Τρίπτυχο κινήσεων στο μέτωπο του πανδημικού ιού, που ξεκινούν από ένα νέο πλαίσιο "ελευθεριών" για τους εμβολιασμένους και απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, περνούν μέσα από την τοποθέτηση του επόμενου επικεφαλής του ΕΟΔΥ και φτάνουν μέχρι τη δημιουργία της συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί ανεξάρτητα από αυτήν των λοιμωξιολόγων, φέρνει στην πρώτη γραμμή η κυβέρνηση.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός εξέπεμψε τα δικά του σαφή μηνύματα, στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου.
"Ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο. Εάν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση απέχουμε πολύ, κυρίως στην πίεση του ΕΣΥ, από αυτά που είχαμε παλαιότερα. Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown.
Την Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον κ. Πλεύρη για τον ΕΟΔΥ, αλλά και για το πλαίσιο λειτουργίας με στόχο να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για την…επόμενη ημέρα.
Όπως έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, νούμερο ένα πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν στον ορίζοντα…πισωγυρίσματα ανάλογα με αυτά του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας, αλλά η οικονομική και κοινωνική κανονικότητα στη χώρα να πορεύεται σε…μία ευθεία γραμμή, χωρίς παρεκκλίσεις και αλλαγή πορείας. "Δεν πρόκειται να οδεύσουμε και πάλι σε γενικευμένο κλείσιμο.
Το μάξιμουμ είναι αυτό που εφαρμόζεται ήδη στις κόκκινες περιοχές. Δηλαδή, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη μία μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις έξι το ξημέρωμα και η απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος", σχολιάζουν παράγοντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Υγείας στοχεύουν στο να φέρουν τους εμβολιασμένους πολίτες ακόμη πιο κοντά σε αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε "κανονικότητα".
Η κυβέρνηση, με το…ξεδίπλωμα της συγκεκριμένης στρατηγικής δεν εκπέμπει μόνο μηνύματα προς εκείνους που ήδη αποτελούν κομμάτι της επιχείρησης "Ελευθερία", αλλά στοχεύει να δώσει επιπλέον κίνητρο στους μη εμβολιασμένους, προκειμένου να σπεύσουν και να κλείσουν άμεσα το "ραντεβού" τους σε ένα από 1.500 κέντρα ανά την επικράτεια.
"Αυτό που εμείς εξετάζουμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε, είναι έναν πλήρη σχεδιασμό σε συνεννόηση πάντα και με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Έχουμε πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα πρέπει όλο το πλαίσιο να είναι πιο ελεύθερο.
Στους κλειστούς χώρους μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Τι λέμε όμως; Ότι θα πρέπει εκεί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, άρα ο κίνδυνος μετάδοσης ή και η μετάδοση η ίδια δεν θα έχει την ίδια επιβάρυνση, εκεί θα πρέπει να έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας, πολύ μεγαλύτερης, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο της κανονικότητας", ανέφερε (Σκάι) ο κ. Πλεύρης, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.
Και μπορεί το νέο modus vivendi σχετικά με το πώς θα κινούνται εμβολιασμένοι και μη συμπολίτες μας να μην είχε τεθεί μέχρι αργά χθες το απόγευμα επί τάπητος στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ωστόσο πληροφορίες φέρνουν τους εμβολιασμένους να κινούνται με ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία σε χώρους που, μπορεί να αποτρέπεται η πρόσβαση, αλλά ισχύουν περιορισμοί.
Όπως, για παράδειγμα, στη διασκέδαση. "Όποιος έχει εμβολιαστεί, θα απολαμβάνει όσα είχε και πριν την πανδημία", επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, όταν ερωτήθηκε σχετικά.
Όσον αφορά στους εορτασμούς στη Θεσσαλονίκη για τον Άγιο Δημήτριο και την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, όπως και οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν κανονικά, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας.
"Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μεγάλες γιορτές, οι οποίες έγιναν σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων. Κι αυτό διότι, σε αντίθεση με πέρυσι, εφέτος έχουμε το προνόμιο του εμβολίου και δύο στους τρεις ενήλικους συμπολίτες μας είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αντισώματα εξαιτίας της νόσησής τους", σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης.