Συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης στους ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας, προκαλεί η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας καθώς ο απολογισμός των τριών πρώτων εβδομάδων που ξεκίνησε η νέα δομή οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς (target model), δημιουργεί αποκαρδιωτική εικόνα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newmoney.gr, στελέχη της αγοράς ισχυρίζονται πως όχι μόνο δεν μειώθηκε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, όπως διακήρυττε η κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής εξελίσσεται σε μνημειώδη αποτυχία για την προμήθεια, καθώς ούτε οι τιμές της κύριας αγοράς (της Αγοράς Επόμενης Ημέρας – Day Ahead Market -DAM) υποχώρησαν αλλά, επιπλέον, προέκυψε και ένα θηριώδες κόστος από την αγορά εξισορρόπησης (balancing market) το οποίο, αν εξακολουθήσει να υφίσταται σε τόσο υψηλά επίπεδα, νομοτελειακά θα μετακυλιστεί στους λογαριασμούς που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές.
Η εκτίναξη των τιμών έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις σε πελάτες Μέσης Τάσης ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι επιχειρηματικοί πελάτες Χαμηλής Τάσης με τις υψηλότερες καταναλώσεις, διότι με τα νέα επίπεδα κόστους που έχουν διαμορφωθεί η υφιστάμενη τιμολόγηση γίνεται ζημιογόνος για τους προμηθευτές. Από τις εταιρείες που επηρεάζονται άμεσα από τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς είναι οι εναλλακτικοί και μη καθετοποιημένοι πάροχοι ενέργειας, όπως η NRG του ομίλου Βαρδινογιάννη, η Watt&Volt συμφερόντων Αναστάσιου Παπαναγιώτου, η Volterra του ομίλου ΑVΑX εταιρείες με τα μεγαλύτερα μερίδια στην προμήθεια μετά τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Αν παραμείνουν οι συνθήκες αμετάβλητες, το αποτέλεσμα θα είναι να προκύψει μέσα στη χειμερινή περίοδο που σημειώνεται η υψηλότερη ζήτηση, συνολική αύξηση του επιπέδου τιμών ρεύματος για όλη την αγορά, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών πελατών. Όπως μάλιστα τονίζουν, σε αντίθετη περίπτωση η ΡΑΕ, βάσει του κώδικα προμήθειας οφείλει να λάβει μέτρα ώστε οι τιμές των προμηθευτών να προσαρμοστούν για να καλύπτουν το αυξημένο αυτό κόστος.