Η πρώτη «smoke-free» χώρα σε 4 χρόνια: Η σημερινή γενιά δεν θα μπορέσει ποτέ να αγοράσει τσιγάρα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Η πρώτη «smoke-free» χώρα σε 4 χρόνια: Η σημερινή γενιά δεν θα μπορέσει ποτέ να αγοράσει τσιγάρα


Το όριο ηλικίας πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται το κάπνισμα θα αυξάνεται κάθε χρόνο που περνά

Να εξαλείψει το κάπνισμα από τη χώρα στοχεύει η Νέα Ζηλανδία, δημιουργώντας μία «smoke-free» γενιά. Όσοι είναι από 14 ετών και κάτω σήμερα, δεν θα μπορέσουν ποτέ στη ζωή τους να αγοράσουν προϊόντα καπνού νόμιμα,  με βάση τον νόμο που περνά η κυβέρνηση. Το όριο ηλικίας πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται το κάπνισμα θα αυξάνεται κάθε χρόνο που περνά.  

«Είναι μία ιστορική ημέρα για την υγεία του λαού μας», είπε η υπουργός Υγείας, δρ Αΐσα Βεράλ.

Η Νέα Ζηλανδία έχει θέσει ως στόχο να γίνει μία εντελώς «smoke-free» χώρα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, για αυτό και εφαρμόζει και μία σειρά από άλλα μέτρα, που κάνουν το κάπνισμα μη προσβάσιμο και ακριβό.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση μειώνει τη νόμιμη περιεκτικότητα νικοτίνης στα προϊόντα καπνού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περιορίζει τα μαγαζιά που μπορούν νόμιμα να πωλούν  τσιγάρα και αυξάνει τη χρηματοδότηση για υπηρεσίες κατά του εθισμού.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν, έτσι κάνουμε παράνομο το να πουλάς ή να προσφέρεις προϊόντα καπνού στους νέους. Οι άνθρωποι που θα είναι κάτω των 14 ετών όταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα καπνό», εξήγησε η Βεράλ. 

Πάντως, το ποσοστό των καπνιστών βρίσκεται σε πτώση στη Νέα Ζηλανδία, αφού διαμορφώθηκε στο 11,6% το 2018, από 18% που ήταν μία δεκαετία νωρίτερα. Όμως παραμένει σαφώς υψηλότερο ανάμεσα στους Μαορί. 

Εντούτοις, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα νέα μέτρα ενδεχομένως να γυρίσουν μπούμερανγκ. Κάποιοι φοβούνται ότι οι καπνιστές θα αγοράζουν περισσότερα τσιγάρα για να αντισταθμίσουν τη μείωση της ποσότητας της νικοτίνης που αυτά περιέχουν. Και βέβαια, υπάρχουν προειδοποιήσεις για τη γιγάντωση της μαύρης αγοράς του καπνού.

Πάντως, η νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2022, με τα όρια ηλικίας να ισχύουν από το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share