Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ελπίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο lockdown για την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ελπίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο lockdown για την Ελλάδα

 

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg και τον δημοσιογράφο John Micklethwait. Βασικός άξονας ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας, οι εμβολιασμοί αλλά και η «επόμενη μέρα». 

Ειδικότερα για το θέμα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο lockdown που θα χρειαστεί η Ελλάδα. Όπως εξήγησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η χώρα χτίζει ένα εμβολιαστικό τείχος, με στόχο να μειώσει την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Εμβολιάζουμε τους πιο ευάλωτους, τα άτομα που είναι πιθανότερο να χρειαστούν κλίνη ΜΕΘ ή και να χάσουν τη ζωή τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι αυτή η τακτική θα έχει ορατά αποτελέσματα από τον Μάρτιο, ενώ αμέσως μετά μπαίνει και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα του καιρού «Επομένως, ναι, θεωρώ πως από τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση σχετική με το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού που έχει θέσει στην ΕΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις θετικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, για τις μετακινήσεις των πολιτών και την ώθηση που μπορεί να δώσει στον τουρισμό. «Ουσιαστικά ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξει κανείς αρνητικό τεστ Covid ή να υποστεί περιορισμούς καραντίνας. Και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο στο οποίο συμφωνήσαμε επί της αρχής και με το Ισραήλ. Θα γίνεται αποδεκτό αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με στόχο να διευκολύνουμε τα ταξίδια από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Και ελπίζω πως κάποια στιγμή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευκολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευρωπαίου που θα έχουν ήδη εμβολιαστεί και θα θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. «Βλέπω πως πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ιδέα. Και πιστεύω πως ο λόγος είναι ότι οι πολίτες τους επιθυμούν να ταξιδέψουν  και θέλουν να διευκολύνουν τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με την πορεία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εμβολίων που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρώπη, ενώ αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην αγορά και τη διανομή εμβολίων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Τώρα θα πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να βεβαιωθούμε πως όταν έχουμε την έγκριση και για τα άλλα εμβόλια, η διαδικασία έγκρισης θα γίνει πολύ- πολύ γρήγορα και δεν θα μείνουμε πίσω σε σχέση με άλλες χώρες ως προς το πόσο γρήγορα θα λάβουμε τα εμβόλια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια μίλησε για τις οικονομικές συνέπειες του lockdown, για την στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Μάρτιος –όταν και αναμένεται να ξανανοίξει η οικονομική δραστηριότητα-  θα είναι ένας καλύτερος μήνας συγκριτικά με τον Φεβρουάριο. «Το πρώτο τρίμηνο θα είναι δύσκολο. Όμως ευελπιστώ πως κατά κάποιο τρόπο θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο του 2021», ήταν η πρόβλεψη του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε και για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ. «Θα αποπληρώσουμε 3,3 δισεκατομμύρια πρόωρα, από ένα σύνολο 5,1 δισεκ. που έχουμε δανειστεί από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με τις αγορές. Μας έχουν επιβραβεύσει με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Προφανώς αυτό συνδέεται και με τη σημαντική ρευστότητα που είναι διαθέσιμη αλλά πιστεύω ότι αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να υλοποιεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ρωτήθηκε και για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία. «Η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι στο αξίωμα του Πρωθυπουργού της Ιταλίας αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυγχάνει να τον γνωρίζω προσωπικά, διότι τον συνάντησα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Πιστεύω ότι κομίζει τεράστια αξιοπιστία. Θα φέρει τεράστια αξιοπιστία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και πιστεύω ξεκάθαρα ότι υπάρχει κοινή ατζέντα (με την Ελλάδα), μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, την οποία είμαι βέβαιος ότι θα υλοποιήσει από την πλευρά του για την Ιταλία. Υπάρχουν κάποια κοινά σημεία με την Ελλάδα: Ο πράσινος μετασχηματισμός, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ευρύτερες συνέργειες στον τομέα της ενέργειας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τον John Micklethwait για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την πιθανότητα η Τουρκία, υπό την ηγεσία Ερντογλαν, να γίνει ποτέ ένας πραγματικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πιστεύω ότι έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές στην Τουρκία ότι οι εξελίξεις σε διμερές επίπεδο θα επηρεάσουν επίσης την ευρύτερη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός, αλλά πιστεύω ότι η απειλή επιβολής κυρώσεων, εφόσον είναι αξιόπιστη, μπορεί να αναγκάσει κράτη να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό ελπίζω ότι θα συμβεί όσον αφορά την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές για την επίλυση της μίας κύριας διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share