Προς παράταση των (περισσότερων) μέτρων.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Προς παράταση των (περισσότερων) μέτρων..

Στην κυβέρνηση μιλούν για «συγκρατημένη αισιοδοξία» όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, με αφορμή τη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ωστόσο αναγνωρίζουν από την άλλη ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. 
Άλλωστε, και οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ (101 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, 672 διασωληνωμένοι και 472 εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία) δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε χαλάρωση, ιδίως από τη στιγμή που τελευταία -όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου- παρατηρείται αύξηση της διασποράς του ιού σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με τη μέχρι τώρα εικόνα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξεί πως αισθητή αποκλιμάκωση θα υπάρξει -εκτός απροόπτου- από το τέλος του τρέχοντος μήνα και μετά θα ακολουθήσει η αποσυμπίεση του εθνικού συστήματος υγείας. Μέχρι τότε ο συναγερμός θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο χαλάρωσης κάποιων -έστω- περιοριστικών μέτρων από αυτά που ισχύουν μέχρι την προσεχή Κυριακή.  

Για αύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που θα λάβουν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα προχωρήσουν στις σχετικές εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό επιτελείο. 

Με τη μέχρι στιγμής εικόνα, το πιθανότερο σενάριο είναι το σύνολο των μέτρων ανάσχεσης του ιού να παραταθεί για μία ακόμη εβδομάδα, έως το τέλος Ιανουαρίου, μολονότι εντός της κυβέρνησης έχουν διατυπωθεί και σκέψεις για δύο άμεσες αλλαγές, τη δυνατότητα άρσης της απαγόρευσης της μουσικής σε εστίαση και διασκέδαση, καθώς και την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στις κερκίδες των γηπέδων από την προσεχή Δευτέρα. Τα συγκεκριμένα δύο ονομάτισε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε χθεσινή συνέντευξή του, προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης: «Η βούληση γενικώς είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πάντοτε βέβαια με γνώμονα τη δημόσια υγεία, να επανέλθουμε στην κανονικότητα», σημείωσε. 

Δύο παραλλαγές 

«Θα δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα-αύριο και θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις», δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, που, όπως και τα άλλα μέλη της Επιτροπής των ειδικών, διατυπώνουν τις ανησυχίες τους επειδή αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην κοινότητα δύο παραλλαγές του ιού, η Όμικρον και η Δέλτα, το μείγμα των οποίων δείχνει εκρηκτικό. 

Από χθες, εξάλλου, άρχισε να «τρέχει» το πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους πολίτες άνω των 60 ετών έχουν επιλέξει να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ικανοποιημένος από την επιλογή σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας του πληθυσμού. «Η στρατηγική μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Έχουμε αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανακοινώσαμε τη στρατηγική, άρα πολλοί πήγαν και εμβολιάστηκαν», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός σε ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, ο αριθμός των μη εμβολιασμένων που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα μειώθηκε κατά 208.000 σε ενάμιση μήνα. Συνέπεια τούτου, αυτή τη στιγμή το 90,2% των πολιτών άνω των 60 ετών να έχουν εμβολιαστεί, με την ικανοποίηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο να είναι εμφανής. Αντίστοιχα συναισθήματα εκπέμπονται και από τα συνολικά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού, καθώς περισσότεροι από 7,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση και πάνω από 7,2 εκατομμύρια ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, ενώ οι δικαιούχοι της ενισχυτικής δόσης την έχουν λάβει ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους σε ποσοστό 84,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share