Η Ευρώπη επιστρέφει στο λιγνίτη – Στο «κλαμπ» και η Ολλανδία μετά τις Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Η Ευρώπη επιστρέφει στο λιγνίτη – Στο «κλαμπ» και η Ολλανδία μετά τις Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία..

Αλλάζουν «ρότα» αρκετές χώρες στην Ευρώπη σε ότι αφορά την περιβόητη «πράσινη μετάβαση» εξαιτίας τον φόβων που προκαλεί το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Έτσι μετά τις Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, προσχωρεί στο σχέδιο «λιγνίτης» και η Ολλανδία.

Πιο συγκεκριμένα επιτρέπει και αυτή περισσότερη παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ούτως ώστε να εγγυηθεί τη διασφάλιση της επάρκειας φυσικού αερίου και συμβαδίζοντας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη στροφή προς τα βαριά ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Στόχος, γράφει το Bloomberg, να αποτραπούν πιθανές ελλείψεις στην ενέργεια.

Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας αναθεώρησε τον νόμο που υποχρεώνει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα να λειτουργούν έως το 35% της δυναμικότητάς τους προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

“Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την άμεση άρση των περιορισμών παραγωγής για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα από το 2022 έως το 2024, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ρομπ Γέτεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Χωρίς πρόσθετα μέτρα, δεν είναι πλέον εγγυημένο ότι στην Ευρώπη και την Ολλανδία θα είμαστε σε θέση να γεμίσουμε επαρκώς τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου ενόψει της προετοιμασίας για τον χειμώνα», δήλωσε.

Το σχέδιο έρχεται εν μέσω αντίστοιχων κινήσεων από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Αυστρίας, οι οποίες έδωσαν και πάλι ώθηση στην παραγωγή λιγνίτη ως απάντηση στην περικοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου. Τα μέτρα ήρθαν αφότου η Μόσχα μείωσε τις παραδόσεις στον κύριο σύνδεσμο φυσικού αερίου με την Ευρώπη.

Εξάλλου, σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο ενεργοποιεί και η Ιταλία, σε μια κίνηση που μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλύτερη εξάρτηση από πιο βρόμικα καύσιμα, ενώ αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη έχει αποφασιστεί και στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share