Εμβόλιο: Πίεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αποκαλύπτουν εμπιστευτικά emails - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Εμβόλιο: Πίεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αποκαλύπτουν εμπιστευτικά emails


Τα μηνύματα δίνει στη δημοσιότητα η γαλλική Le Monde.

Μηνύματα που αποκαλύπτουν πληροφορίες για την έγκριση των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική Le Monde. Πρόκειται για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία διέρρευσαν στο dark web και τα οποία αποκαλύπτουν πως η ρυθμιστική αρχή δέχτηκε πίεση για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης για του εμβολίου της Pfizer. Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει εμπλέκουν διάφορους αξιωματούχους του Οργανισμού που φέρεται να έχουν λάβει emails το διάστημα μεταξύ 10 και 25 Νοεμβρίου. 

Τι απαντά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στα δημοσιεύματα ήταν άμεση. Όπως υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι, πρόκειται για στοιχεία που έχουν παραποιηθεί, με σκοπό «να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια».

Η Le Monde ωστόσο τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό και μάλιστα παραθέτει και σειρά λόγων. Στις 9 Δεκεμβρίου, ο EMA γνωστοποίησε ότι είχε υποστεί κυβερνοεπιθέσεις, μάλιστα την ίδια μέρα είχε γίνει γνωστό πως τα έγγραφα που είχαν παραβιαστεί αφορούσαν το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech.  Την Παρασκευή, επιβεβαίωσε ότι ορισμένα από τα χακαρισμένα έγγραφα που αφορούσαν φάρμακα και εμβόλια κατά του κορονoϊού είχαν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι «μέρος της αλληλογραφίας έχει χειραγωγηθεί από τους δράστες πριν από τη δημοσίευση με τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια».

Ωστόσο, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παραδέχτηκε ακόμη στη γαλλική εφημερίδα, η οποία μελέτησε κάποια από την αλληλογραφία που χρονολογείται από το Νοέμβριο, ότι τα συγκεκριμένα e-mail αντικατοπτρίζουν ζητήματα και συζητήσεις που υπήρχαν τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share