Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση - Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή για την παράταση του lockdown - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση - Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή για την παράταση του lockdown


Κρίσιμη είναι η εβδομάδα, που ξεκίνησε από χθες όσον αφορά στη "μάχη" για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα.


Τα τελευταία δεδομένα της πορείας των κρουσμάτων στην κοινότητα, καθώς και της πίεσης που δέχεται το σύστημα της υγείας, με τον αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες και ΜΕΘ να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, θα βρεθούν στο…μικροσκόπιο της καθιερωμένης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.

Το νέο κύμα των μέτρων έχει ως καταληκτική ημερομηνία το πρωινό της 16ης Μαρτίου, ωστόσο το μέχρι τώρα αποτύπωμα των μολύνσεων, δείχνει πως το lockdown στις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, όπως για παράδειγμα η μητροπολιτική περιφέρεια της Αττικής, μπορεί να παραταθεί κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Η πορεία των κρουσμάτων, καθώς και οι "ανάσες" στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι οι δύο παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο…πράσινο φως των ειδικών για την έναρξη της επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν ημέρα με την ημέρα τα στοιχεία της πανδημίας, οι συσκέψεις είναι καθημερινές, ενώ τα βλέμματα στρέφονται, κατά κύριο λόγο, στην ερχόμενη Παρασκευή. Όταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, κυβερνητικό "θέλω" είναι να επαναλειτουργήσουν η αγορά και το λιανεμπόριο εντός του Μαρτίου, με την 22α του μήνα να θεωρείται η πλέον πιθανή ημερομηνία, με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα των μολύνσεων και των νοσηλειών.

Το άνοιγμα των καταστημάτων είναι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, το νούμερο ένα στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς η κούραση των πολιτών από τη συνεχή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων είναι δεδομένη, ενώ και η πραγματική οικονομία έχει φτάσει στο…όριο της αντοχής της.

"Το κλειστό λιανεμπόριο επιδρά πολύ στα δημοσιονομικά της χώρας. Υπολογίζεται ότι κάθε δεκαπενθήμερο που μένει κλειστό, συνιστά επιβάρυνση μεγαλύτερη από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη χώρα", τόνισε (Mega) ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 22α Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί με αυστηρά μέτρα προστασίας και με τις μεθόδους "click away" και "click inside" να αποτελούν παρελθόν.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει παρουσία των πολιτών εντός των καταστημάτων, με το δρόμο να ανοίγει μέσω της αποστολής SMS στο 13032, που θα έχει διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα είναι μοναδικό για κάθε ημέρα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που θα ληφθούν, θεωρείται πιθανή και η χρήση διπλής μάσκας εντός των καταστημάτων. Στο έτερο μεγάλο ερώτημα, αυτό που σχετίζεται με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, το σενάριο που φαίνεται να υπερισχύει, στην παρούσα συγκυρία, είναι να επανέλθουν, αρχικά, στις τάξεις τους οι μαθητές των λυκείων, με τη χρήση εκτεταμένων τεστ και για τους καθηγητές. Μία πιθανή ημερομηνία ανοίγματος θα μπορούσε να είναι η 29η Μαρτίου.

Στο μέτωπο της εστίασης, η οποία βρίσκεται στη δίνη των περιορισμών από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, εφόσον τα δεδομένα με την πανδημία κυλήσουν σε ομαλό πλαίσιο, εξετάζεται η επαναλειτουργία της λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα. Πάντα, όμως, με αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις. Όπως, η αποκλειστική χρήση εξωτερικών χώρων και οι αποστάσεις ανάμεσα στους πελάτες, που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μικρότερου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων.

"Τρέχει" η επιχείρηση "Ελευθερία"
Πέραν των μέτρων για τον περιορισμό του τρίτου κύματος του κορονοϊού, στην κυβέρνηση ανεβάζουν εξακολουθητικά…στροφές στους εμβολιασμούς των πολιτών. Οι παραδόσεις των εταιρειών για τα εμβόλια συνεχίζονται με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Έτσι, μέχρι το τέλος Μαρτίου:

- Το σύνολο των δόσεων από την Pfizer θα ανέρχεται σε 1.415.000.

- Η συμφωνία με τη Moderna περιλαμβάνει 240.000 δόσεις.

- Η AstraZeneca έχει προγραμματίσει να παραδώσει 540.000 δόσεις.

- Για το δεύτερο τρίμηνο αναμένονται από την εταιρεία Johnson and Johnson 1,2 εκατομμύριο δόσεις.

Άκρως θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι και τον  Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το 1.000.000 δόσεις. 

του κ.Δ.Γκατσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share