Ενώπιος ενωπίω με το ισχυρό ενδεχόμενο αναπροσαρμογής ή άμεσης χρονικής μετατόπισης των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί με αρχικό χρονικό ορίζοντα την 3η Ιανουαρίου βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες.
Μετά το... σοκ που έφερε η "μαύρη Τρίτη", με τη χώρα να μετρά 21.657 κρούσματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αλλαγή πλεύσης ως προς τη στρατηγική αντιμετώπισης του νέου στελέχους "Όμικρον" της Covid-19, το οποίο δείχνει να επικρατεί εμφατικά και στη χώρα μας.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας ότι το επόμενο κύμα των παρεμβάσεων που σχετίζονται με την εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα και την τηλεργασία θα έρχονταν στην…πρώτη γραμμή με την έλευση της νέας χρονιάς, όλα δείχνουν (και κυρίως η επιθετικότητα στη διασπορά της μετάλλαξης) ότι οι όποιες περιοριστικές κινήσεις έρχονται πριν το εορταστικό ορόσημο της Πρωτοχρονιάς.
Και αυτό που θα κρίνει τις σημερινές εισηγήσεις της επιτροπής και τις αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου... ανοίγεται σε ένα τρίπτυχο, το οποίο ορίζεται από τον αριθμό των μολύνσεων, την πίεση στο σύστημα της υγείας και τις πολιτικές των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η καθιερωμένη σύσκεψη για τον πανδημικό ιό, παρουσία των κυρίων Πλεύρη και Τσιόδρα. Και στη σύσκεψη αυτή θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του στελέχους "Όμικρον", αλλά και τα πιθανά επόμενα βήματα στην κυβερνητική ατζέντα. Γύρω στις δέκα και μισή, το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει στα... χέρια του την πρώτη εικόνα για την πορεία των κρουσμάτων στην κοινότητα, ενώ στις δώδεκα αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η σύσκεψη των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η οποία και θα καταθέσει τις σχετικές εισηγήσεις της.
"Όταν τα δεδομένα αλλάζουν και αλλάζουν τάχιστα θα ήταν λάθος να μην αλλάξουμε την τακτική μας", ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων. Και σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που…κερδίζει αυτή τη στιγμή έδαφος είναι τα μέτρα που θα ίσχυαν από τις 3 Ιανουαρίου να εφαρμοστούν νωρίτερα. Δηλαδή, μέσα στο εορταστικό τριήμερο της Πρωτοχρονιάς.
Η "αρχιτεκτονική" των μέτρων
Ποια μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί και, κατά πάσα πιθανότητα θα... τρέξουν νωρίτερα; Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας τόσο σε σούπερ μάρκετ, όσο και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και από το προσωπικό σε εστίαση-διασκέδαση. Ποσοστό πληρότητας 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως. Διασκέδαση και εστίαση μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Δε θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια θα βρίσκονται έως έξι άτομα.
Σε οποιαδήποτε παρατήρηση, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων, ότι αυτά δεν τηρούνται, θα υπάρξει διακοπή και της μουσικής. Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα φτάνει έως το 50% και θα εφαρμοστεί παράλληλα με κυλιόμενο ωράριο. "Θα συνεδριάσει η επιτροπή, ώστε τα μέτρα, τα οποία έχουν αποφασιστεί, εάν χρειάζεται να εφαρμοστούν νωρίτερα. Δε μιλάμε, λοιπόν, για νέα μέτρα, αλλά για εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν σε προηγούμενο χρονικό στάδιο…Αυτό θα συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή και βάσει της εισήγησης της, θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση.
Εάν εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα, προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή και για το ρεβεγιόν, έτσι ώστε στο κομμάτι της διασκέδασης και της εστίασης να μην υπάρξει υπερμεταδοτικότητα, όπως συμβαίνει στα κλαμπ και στη διασκέδαση με τους όρθιους. Εάν αποφασίσουμε να πάμε σε ωράριο πριν την Πρωτοχρονιά, θα εκτιμήσουμε το γεγονός ότι ο χρόνος αλλάζει στις δώδεκα και άρα δεν μπορεί να είναι δώδεκα η ώρα το ωράριο της Πρωτοχρονιάς", σημείωσε (MEGA) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Αυτό που υπάρχει πάντα στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας και στη θωράκιση του συστήματος της υγείας. Και αυτό το δεδομένο είναι που θα κρίνει τις όποιες αναπροσαρμογές αποφασιστούν και ανακοινωθούν σήμερα.
Όσον αφορά στο μέτωπο των σχολείων, ειδικοί και κυβέρνηση έχουν πάντα ως πρώτο στόχο το κανονικό άνοιγμά τους στις 10 Ιανουαρίου. Αυτό που θα συζητηθεί σήμερα στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, αλλά και τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κατά πόσο θα απαιτηθεί κάποια αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, αν και δε λείπουν οι εκτιμήσεις επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται η δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης να ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα.