Την παράταση του lockdown μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφού το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας εξακολουθεί να είναι αρκετά επιβαρυμένο.
Πρώτη παράταση του lockdown ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει μια επόμενη.
Την διάρκεια του lockdown θα κρίνουν 7 περιοχές της χώρας που καταγράφουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο μεταξύ αυτών Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα κα Μαγνησία. Μικρή ανάσα δίνουν τα αποτελέσματα στην μελέτη των λυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου καταγράφεται μείωση του ιικού φορτίου κατά 50%
Εάν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων, μετά από την 7η του Δεκέμβρη, ενδεχομένως να σχεδιαστεί μία σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα.
Πώς θα γίνει το άνοιγμα της χώρας
Όπως τόνισε η διευθύντρια 7ης Πνευμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», θα πρέπει να τηρούνται πιστά τα μέτρα, ακόμα και στους χώρους εργασίας.
Η παράταση των έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό και ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές αποτελεί και πηγή ανησυχίας.
Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Λέσβο και την Αχαΐα.
Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα νέα στοιχεία για την άρση του lockdown.
Ο βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία μαζί με τα καταστήματα που πωλούν εποχικά είδη στις 7 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την κυβέρνηση εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τον τρόπο που θα γίνουν οι εορτασμοί αυτών των ημέρων και θα δώσει ιδιαίτερες συστάσεις ώστε να μην υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης.
Πτωτική πορεία στην Αττική
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα μαρτυρούν ότι σιγά σιγά αποδυναμώνουν τον ιό. Τα νέα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των μετρήσεων των λυμάτων, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στο MEGA ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.
Συγκεκριμένα, στην Αττική το διάστημα 30/10 έως 6/11 ο μέσος όρος των φορέων για το λεκανοπέδιο ανέρχονταν σε 49.500.
Την πρώτη εβδομάδα του lockdown 7-12/11 οι φορείς μειώθηκαν σε 35.300.
Τη δεύτερη βδομάδα του lockdown, το χρονικό διάστημα 13-18/11 ο αριθμός κατέβηκε στους 21.100, ενώ την τρίτη εβδομάδα 19-23/11 έπεσε ραγδαία στους 6.200 φορείς.
Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, το ιικό φορτίο αυτής της εβδομάδας είναι κατά 50% κάτω σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας.