Προειδοποίηση Putin στη Δύση ακόμη και για χρήση πυρηνικών - Άμεση απάντηση της Ρωσίας σε όποιον παρέμβει στην Ουκρανία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Προειδοποίηση Putin στη Δύση ακόμη και για χρήση πυρηνικών - Άμεση απάντηση της Ρωσίας σε όποιον παρέμβει στην Ουκρανία

Ευθείες απειλές κατά της Δύσης ακόμη και για χρήση πυρηνικών όπλων εξάπελυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, σε περίπτωση επέμβασης στην Ουκρανία, σε συνέχεια όσων δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Εάν κάποιος θελήσει να παρέμβει στην Ουκρανία, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση», διαμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Όσον αφορά τα αντίποινα σε περίπτωση εξωτερικής παρέμβασης στην Ουκρανία, έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα εργαλεία, ακόμη κι αυτό για το οποίο δεν μπορεί κανένας να καυχηθεί.
Θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί.
Όλες οι αποφάσεις για αυτό το θέμα έχουν ληφθεί», προειδοποίησε ο Putin, αφήνοντας έμμεσες αιχμές για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Επανέλαβε επίσης ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Δύση ποντάρει στους νεοναζί ως ένα νέο γεωπολιτικό όπλο.
«Οι εχθροί της χώρας μας επιτάχυναν τη δημιουργία ενός νέου γεωπολιτικού όπλου.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι καινούργιο, αλλά σίγουρα του έδωσαν νέα δύναμη, νέες παρορμήσεις.
Βασίστηκαν στη ρωσοφοβία και στους νεοναζί, από χρόνο σε χρόνο με θρασύτητα», δήλωσε ο Putin.

Σε συναγερμό οι δυνάμεις για τα πυρηνικά

Η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης κρυίων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, εν μέσω εξοπλισμού της Ουκρανίας με όπλα από τις χώρες της Δύσης.
Άλλωστε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin στα τέλη Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Εφιαλτικά σενάρια για πυρηνική σύγκρουση

Όπως έχει αναφέρει το Newsweek σε πρόσφατη ανάλυσή του, το 2020, ερευνητές του Προγράμματος για την Επιστήμη και την Παγκόσμια Ασφάλεια του Princeton δημοσίευσαν μια ανάλυση για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι Ρώσοι ή οι ηγέτες του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούσαν πρώτοι πυρηνικά όπλα σε μια σύγκρουση στην Ευρώπη.
Οι αρχικές «τακτικές» πυρηνικές εκρήξεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια ανταλλαγή θερμοπυρηνικών όπλων με τη συμμετοχή του ρωσικού οπλοστασίου των 1.450 στρατηγικών κεφαλών και του αμερικανικού οπλοστασίου των 1.350 στρατηγικών κεφαλών στους πυραύλους και τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, περισσότεροι από 91 εκατομμύρια άνθρωποι προβλέπεται να πεθάνουν μόνο τις πρώτες ώρες.
Εκατομμύρια άλλοι θα πέθαιναν από την έκθεση στην ακτινοβολία στα επόμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα κατέρρεαν τα συστήματα υγείας, τα χρηματοπιστωτικά και τα οικονομικά συστήματα.
Η Ρωσία πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχή δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) με πυρηνικές δυνατότητες, η οποία, όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα κάνει τους αντιπάλους να το σκεφτούν «δύο φορές».
Η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν ένα «τεράστιο ρίσκο» για τη Ρωσία, αλλά άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να συνδυαστούν και να ωθήσουν τον Πούτιν σε μια δραστική κίνηση, εάν αισθανόταν ότι οι «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας είχαν ξεπεραστεί και ότι οι δικές του συμβατικές επιλογές είχαν εξαντληθεί.
Αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αντίληψη ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εμπλέκονται πιο άμεσα στη σύγκρουση – για παράδειγμα, εάν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία χειρίζονταν από δυνάμεις της συμμαχίας σε έδαφος του ΝΑΤΟ.
Ένας άλλος παράγοντας πυρηνικού κινδύνου θα μπορούσε να είναι «αν η Ρωσία αισθανόταν ότι το έδαφός της απειλείται», συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
«Εάν η μάχη για το Ντονμπάς καταλήξει σε αδιέξοδο ή η Ρωσία έχει κατά κάποιο τρόπο χάσει αυτή τη μάχη και οι συμβατικές επιλογές του προέδρου Πούτιν στενεύουν, θα υπάρξουν συνθήκες στις οποίες θα θελήσει να κουνήσει το πυρηνικό χαρτί ή να κάνει μια αξιόπιστη πυρηνική απειλή για να αναγκάσει την Ουκρανία ή και το ΝΑΤΟ να υποχωρήσει;», αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του think tank RUSI, Μάλκολμ Τσάλμερς.
Bookmark and Share