Λίγες ημέρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το χρονοδιάγραμμα των σεισμικών ερευνών στις δύο περιοχές της Κρήτης και στο Ιόνιο, που τοποθετούνται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για πιθανή αποχώρηση της Total από την κοινοπραξία με τα EΛΠΕ και την ΕxxonMobil.
Επισημαίνουν τη στρατηγική αποεπένδυσης που ακολούθησε η γαλλική εταιρεία από τον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων τα δύο προηγούμενα χρόνια, η οποία όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν δεν έχει αναθεωρηθεί μετά την ενεργειακή κρίση και τις αποφάσεις της Ε.Ε. για ταχεία απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.
Οι εκτιμήσεις αυτές συνάδουν και με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου της Κοζάνης. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις έρευνες στην Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης άφησε εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής σύνθεσης της κοινοπραξίας, σημειώνοντας ότι τα ΕΛΠΕ είναι στην περιοχή και θα παραμείνουν «είτε με τους ίδιους συνεταίρους είτε με άλλους». Αν και απέφυγε να σχολιάσει πιθανή αποχώρηση της Total, σημείωσε ότι για την περιοχή της Κρήτης δεν έχει σημασία τόσο το μέγεθος της εταιρείας όσο η τεχνογνωσία, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», έχει βολιδοσκοπήσει εταιρείες για την υποκατάσταση της Total σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στο σχέδιο για έναρξη του ερευνητικού προγράμματος. Νεότερες πληροφορίες φέρουν να είναι ισχυρό το ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron που το 2020 εξαγόρασε την ισραηλινή Noble Energy, την εταιρεία που ανακάλυψε τα κοιτάσματα του Ισραήλ και το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Κύπρο.
Με τις διαπραγματεύσεις με την Total, που έχει ρόλο operator στην κοινοπραξία, συνδέεται και ο ακριβής χρόνος των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, καθώς πηγές φέρουν το Μαξίμου να επιδιώκει πλήρη διευθέτηση του ζητήματος, αφού χωρίς επενδυτική διάθεση δεν πρόκειται να γίνουν έρευνες.
Σύμφωνα, πάντως, με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, «αγκάθι» για τις περιοχές της Κρήτης αποτελούν οι προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά της απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η εκδίκαση της προσφυγής έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες αναβολές ορίστηκε για τις 5 Οκτωβρίου. «Κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να βάλει λεφτά όσο εκκρεμεί η προσφυγή στο ΣτΕ», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.
Για την περιοχή του Ιονίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ξένη εταιρεία. «Συνήθως τέτοιες δραστηριότητες γίνονται με συνεργασίες», είπε σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η είσοδος κάποιας εταιρείας. Τα ΕΛΠΕ θα αξιολογήσουν τα δισδιάσταστα σεισμικά δεδομένα που συνέλεξαν αθόρυβα το προηγούμενο διάστημα, διαδικασία που διαρκεί από 6 έως 12 μήνες, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Οταν θα έρθει η στιγμή της ερευνητικής γεώτρησης, η όποια απόφαση θα λάβει υπόψη της συνολικότερες παραμέτρους. Εκτίμησε, πάντως, ότι η χρήση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα αυξηθεί λόγω της κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που είναι απαραίτητες ως μονάδες βάσης και σημείωσε ότι είναι λογικό να προτιμάμε να έχουμε δικό μας αντί να το εισάγουμε, εάν μπορούμε να το βρούμε με τον σωστό περιβαλλοντικά τρόπο και οικονομικά.