Έπειτα από έξι εβδομάδες πολέμου, με τις κυρώσεις να έχουν πλήξει ελάχιστα τον Πούτιν και τα μηνύματα από τις διαπραγματεύσεις να είναι απογοητευτικά, δυτικοί αξιωματούχοι ζητούν πλέον να σταλούν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα.
Σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπάερμποκ -- από το παραδοσιακά ειρηνιστικό Κόμμα των Πρασίνων -- ζήτησε την αποστολή «περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού, πάνω απ' όλα βαρέων όπλων. «Δεν υπάρχει χρόνος για δικαιολογίες».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αλλαγή τακτικής έρχεται εν μέρει, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη αποδέχονται ότι οι κυρώσεις ελάχιστα έχουν περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, ενώ αρκετά είναι τα κράτη που συνεχίζουν να αντιστέκονται σε ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις, λόγω των συνεπειών και στις δικές τους οικονομίες.
Πολλά από τα μέτρα που πήρε η ΕΕ, όπως οι περιορισμοί στις εξαγωγές τεχνολογίας, θα φέρουν αποτελέσματα, μακροπρόθεσμα. Η Ευρώπη,δεν έχει πλέον πολλά στην φαρέτρα της, για ένα άμεσο πλήγμα στην ρωσική οικονομία,αναφέρει το Bloomberg. Η επιβολή κυρώσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας θα είχε άμεσα αποτελέσματα, αλλά τα κράτη μέλη παραμένουν διχασμένα.
«Οι πόλεμοι κερδήθηκαν και χάθηκαν στα πεδία των μαχών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζόζεπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δημοσιογράφους κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, όπου τέθηκε το ζήτημα να αποδεσμευθεί ποσό €500 εκατ. για την προμήθεια όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού των ουκρανικών δυνάμεων.
«Τι είναι πιο σημαντικό: κυρώσεις ή όπλα»
Στο πεδίο του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για μία ολική επίθεση κατά του Ντονμπάς
«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός διλήμματος, να αποφασίσουμε τι είναι πιο σημαντικό: κυρώσεις ή όπλα», είπε ο Ζαν Άσελμπορν, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. «Το συμπέρασμά μου -- κι αν μου το πρότεινε κάποιος πριν δυο μήνες θα τον έλεγα τρελό - είναι ότι τώρα χρειάζονται τα όπλα».
Κατά το Bloomberg, η ευρωπαϊκή στροφή έχει να κάνει και με το γεγονός ότι στενεύουν τα περιθώρια για μία καθολική συμφωνία νέων μέτρων. Η ΕΕ απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικού άνθρακα την περασμένη εβδομάδα, αλλά η τελική συμφωνία επιτεύχθηκε μόνο μετά την συμφωνία να υπάρξει μια περίοδος τεσσάρων μηνών μέχρι να ξεκινήσει το εμπάργκο.
Ούτε οι πιέσεις, στην σημερινή σύνοδο των υπουργών για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου βρήκε πρόσφορο έδαφος, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ.
Προς το παρόν διερευνώνται άλλοι τρόποι για να περιοριστούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου, όπως αύξηση δασμών ή λογαριασμοί μεσεγγύησης για να παγώσουν τα πρόσθετα κέρδη που αποκομίζει η Μόσχα από τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου
Αλλά ακόμη και τέτοιοι συμβιβασμοί θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, με την Ουγγαρία να επιμένει ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής / πηγή Ναυτεμπορική