Το μοναδικό πραγματικό "success story" είναι αυτό της Ισλανδίας – Πώς έθεσε υπό έλεγχο την πανδημία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Το μοναδικό πραγματικό "success story" είναι αυτό της Ισλανδίας – Πώς έθεσε υπό έλεγχο την πανδημία

 Η χώρα δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης Covid-19 για εβδομάδες και κατάφερε να κρατήσει μακριά τις νέες μεταλλάξεις, χωρίς να κλείσει τα σύνορα


Υπάρχει ένα μέρος όπου οι μαθητές είναι στις τάξεις τους, ο κόσμος γεμίζει τα μπαρ και τα εστιατόρια και οι τουρίστες είναι καλοδεχούμενοι. 
Όχι, δεν βρισκόμαστε στην προ-κορονοϊού εποχή, αλλά στην Ισλανδία τον Μάρτιο του 2021. 

 «Είμαστε ανοιχτοί», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακόμπστοττιρ. Η χώρα δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης Covid-19 για εβδομάδες και κατάφερε να κρατήσει μακριά τις νέες μεταλλάξεις, χωρίς να κλείσει τα σύνορα.

«Εάν σκεφτώ αυτήν την πανδημία, αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι, πραγματικά, πώς συμμετέχουν οι πολίτες, πώς οι άνθρωποι έχουν πραγματικά εμπιστευτεί τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και των επιστημόνων", δήλωσε η Κατρίν Γιακομπσντότιρ.  «Στην πραγματικότητα έχουν αλλάξει τον τρόπου που συμπεριφέρονται», ανέφερε στο NBC.

Όταν πολλές χώρες – αναμεσά τους και η Ελλάδα-  έχουν επιβάλει αυστηρά lockdown για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού, η Ισλανδία δεν χρειάστηκε να καταφύγει καν σε τέτοια ακραία μέτρα.  Αντ 'αυτού, έχει επικεντρωθεί σε ένα αυστηρό σύστημα διεξαγωγής τεστ, εντοπισμού κρουσμάτων, ιχνηλάτησης και απομόνωσης - και εμπιστεύεται τους πολίτες της αλλά και τους επισκέπτες.

Όντας ένα απομακρυσμένο ηφαιστειακό νησί στο Βόρειο Ατλαντικό κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, με μικρό πληθυσμό -περίπου 350.000-, η ​​Ισλανδία έχει εγγενή πλεονεκτήματα όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.   Αλλά η πρωθυπουργός της πιστώνει αυτή την επιτυχία στο σύστημα δημόσιας υγείας, τη σαφή επικοινωνία με το κοινό και ένα γενικό αίσθημα αλληλεγγύης. «Οι άνθρωποι σέβονται πραγματικά τους κανόνες. Ακολουθούν τους κανόνες», αναφέρει.

Η διαδικασία που ακολουθείται για κάποιον που θέλει να έρθει στην Ισλανδία είναι αρκετά απλή: Οι επισκέπτες και οι πολίτες που επιστρέφουν πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ PCR κατά την άφιξή τους και στη συνέχεια να κάνουν τεστ και να το επαναλάβουν αφού μείνουν για 5 ημέρες σε καραντίνα. «Ενενήντα οκτώ τοις εκατό των ατόμων έρχονται για να κάνουν το δεύτερο τεστ. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα», σημειώνει η Κατρίν Γιακομπσντότιρ.

H Ισλανδία έχει καταγράψει περισσότερα από 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 29 θανάτους.  Ο Thórólfur Guðnason, επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισλανδίας, δήλωσε ότι η προσοχή στρέφεται πλέον στην πρόληψη ενός νέου κύματος, καθώς η χώρα αρχίζει να ανοίγει τα σύνορά της ακόμη περισσότερο.

Οι κυβερνητικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να επιτρέψουν σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19 ή που είχαν μολυνθεί από τον ιό να παραλείψουν την καραντίνα.  Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει υποστηρίξει την ιδέα των πιστοποιητικών εμβολιασμού που θα επέτρεπαν σε ορισμένους να αποφύγουν την καραντίνα, ο Guðnason ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από χώρες όπως το Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού του, υποδηλώνουν ότι δεν θα μεταδώσουν τον ιό οι συγκεκριμένες κατηγορίες. «Πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα με κάποιο τρόπο. Προσπαθούμε να το κάνουμε με επιστημονικό τρόπο», τόνισ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share