Σταδιακή είναι η αύξηση των κρουσμάτων τις τρεις τελευταίες ημέρες από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ένα στα πέντε εντοπίζεται να προέρχεται από τη νοτιοαφρικανική και τη βρετανική μετάλλαξη, προκαλώντας την ανησυχία των υγειονομικών αρχών αλλά και των ειδικών που κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη παράμετρο της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης καταγράφηκαν σήμερα συνολικά 236 περιπτώσεις μεταλλαγμένων λοιμώξεων σε 1.113 κρούσματα, εκ των οποίων τα 4 αφορούν τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και τα υπόλοιπα το βρετανικό στέλεχος, όταν χθες είχαν εντοπιστεί 228 μεταλλάξεις σε 1.195 κρούσματα και 205 σε 1.070, αντίστοιχα. Τάση η οποία εξελίσσεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες θέτοντας σε αυξημένη επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές.
Ενδεικτικό της ανησυχίας αποτελούν και οι δηλώσεις σε σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τις μεταλλάξεις τόνισε πως «παρακολουθούμε και αναλύουμε καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και δε μπορώ να σας κρύψω πως με ανησυχεί η κατάσταση στην Αττική, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας».
Για το λόγο αυτό, σημείωσε, από τις 22 Ιανουαρίου, μαζί με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, δημιουργήσαμε ένα οριζόντιο, πανελλαδικό δίκτυο, που επιτηρεί όλες τις ενδεχόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ένα δίκτυο επιτήρησης αλλά και διάγνωσης, ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε τα σωστά επιδημιολογικά δεδομένα».
Και ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού σε μεγάλους και παιδιά» και σημείωσε πως «περισσότερο μεταδίδουν τον ιό απ’ ότι φαίνεται οι γονείς στα παιδιά και όχι τα παιδιά στους γονείς».
Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυνε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος κάλεσε τις χώρες να προετοιμαστούν για την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της αλληλούχισης του γονιδιώματος του κορονοϊού. «Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση ότι ο ιός έχει ακόμη το πάνω χέρι έναντι του ανθρώπου, αλλά δεν είναι ένας νέος ιός, πρόκειται για μια εξέλιξη του ιού που προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ανθρώπους-ξενιστές», υπενθύμισε.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).
Από αυτά, 4 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 3 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε 3 νοσοκομειακά δείγματα και σε 1 δείγμα από την κοινότητα.
Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 3 δείγματα από την κοινότητα.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 232 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 4 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.