Στη διαμάχη που επικρατεί μεταξύ των 27 κρατών μελών για ευρωπαϊκό εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας, η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα μια νέα συμβιβαστική πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD , η πρόταση αφορά μόνο τη σταδιακή κατάργηση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια.
Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ουγγαρίας ώστε να μην ασκήσει βέτο στην αυριανή σύνοδο κορυφής ,το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω του τεράστιου αγωγού Druzhba, εξαιρείται από το εμπάργκο μέχρι νεωτέρας. Αυτό θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει μέρος των εργασιών της με εταιρείες στην ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κόλπους της ΕΕ,θα συνεχιστεί κανονικά η ροή περίπου του ενός τρίτου του συνολικού όγκου του ρωσικού πετρελαίου που διέρχεται μέσω του αγωγού Druzhba. Ο αγωγός αυτός προμηθεύει διυλιστήρια στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία ,την Τσεχία καθώς και στην Πολωνία και τη Γερμανία.
Αντιδράσεις από τα μεσογειακά κράτη
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η συμβιβαστική αυτή πρόταση θα έχει προοπτικές επιτυχίας. Αργά το απόγευμα σήμερα , οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για τις αρχικές διαβουλεύσεις. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές τονίζουν πάντως οτι υπάρχουν ενστάσεις από μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ που διαθέτουν ισχυρή ναυτιλία.
Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αύριο και μεθαύριο και η συμβιβαστική πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από τους 27 αρχηγόυς κρατών και κυβερνήσεων στη βελγική πρωτεύουσα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου ότι το εμπάργκο θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ εντός του έτους, αλλά η αντίδραση της Ουγγαρίας κατά πρώτο λόγο, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.
Η Ουγγαρία δικαιολογεί την αντίδρασή της στην υψηλή εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και το υψηλό κόστος της μετάβασης σε άλλους προμηθευτές.
Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να τερματιστούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου σε έξι μήνες και προϊόντων πετρελαίου σε οκτώ μήνες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.Μέχρι στιγμής, η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν.
Πηγή Ναυτεμπορική