Την ανάγκη αναζήτησης μιας οριστικής λύσης στην πανδημία του κορονοϊού υπογραμμίζει ο διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης και επικεφαλής μιας επιτροπής εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αντριου Πόλαρντ, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε τέσσερις έως έξι μήνες» και σχολιάζοντας τους λόγους ανέφερε πως κάτι τέτοιο «δεν είναι βιώσιμο ή οικονομικά προσιτό».
Πιο αναλυτικά ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας που βοήθησε στη δημιουργία του εμβολίου Oxford-AstraZeneca για τον κορονοϊό σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η χορήγηση αναμνηστικών εμβολίων σε όλους και πολλές φορές μέσα στο έτος δεν είναι εφικτή, ενώ τόνισε την «ανάγκη να στοχεύσουμε τους ευάλωτους» στο μέλλον, αντί να χορηγούνται δόσεις σε όλους ηλικίας 12 ετών και άνω. Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να εξακριβωθεί «αν, πότε και πόσο συχνά όσοι είναι ευάλωτοι θα χρειαστούν πρόσθετες δόσεις», είπε. Επιπλέον, είπε ότι πίστευε ότι χρειάζονταν περαιτέρω στοιχεία προτού προσφέρει ένα τέταρτο εμβόλιο κορονοϊού σε άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αυτή τη στιγμή κάνει τρίτους εμβολιασμούς σε υγιή άτομα 18 ετών και άνω και σε άτομα σε κίνδυνο 16 ετών και άνω.
Επιπλέον σε συνέντευξή του στο Sky News είπε «Και να θυμάστε ότι, σήμερα, λιγότερο από το 10% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν πάρει ακόμη και την πρώτη τους δόση, επομένως η όλη ιδέα για τακτικές τέταρτες δόσεις παγκοσμίως δεν είναι λογική».
Βέβαια ο Βρετανός επιστήμονας επεσήμανε: «Τα χειρότερα είναι πίσω μας» και ο κόσμος «απλώς πρέπει να περάσει τον χειμώνα» και συμπλήρωσε πως «Κάποια στιγμή η κοινωνία πρέπει να ανοιχτεί». «Όταν ανοίξουμε, θα υπάρξει μια περίοδος με έξαρση στις λοιμώξεις, γι' αυτό και ο χειμώνας δεν είναι ίσως η καλύτερη εποχή».