Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχει καταλάβει, μια ενέργεια που όπως λέει αυξάνει την απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η οποία οφείλεται εν μέρει στον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών αλλά και τη διακοπή της εαρινής σποράς λόγω του πολέμου.
Όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς αυτούς το Κρεμλίνο απάντησε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι «καταδικάζει σθεναρά τις εγκληματικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τη λεγόμενη απαλλοτρίωση της σοδειάς από αγρότες στην περιοχή της Χερσώνας», στη νότια Ουκρανία. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για την υποτιθέμενη κλοπή του σταριού στην περιφέρεια αυτή. Η ομώνυμη πόλη κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις λίγες ημέρες μετά την εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου.
«Η κλοπή του σταριού από την περιοχή της Χερσώνας, καθώς και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών και η ναρκοθέτηση των θαλασσίων οδών απειλούν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Ζητάμε από τη Ρωσία να σταματήσει την παράνομη κλοπή του σταριού, να άρει τον αποκλεισμό των λιμανιών, να αποκαταστήσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και να επιτρέψει να περάσουν τα εμπορικά πλοία», πρόσθεσε το υπουργείο.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας ανέφερε ότι ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελίες ότι στις 26 Απριλίου Ρώσοι στρατιώτες, με την απειλή βίας, πήραν 61 τόνους σταριού από μια αγροτική επιχείρηση στην περιοχή της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία.
Όταν ρωτήθηκε αν το Κρεμλίνο έχει κάποια ενημέρωση για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε, μέσω του Telegram: «Όχι. Δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται αυτές οι πληροφορίες».
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος εξαγωγέας κατά την περίοδο 2020/21, αφού πούλησε στο εξωτερικό 44,7 εκατομμύρια τόνους. Ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε δραματικά μετά τη ρωσική εισβολή.
«Μέσω των παράνομων ενεργειών της η Ρωσία δεν κλέβει μόνο την Ουκρανία αλλά και τους καταναλωτές στο εξωτερικό. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 1,7 δισεκ. άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την πείνα λόγω της διακοπής του ανεφοδιασμού ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε το υπουργείο.