Mεταναστευτικό: Φτιάχνουν 6 κλειστά κέντρα στα νησιά- Αδειάζει η Μόρια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Mεταναστευτικό: Φτιάχνουν 6 κλειστά κέντρα στα νησιά- Αδειάζει η Μόρια

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μαζί με τον συντονιστή για την μεταναστευτική πολιτική Αλκιβιάδη Στεφανή θα ανακοινώσουν σειρά μέτρων με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και να μπει ένα «φρένο» στις ροές που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Παρασκευή μέχρι το πρωί της Δευτέρας (18/11), οι Λιμενικοί εντόπισαν και διέσωσαν περισσότερους από 700 πρόσφυγες-μετανάστες σε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος και Κως). Το πρωί της Δευτέρας μεταφέρθηκαν από τα νησιά στον Πειραιά 179 αιτούντες άσυλο, με σκοπό να διοχετευτούν σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες καθώς μέχρι στιγμής η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και η ασφάλεια των συνόρων προκειμένου να αποτρέψουν τους διακινητές. 

Δύο φάσεις θα έχουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Αρχικά θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λήμνο με την χωρητικότητα των δομών να μην ξεπερνά τις 10 χιλιάδες άτομα, ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε νησιού καθώς και σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου, Λέρο και Κω. Στον σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη. 

Στο τραπέζι βρίσκονται και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις και για μικρότερα νησιά.

Επίσης θα ενισχυθούν τα μέσα παρακολούθησης του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού. 

Όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός και στην σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες, σε καμία περίπτωση ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων, που θα φιλοξενηθούν σε κάθε περιφέρεια, δεν θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της και θα υπάρχει αναλογικότητα στην κατανομή τους.

Παράλληλα όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα προσληφθούν 400 συνοριοφύλακες, 500 νέοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στις υπηρεσίες ασύλου, ενώ ακόμη 800 άτομα θα προσληφθούν για την φύλαξη των συνόρων και των προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά. 

Στην δεύτερη φάση κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα πιθανότατα θα δημιουργηθούν σε Κω, Λέρο αλλά και την Κρήτη, όπως και σε βιομηχανικές περιοχές της ενδοχώρας, ωστόσο μέχρι στιγμή τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Οι συγκεκριμένες δομές θα έχουν χαμηλότερη δυναμικότητα καθώς δεν θα μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 2000 μετανάστες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share