημένη στρατιωτικά και στη Συρία. Οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά έφτασαν προχθές τις 70, αριθμός-ρεκόρ για τη δεκαετία.

Αλλά και οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας από τουρκικά αεροσκάφη φαίνεται ότι φέτος ως το τέλος της χρονιάς θα εκτιναχθούν σε αριθμούς που δεν έχουν φτάσει ποτέ, ξεπερνώντας τις 4.000. Εως χθες οι παραβιάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, ήταν 3.930. Οι περισσότερες παραβιάσεις που έχουν καταγραφεί είναι οι 3.938 το 2003. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι μέσα σε λίγες ημέρες από σήμερα αυτό το νούμερο θα έχει ξεπεραστεί. Είναι πάντως οι περισσότερες της δεκαετίας.

Ενδεικτικό της επιθετικότητας της Τουρκίας είναι ότι μόνο τον Οκτώβριο σημειώθηκαν 20 υπερπτήσεις. Είναι οι περισσότερες που καταγράφονται μέσα σε έναν μήνα τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι οι υπερπτήσεις είναι μία από τις προκλήσεις που πάντα βάζουν στο μικροσκόπιο και αναλύουν οι επιτελείς του «Πενταγώνου» καθώς αποτελούν έμπρακτη αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η αύξηση αυτής της επιθετικής τακτικής από την Αγκυρα - και υπό τη μορφή μπαράζ αφού προχθές τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε έξι σε μία ημέρα σε Ρω, Φαρμακονήσι, Οινούσσες, Παναγιά - αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακόμη και μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από ελληνικό νησί, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό.

Οι παράγοντες
Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η κατακόρυφη άνοδος της τουρκικής παραβατικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει μόνο μία εξήγηση αλλά αποδίδεται σε πολλαπλούς παράγοντες. Η πλειονότητα των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά είναι σε πολύ μεγάλα ύψη, συνήθως στα 22.000 - 28.000 πόδια (6.700 - 8.500 μέτρα) και διαρκούν ελάχιστα λεπτά. Αυτό το ποιοτικό στοιχείο δείχνει, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι στόχος της Αγκυρας είναι «να καταγραφεί η πρόκλησή τους και η παρουσία τους στο Αιγαίο». Ταυτόχρονα όμως δεν αποκλείεται με αυτού του είδους τις προκλήσεις να θέλουν να παγιώσουν το «γκριζάρισμα» συγκεκριμένων ελληνικών νησιών.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία που δίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, οι αλλεπάλληλες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά οφείλονται σε κάποιες περιπτώσεις στην απειρία των τούρκων χειριστών. Οι άμεσες αναχαιτίσεις από τα ελληνικά αεροσκάφη - πολλές φορές από σημεία που δεν τα περιμένουν οι Τούρκοι - προκαλούν εκνευρισμό στους τούρκους πιλότους αλλά και στους επικεφαλής τους. Αναζητώντας «εκδίκηση» στον αέρα προχωρούν σε νέες παραβιάσεις. Απογειώνουν αεροσκάφη και τελευταία και μη επανδρωμένα.

Σε πολλές περιπτώσεις εξάλλου έχει παρατηρηθεί και το εξής φαινόμενο. Οταν η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ενοχλείται από μια δήλωση ή από μια ενέργεια υψηλού συμβολισμού από πλευράς Ελλάδας - όπως η πρόσφατη συμμετοχή 2 ελληνικών F-16 σε στρατιωτική άσκηση στην Κύπρο - επιλέγει να απαντάει με «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο, δηλαδή με παραβιάσεις και υπερπτήσεις.

Απειλεί πάλι να ανοίξει τις πύλες ο Ερντογάν
Η τουρκική πολιτική ηγεσία συνεχίζει να απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη με το Προσφυγικό. Σε νέες δηλώσεις του προχθές ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε εκ νέου: «Οταν λέμε ότι θα ανοίξουμε τις πόρτες, εξάπτονται. Μην εξάπτεστε. Οταν έρθει η ώρα, οι πόρτες θα ανοίξουν. Θα ανοίξουν». Και πρόσθεσε πως δεν έχουν αξία οι δηλώσεις από την Ευρώπη που μυρίζουν υποκρισία. «Το τέλος της Ευρώπης θα έρθει από την ανειλικρίνειά της και τη διπλοπροσωπία της. Ιδού το Brexit. Αντε να δούμε, φιλοξενήστε κι εσείς εκατοντάδες χιλιάδες (πρόσφυγες). Για να δούμε πώς θα τα καταφέρετε κι εσείς».
Πηγή Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share