Άνοιξε η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Άνοιξε η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6

 

Άνοιξε πριν λίγη ώρα η πλατφόρμα για το πρώτο σκέλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 όπου οι δυνητικοί δικαιούχοι θα μπορούν μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρώτο σκέλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 που αναμένεται να ολοκληρωθεί και στα δύο σκέλη της ως τον Απρίλιο.


Σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού κ Απόστολου Βεσυρόπουλου που εκδόθηκε χθες, και σε αυτόν τον κύκλο επιλέξιμες θα είναι όλες οι επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής με εξαίρεση τις μεγάλες που απασχολούν πάνω από 1.000 άτομα, τα ΝΠΔΔ και οι επιχειρήσεις που ήταν σε αδράνεια από 1η Ιουλίου 2019.

Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας "mybusinesssupport" της ΑΑΔΕ με τη χρήση των συνθηματικών του Taxisnet και θα εκτυλιχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν αίτηση δηλώνοντας τον τζίρο τους (αν υπόκεινται σε καθεστώς ΦΠΑ) ή τα έσοδά τους από τα οποία θα φανεί αν είναι επιλέξιμες ή όχι για ενίσχυση. Στη συνέχεια θα εκδοθεί νέα ΚΥΑ η οποία θα καθορίζει τους ειδικότερους όρους καθώς και τα όρια ενισχύσεων σε κάθε κατηγορία. Στην πορεία όσες επιχειρήσεις κριθούν επιλέξιμες για ενίσχυση θα πρέπει να ξαναμπούν στην πλατφόρμα και να κάνουν αποδοχή της ενίσχυσης που θα προκύψει από τον συγκεκριμένο κύκλο ώστε το ποσό που τους αναλογεί να πιστωθεί άμεσα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η πίστωση των ενισχύσεων από αυτόν τον κύκλο αναμένονται στην αρχές Μαρτίου. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αυτή η φάση της Επιστρεπτέας 6, η οποία έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, θα καλύπτει την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου και θα πληρωθεί στις αρχές Μαρτίου με το 50% της ενίσχυσης να μην είναι επιστρεπτέος όπως και στον 4ο και στον 5ο κύκλο. Τα όρια ενισχύσεων για τις πληττόμενες διαμορφώνονται από τα 500 έως και 50.000 ευρώ ενώ για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές θα είναι υψηλότερα. Συγκεκριμένα για τους κλάδους που παραμένουν κλειστοί (λιανεμπόριο εστίαση γυμναστήρια αθλητισμός πολιτισμός μεταφορές) τα κατώτερα όρια ενισχύσεων θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και θα κλιμακώνεται στα 2.000 για όσες απασχολούν από 1 έως 5 εργαζόμενους στα 4.000 ευρώ για όσες απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και στα 8.000 ευρώ για όσες απασχολούν περισσότερους από 21 εργαζόμενους. Για τους ελευθέρους επαγγελματίες το ελάχιστο όριο ενίσχυσης θα διαμορφωθεί από 500 έως και 1000 ευρώ με βάση την μείωση του τζίρου τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σε αυτή την φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα αλλάξει η βασική προϋπόθεση ότι για να τύχει ενίσχυσης μια επιχείρηση θα πρέπει να μπορεί να παρουσιάζει μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%. Περίοδος αναφοράς αυτή την φορά θα είναι ο Ιανουάριος του 2020 όταν ο κορονοϊός δεν είχε χτυπήσει ακόμη την οικονομία. Αναμένεται να υπάρχουν διευκρινίσεις στην ΚΥΑ που θα ορίζει τους όρους με τους οποίους θα ορίζεται η περίοδος αναφοράς για νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη δραστηριότητας μετά την 31 /1 2020.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share