Υδρογονάνθρακες: Τα νέα στοιχεία για Ιόνιο και Κρήτη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Υδρογονάνθρακες: Τα νέα στοιχεία για Ιόνιο και Κρήτη

Αναγνωρίστηκαν δομές που μοιάζουν με τα μοντέλα της Αν. Μεσογείου



Την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων για θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης ολοκλήρωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), προχωρώντας στην απεικόνιση ακριβούς βάθους των γεωμετρικών δομών που εντοπίζονται σε αυτές.

Οι δύο τεχνικές μελέτες είναι διαθέσιμες στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα, συμβάλλοντας έτσι στην προοπτική εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα υδρογονανθράκων σε υποψήφιους «στόχους» στις εν λόγω εκτάσεις.

Όσον αφορά το Ιόνιο, η μελέτη εστιάζει στο κεντρικό Ιόνιο, ενώ με αυτήν ολοκληρώνεται από την ΕΔΕΥ η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων για όλη την υπεράκτια επικράτεια της Δυτικής Ελλάδας. Στη μελέτη έχουν συμπεριληφθεί οκτώ προϋπάρχουσες γεωτρήσεις και 30 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 2.800 χιλιομέτρων.

Στην περίπτωση της Κρήτης, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά γίνεται εμπεριστατωμένη μελέτη στην ανεξερεύνητη περιοχή νοτίως του νησιού, με τα πιο σύγχρονα γεωφυσικά δεδομένα.

Έχουν αναγνωριστεί νέες δομές, οι οποίες μοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν στο Ισραήλ και τύπου Ζορ στην Αίγυπτο.

Η μελέτη περιλαμβάνει επικαιροποιημένο χάρτη των λασποηφαιστείων με ερμηνεία, η οποία προσφέρει πληροφορίες για την ηλικία των πετρωμάτων που είναι βαθιά θαμμένα στο υπέδαφος, τη θερμική ωριμότητα και το περιεχόμενο οργανικής ύλης.

Σε αυτήν έχουν συμπεριληφθεί 15 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 2.500 χιλιομέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξειδικευμένοι επιστήμονες της εταιρείας στους τομείς της γεωφυσικής και της γεωλογίας εργάστηκαν σε περιβάλλοντα τα οποία διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Bookmark and Share