Ερντογάν: Το 2021 θα είναι ήσυχη χρονιά για τα ελληνοτουρκικά - Δεν χρειαζόμαστε τρίτους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Ερντογάν: Το 2021 θα είναι ήσυχη χρονιά για τα ελληνοτουρκικά - Δεν χρειαζόμαστε τρίτους

 

Να συνεχιστεί χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Την πεποίθηση ότι το 2021 θα είναι μια «ήσυχη» χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες μετά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα ενώ όπως τόνισε: «Δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές στα ελληνοτουρκικά».

Για τη συνάντηση με τον Μπάιντεν είπε: «Η συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν ήταν παραγωγική και ειλικρινής. Πρέπει να αναβιώσουν οι κοινοί μηχανισμοί διαλόγου. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν να χρησιμοποιούν άμεσα και τακτικά κανάλια διαλόγου, κατάλληλα για δύο συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους. Δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ που δεν μπορεί να επιλυθεί».

«Τόσο η αποφασιστικότητα όσο και οι ευθύνες του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας. Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο όπου απαιτεί η ομπρέλα ασφαλείας της συμμαχίας από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, από την Ευρώπη μέχρι την Ασία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ανέφερε ρητά ότι η υποστήριξη που δόθηκε στην «τρομοκρατική ομάδα» PYD / PKK πρέπει να τερματιστεί.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι είχε «πολύ καλή συνάντηση» με τον Τούρκο ομόλογό του.

Έσπασε ο πάγος”
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές μετέδωσαν πως ο πάγος… έσπασε και Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 17:20 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:15.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Ερντογάν ζήτησε τελικά να είναι παρών και ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας με αποτέλεσμα από την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. Υπενθυμίζεται ότι Καλίν και Σουρανή ήταν σε ανοικτή γραμμή και πριν την κρίση του καλοκαιριού του 2020 ενώ ήταν οι εκπρόσωποι των δυο χωρών στην πρωτοβουλία που είχε αναπτύξει η Μέρκελ για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μια πρωτοβουλία που είχε ναυαγήσει.

Από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει σαφώς διαμηνύσει ότι οι μόνες διαφορές με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τονίστηκε ότι πρέπει η Άγκυρα να πορεύεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και να μην ξαναδούμε σκηνές έντασης στο Αιγαίο όπως το καλοκαίρι του 2020. Και οι δυο χώρες θεωρούν σημαντικό να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση της θετικής ατζέντας (επί τη βάση των 25 σημείων που συμφώνησαν Φραγκογιάννης και Ονάλ πρόσφατα στην Καβάλα) και βήμα – βήμα να προχωρήσει η βελτίωση των σχέσεων, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε μια σειρά θεμάτων όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επιπλέον, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο προσφυγικό, με τον Έλληνα πρωθυπουγό να σημειώνει πως για να υπάρξει αυτό, είναι απαραίτητο να αποφεύγονται οι προκλήσεις. «Θα αποτελούσε κίνηση καλής θέλησης η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450 πρόσφυγες – μετανάστες των οποίων έχει τελεσιδικήσει η αίτηση ασύλου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας προχωρούν όπως και τα ΜΟΕ, ενώ οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share