Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού για τον τουρκικό στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με την The Wall Street Journal, προετοιμάζοντας, έτσι, το έδαφος για μια πρόταση περί πώλησης επιπρόσθετων αεροσκαφών στην Άγκυρα, η οποία επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.
Η πρόταση αυτή, η οποία εστάλη στους επικεφαλής του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ελπίζει να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό ως έναν τρόπο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να αποκτήσει νέα όπλα. Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα F-16 της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική αναβάθμιση για τα μαχητικά αεροσκάφη της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία φιλοξένησε δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ενώ παράλληλα προμήθευσε οπλισμένα drones στην Ουκρανία και εμπόδισε ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη σύσφιξη των δεσμών με την Ουάσινγκτον και συχνότερη επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώσεις του ζητήματος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για τους πυραύλους για να μετρήσει το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία, έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που έχει εξοργίσει ορισμένους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον για τους δεσμούς της με τη Ρωσία.
Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συνηγορούν υπέρ της συμφωνίας για τα F-16, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της διμερούς αμυντικής σχέσης, η οποία "πληγώθηκε" μετά την επιλογή της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 το 2017. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αντιτίθενται στην πώληση, επικαλούμενοι αντιρρήσεις για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της Τουρκίας.
Η πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder, πυραύλων AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος με γνώση της πρότασης. Η κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα μέσω άτυπης κοινοποίησης στους επικεφαλής του Κογκρέσου. Αν οι ηγέτες του Κογκρέσου εγκρίνουν την πώληση, η κυβέρνηση πρέπει βάσει νόμου να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "δεν επιβεβαιώνει δημοσίως ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές προτάσεις μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο", δήλωσε εκπρόσωπός του. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η κυβέρνηση αναμένεται να στείλει ένα ξεχωριστό αίτημα στο Κογκρέσο που αφορά την πώληση ενός νέου στόλου αεροσκαφών F-16 μαζί με αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα αεροσκάφη της Τουρκίας αργότερα φέτος, μετά από αίτημα της Άγκυρας πέρυσι.
Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η πώληση των F-16 θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση της πολυετούς έντασης μεταξύ των δύο χωρών και να αποτρέψει την Τουρκία από το να έρθει πιο κοντά με τη Ρωσία και την Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 το 2017, προκαλώντας κυρώσεις των ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα την αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτο.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν να επωφεληθούν από τη βελτίωση της διεθνούς φήμης της χώρας που προέκυψε από τον ρόλο της Άγκυρας στην κρίση γύρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκία διευκόλυνε τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ παράλληλα προμήθευσε την Ουκρανία με drones που βοήθησαν στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων.