Βήματα προς μια συμφωνία κοινής χρηματοδότησης των προσπαθειών οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορωνοϊού πραγματοποίησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει τις λεπτομέρειες μιας κοινής υποστηρικτικής δράσης, όπως ανέφεραν στο Reuters διπλωματικές πηγές. Νωρίτερα, η Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν προτού να είναι αργά κάνοντας λόγο για ύφεση έως και 15% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Παρότι το κλίμα ήταν περισσότερο συναινετικό από ό,τι ένα μήνα πριν, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών, με τέσσερις χώρες -Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία- να τάσσονται κατά των προτάσεων για στήριξη της ανάκαμψης μέσω επιδοτήσεων προς κράτη-μέλη.
Το «στρατόπεδο» των χωρών του Βορρά, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2021-27 -το επονομαζόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο- ανέφεραν οι πηγές.
Στην άλλη πλευρά των χωρών του Νότου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υποστήριξε ότι το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ανέρχεται στο 1,5 τρισ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες-μέλη, ώστε να διασφαλισθεί μια συμμετρική απάντηση στο ασύμετρο σοκ λόγω κορωνοϊού».
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πετούν το μπαλάκι στην Κομισιόν, που θα πρέπει να βρει τρόπο να... τετραγωνίσει τον κύκλο και να παρουσιάσει έως τις 6 Μαϊου τις προτάσεις για τη χρηματοδότηση και τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης.