Φρενίτιδα Bitcoin στην Τουρκία - Επενδύουν για να γλιτώσουν από την "κατρακύλα" της λίρας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Φρενίτιδα Bitcoin στην Τουρκία - Επενδύουν για να γλιτώσουν από την "κατρακύλα" της λίρας


Οι όγκοι των συναλλαγών έχουν εκτιναχθεί.

Στη φρενίτιδα επένδυσης στο πολυτιμότερο ψηφιακό νόμισμα παγκοσμίως, το Bitcoin, στην Τουρκία, λόγω των πρόσφατων οικονομικών προβλημάτων στη χώρα και της κατρακύλας της τουρκικής λίρας αναφέρεται ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian.

"Όποιος γνωρίζουμε στο Τσορούμ αρχίζει να επενδύει σε κρυπτονομίσματα. Θεωρούμε ότι σε πέντε χρόνια το κλασσικό νόμισμα θα βρίσκεται σε πτώση, θα έχει αντικατασταθεί από τα ψηφιακά νομίσματα. Οπότε θέλουμε να βρισκόμαστε ήδη από τώρα σε καλή θέση", δηλώνουν δύο νεαροί άνδρες, 38 και 28 ετών αντίστοιχα, ιδιοκτήτες τσαγερί και κάτοικοι της συγκεκριμένης πόλης της βόρειας Τουρκίας.

"Οι παλαιότεροι το βρίσκουν κάπως περίεργο. Μας κοροϊδεύουν. Ωστόσο πλέον όλο και περισσότεροι μας ζητούν να τους μάθουμε περισσότερα για τα κρυπτονομίσματα", συμπληρώνουν.

Η τουρκική λίρα έχει υποστεί δραματικές απώλειες μετά την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Naci Ağbal, προ εβομάδων. Η τράπεζα βρίσκεται πλέον στον τέταρτο διοικητή εδώ και λιγότερο από δύο χρόνια και η λίρα έχει χάσει το μισό της αξίας που είχε πριν τη νομισματική κρίση του 2018.

Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός έφθασε σε υψηλό εξαμήνου, στο 16,19%, πολύ άνω του στόχου για 5%, ενώ η ανεργία παραμένει υψηλότατη, στο 12,2%.

Η τελευταία οικονομική αναστάτωση έδωσε σημαντική ώθηση στις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων στη χώρα, με τους επενδυτές να ευελπιστύν να κερδίσουν από το ράλι του Bitcoin και να προστατευτούν από τον κίνδυνο του πληθωρισμού.

Στοιχεία από της αμερικανικής Chainalysis που επεξεργάστηκε το πρακτορείο Reuters δείχνουν ότι ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ αρχών Φεβρουαρίου και 24ης Μαρτίου έφτασε τα 218 δισ. τουρκικές λίρες, εκτινασσόμενος το σαββατοκύριακο της απόλυσης του Ağbal, από μόλις 7 δισ. λίρες την ίδια περίοδο πέρσι. Κρυπτονομίσματα συνολικής αξίας 23 δισ. λιρών άλλαξαν χέρια τις πρώτες λίγες ημέρες μετά την αλλαγή κεντρικού τραπεζίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία, έναντι μόλις 1 δισ. λιρών το ίδιο διάστημα το 2020.

Οι αναζητήσεις από την Τουρκία στη μηχανή αναζήτησης της Google για τα κρυπτονομίσματα είχαν ήδη φθάσει σε ιστορικό υψηλό την εβδομάδα προ της απόλυσης του Ağbal. Ο διοικητής, ο οποίος είχε αναλάβει τον Νοέμβριο, βρέθηκε σε κόντρα με τον αρχηγό του κράτους λόγω της διαφορετικής τους θεώρησης στο ζήτημα των επιτοκίων: σε αντίθεση με την παραδοσιακή οικονομική θεωρία, ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν πληθωρισμό.

Το νέο ιστορικό υψηλό του Bitcoin, άνω των 62.500 δολαρίων, έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον για το ψηφιακό νόμισμα σε όλο τον κόσμο:  επενδυτές και επιχειρήσεις αγκαλιάζουν τη χρήση του, παρά τις προειδοποιήσεις για την ισχυρή μεταβλητότητά του.

"Οι Τούρκοι αγαπούν τα σταθερής αξίας περιουσιακά στοιχεία, ακριβώς λόγω του ιστορικού μας με τον πληθωρισμό", σημειώνει ο Özgür Güneri, CEO του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων BtcTurk στο Reuters. "Γι' αυτό γενιές Τούρκων, η μία μετά την άλλη, επένδυαν σε χρυσό, ακίνητα και δολάρια".

Τα κρυπτονομίσματα έχουν τη φήμη ότι δεν επηρεάζονται από τον πληθωρισμό. Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις ρύθμισης ή φορολόγησης του χώρου των κρυπτονομισμάτων, γεγονός που ενισχύει την επενδυτική όρεξη ιδιαίτερα των νεότερων και πιο εξοικειωμένων με την τεχνολογία Τούρκων.

Ο Ερντογάν καλεί συνεχώς τους Τούρκους να επενδύσουν τον χρυσό και το συνάλλαγμα που διατηρούν στο "στρώμα", προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα κοστίζουν στο πολιτικά κυρίαρχο, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου, που είτε αρχικά ως πρωθυπουργός είτε από το 2014 ως πρόεδρος κυβερνά την χώρα από το 2003.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share