Εγκρίθηκε η τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60 ετών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Εγκρίθηκε η τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60 ετών


Μετά τους ανοσοκατεσταλμένους που λαμβάνουν από την περασμένη εβδομάδα τρίτη δόση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε να πάρουν σειρά οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και οι άνω των 60 ετών.

Οπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της επιτροπής, στις ηλικίες 60-79 ετών άνηκε το 51% όσων νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, ενώ στους θανάτους στην συγκεκριμένη ομάδα αντιστοιχούσε το 69%. 

Ενισχυτική δόση μετά από 6-8 μήνες από την χορήγηση της β' δόσης θα λάβουν και οι υγειονομικοί.

Η πλατφόρμα ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου. 

Η ενισχυτική δόση δεν είναι υποχρεωτική. Θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος όποιος έχει κάνει δυο δόσης (ή το μονοδοσικό της Johnson & Johnson). Υπάρχει ισχυρή σύσταση για να γίνει.

Οπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από 5 έως 6 μήνες και η μείωσή τους, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία.

"Επικράτησε έντονος προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ειδικά στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη", επισήμανε.

Σημείωσε πως η πρώτη ομάδα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι οποίοι δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα. Μία ακόμη κατηγορία είναι όσοι έχουν μειωμένα αντισώματα λόγω ηλικίας και μία τρίτη όσοι εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Σύμφωνα με τη κ. Θεοδωρίδου, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την CoViD. Το 59,02% των νοσηλευόμενων είναι άτομα 60 έως 79 ετών, ενώ στην ίδια ομάδα αντιστοιχεί το 48% των θανάτων.

Επικαλούμενη μελέτη από το Ισραήλ, τόνισε πως αυξήθηκε κατά 10 φορές ο δείκτης αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση.

Κάλυψη
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως το 65,6% του ενήλικου πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Από τις 30 του μήνα - είπε - ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Η εμβολιαστική κάλυψη στους νέους έχει - ανά ηλικία - ως εξής:

35 έως 39 ετών: 59,8% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 60,4%.
30 έως 34 ετών: 59,3% έχουν εμβολιαστεί - 60% με τα ραντεβού.
25 έως 29 ετών: 58,8% έχουν εμβολιαστεί - 59,7% με τα ραντεβού.
18 έως 24 ετών: 50,2% έχουν εμβολιαστεί - 51,3% με τα ραντεβού.
15 έως 17 ετών: 28,7% έχουν εμβολιαστεί - 30% με τα ραντεβού.
12 έως 14 ετών: 15,7% έχουν εμβολιαστεί - 17,44% με τα ραντεβού.
Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε πως επτά στους δέκα Έλληνες έχουν εμβολιαστεί, αλλά θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι.

Έγκριση
Για τους λόγους που ώθησαν στην απόφαση για την τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως συνέβαλε και η πορεία της παραλλαγής Δέλτα.

Σε σχέση με το εάν θα χορηγούταν τρίτη δόση σε περίπτωση που είχαν επιτευχθεί ποσοστά κάλυψης 80%, απάντησε θετικά, εφόσον κρινόταν πως αυτό να συνέβαλε στην αποτελεσματική κάλυψη κατά του ιού.

Για το θέμα της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), η καθηγήτρια είπε πως θα θέλαμε να έχει εγκριθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης, αλλά νωρίς και πριν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ανέφερε, δε, πως συζητείται το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης και στον γενικό πληθυσμό. Για το συγκεκριμένο θέμα αναμένονται δεδομένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Ειδικών Λοιμώξεων (CDC), οι ειδικοί του οποίου αξιολογούν το θέμα της τρίτης δόσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share