Δημογραφικό πρόβλημα (;) στην Κίνα - Για πρώτη φορά πτώση του πληθυσμού από το 1949 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Δημογραφικό πρόβλημα (;) στην Κίνα - Για πρώτη φορά πτώση του πληθυσμού από το 1949

  • Για πρώτη φορά από το 1949 η Κίνα σημειώνει πτώση στον πληθυσμό της, παρά την χαλάρωση των αυστηρών πολιτικών οικογενειακού προγραμματισμού της κυβέρνησης, η οποία είχε σκοπό να αντιστρέψει το μειωμένο ποσοστό γεννήσεων της πιο πυκνοκατοικημένης χώρας του κόσμου.
  • Η τελευταία κινεζική απογραφή, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, αναμένεται να αναφέρει πληθυσμό λιγότερο από 1,4 δισεκατομμύριο, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.


Το 2019, ο πληθυσμός της Κίνας είχε ξεπεράσει το 1,4 δισεκ.
«Τα αποτελέσματα της απογραφής θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι βλέπουν τη χώρα τους, αλλά και στο πώς λειτουργούν διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Huang Wenzheng, συνεργάτης του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση, ένα think tank με έδρα το Πεκίνο.  Η κινεζική κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της απογραφής στις αρχές Απριλίου.
Ο Liu Aihua, εκπρόσωπος του της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δήλωσε στις 16 Απριλίου ότι η καθυστέρηση οφείλεται εν μέρει στην ανάγκη να γίνουν «περισσότερες εργασίες προετοιμασίας» πριν από την επίσημη ανακοίνωση.
Η καθυστέρηση είχε επικριθεί ευρέως στα κοινωνικά μέσα.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι μια μείωση υποδηλώνει ότι ο πληθυσμός θα μπορούσε να κορυφωθεί νωρίτερα από τις επίσημες προβλέψεις ενώ η Ινδία, της οποίας ο πληθυσμός εκτιμάται σε 1,38 δισεκ., θα μπορούσε να ξεπεράσει την Κίνα πολύ σύντομα.
Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στα πάντα: από την κατανάλωση έως τη φροντίδα των ηλικιωμένων.
«Ο ρυθμός και η κλίμακα της δημογραφικής κρίσης της Κίνας είναι ταχύτεροι και μεγαλύτεροι από ό, τι φανταζόμασταν», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.
«Θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη χώρα» συμπλήρωσε.

Χαλάρωση… και πτώση

Τα ποσοστά γεννήσεων της Κίνας αποδυναμώθηκαν ακόμη και όταν το Πεκίνο χαλάρωσε την πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού δεκαετιών το 2015, επιτρέποντας σε όλα τα ζευγάρια να έχουν δύο παιδιά αντί για ένα.
Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των νεογέννητων στην Κίνα αυξήθηκε το 2016, αλλά στη συνέχεια παρουσίασε μείωση για τρία συνεχόμενα χρόνια.
Αξιωματούχοι «έδειξαν» για αυτή τη μείωση τον συρρικνούμενο αριθμό νεαρών γυναικών και το αυξανόμενο κόστος της ανατροφής των παιδιών.
Η πραγματική εικόνα θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας υπολόγισε ότι το συνολικό ποσοστό γονιμότητας ή ο μέσος αριθμός παιδιών που πιθανότατα είχε μια γυναίκα στη ζωή της ήταν μικρότερος από 1,5, σε σύγκριση με την επίσημη εκτίμηση του 1,8.

Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

«Είναι σχεδόν γεγονός ότι η Κίνα έχει υπερεκτιμήσει το ποσοστό γεννήσεών της» ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.
«Οι προκλήσεις που αναδύθηκαν από τη δημογραφική αλλαγή της Κίνας θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες [από το αναμενόμενο]».
Η έκθεση PBoC πρότεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να «εγκαταλείψει εντελώς» τη «στάση αναμονής» και να απορρίψει εντελώς τον οικογενειακό προγραμματισμό.
«Οι χαλαρωτικές πολιτικές θα είναι ελάχιστα χρήσιμες όταν κανείς δεν θέλει να έχει [περισσότερα παιδιά]», ανέφερε η εφημερίδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share