Στην κορυφή της Ευρώπης η Ελλάδα στο Airbnb με άνοδο 61,8% - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Στην κορυφή της Ευρώπης η Ελλάδα στο Airbnb με άνοδο 61,8%

Η ζήτηση για καταλύματα σημείωσε τον Αύγουστο άνοδο σε ποσοστό 61,8% σε σχέση με πέρυσι. 
Περισσότερες οι διανυκτερεύσεις ακόμη και από το καλοκαίρι του 2019.
Τον ρυθμό των προηγούμενων μηνών διατήρησε η αγορά βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων τύπου Airbnb στην Ελλάδα και τον Αύγουστο, με τη ζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 61,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Την υψηλότερη ζήτηση σημείωσε η Νορβηγία στο συν 71,2% και ακολούθησε η Ουγγαρία με αύξηση 65,8%.

Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει η συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η χώρα μας συμπεριελήφθη στους 9 ευρωπαϊκούς προορισμούς, από το σύνολο των 20 που εξετάσθηκαν, οι οποίοι το καλοκαίρι σημείωσαν περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο αιχμής του 2019.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, η Ελλάδα κατέγραψε άνοδο κατά 24,1%, με τη Γερμανία να προηγείται ελάχιστα και να βρίσκεται στο συν 24,8% και τη Γαλλία να έπεται με αύξηση 21,9% συγκριτικά με το 2019.

Σημειωτέον, βέβαια, ότι παρά το γεγονός ότι Νορβηγία και Ουγγαρία σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα σε σχέση με το 2021, τα νούμερά τους υπολείπονται συγκριτικά με το 2019, γεγονός που αναδεικνύει τη χώρα μας… πρωταθλήτρια των Airbnb σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού είναι ο πρώτος -και με διαφορά- προορισμός που καταγράφει αύξηση τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και σε σχέση με το τελευταίο έτος κανονικότητας πριν από την πανδημία.

Σε επίπεδο πόλεων, η Αθήνα βρίσκεται στη λίστα με τους 42 από τους 50 μεγαλύτερους προορισμούς που σημείωσαν αύξηση πληρότητας τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Μάλιστα, η ελληνική πρωτεύουσα κινήθηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διαμορφώθηκε στο συν 10,5%, τη στιγμή που η Μαδρίτη, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου, σημείωσε πτώση.

Για το τελευταίο τετράμηνο του έτους, το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, το Μόναχο της Γερμανίας καταγράφει την ισχυρότερη αύξηση ως προς τη ζήτηση, με 164% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με πέρυσι. Οι πορτογαλικοί προορισμοί Πόρτο και Λισαβόνα, καθώς και η Αθήνα ακολουθούν, σημειώνοντας τριψήφια άνοδο της ζήτησης κατά 139,2%, 144,7% και 124,9% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Οι αριθμοί στην Ευρώπη

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου εδραίωσε την ανάκαμψη του κλάδου μετά την εμφάνιση της πανδημίας το 2020, με τις συνολικές διανυκτερεύσεις σε καταλύματα που ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα μέσω διαδικτύου να σημειώνουν αύξηση κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2019 και σχεδόν 36% σε ετήσια βάση.

Και μπορεί σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 ο αριθμός των διανυκτερεύσεων να κατέγραψε οριακή άνοδο 0,2% στο peak της σεζόν, ωστόσο, αναδεικνύεται η δυναμική της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπό το πρίσμα του υψηλού πληθωρισμού και των μεταλλάξεων της νόσου Covid-19.

Τον Αύγουστο, η πληρότητα στα καταλύματα που διατίθενται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης σημείωσε άνοδο 4,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ σε επίπεδο καλοκαιριού, η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 5,8% συγκριτικά με το 2021. Τον ίδιο μήνα καταγράφηκε άνοδος 13,8% σε επίπεδο καταχωρήσεων, ωστόσο, η συνολική προσφορά καταλυμάτων παραμένει μειωμένη κατά περισσότερο από 10% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Αντίστοιχα, τα έσοδα του Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 30,1% έναντι του 2021 και κατά 16,7% έναντι του 2019, κυρίως χάρη στην άνοδο της μέσης ημερήσιας τιμής.

Ενθαρρυντικά είναι, την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, με τους ταξιδιώτες να μη διστάζουν να προχωρήσουν σε κρατήσεις για το επόμενο διάστημα. Ηδη από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφεται άνοδος 6,6% ως προς τις κρατήσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019 και αύξηση 36,6% σε ετήσια βάση, τάση την οποία ενισχύει η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων, αναδεικνύοντας έτσι την Ευρώπη ως έναν ελκυστικό προορισμό για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις λεγόμενες μακρινές αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share