Σημαντική στιγμή στον πόλεμο της Ουκρανίας: Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη Χερσώνα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Σημαντική στιγμή στον πόλεμο της Ουκρανίας: Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη Χερσώνα

Νέα εντολή για εκκένωση εξέδωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, προς τον ρωσικό στρατό. 
Η εν λόγω ανακοίνωση σηματοδοτεί μια από τις πιο σημαντικές υποχωρήσεις της Ρωσίας και μια πιθανή καμπή στον πόλεμο, που τώρα πλησιάζει στο τέλος του ένατου μήνα του.
Σύμφωνα με τη διαταγή οι στρατιώτες καλούνται να εκκενώσουν τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Χερσώνας. 

Τα νέα ακολούθησαν εβδομάδες προελάσεων της Ουκρανίας προς την πόλη και αγώνα της Ρωσίας για μετεγκατάσταση περισσότερων από 115.000 κατοίκων της.

Ο διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, δήλωσε ότι δεν είναι πλέον δυνατό να διατηρηθούν οι προμήθειες στην πόλη. Είπε ότι πρότεινε να στηθούν αμυντικές γραμμές στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.

"Έχοντας εκτιμήσει συνολικά την κατάσταση, προτείνεται η ανάληψη της άμυνας κατά μήκος της αριστερής όχθης του ποταμού Δνείπερου. Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απόφαση. Ταυτόχρονα, θα σώσουμε, το σημαντικότερο, τις ζωές των στρατευμάτων μας και θα διατηρήσουμε τη συνολική αποτελεσματικότητα μάχης των στρατευμάτων, τα οποία είναι μάταιο να κρατάμε στη δεξιά όχθη σε μια περιορισμένη περιοχή. Επιπλέον, μέρος των δυνάμεων θα απελευθερωθεί για επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών, σε άλλες κατευθύνσεις στη ζώνη της επιχείρησης", δήλωσε ο Σουρόβκιν.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το φράγμα Καχόβκα και ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες, οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες. Αυτό απειλεί να απομονώσει τα στρατεύματα στη δεξιά όχθη του Δνείπερου, αν δεν αποσυρθούν.

Ο Σοϊγκού απάντησε: "Συμφωνώ με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας. Συνεχίστε με την απόσυρση των στρατευμάτων και λάβετε όλα τα μέτρα για τη μεταφορά δυνάμεων πέρα ​​από τον ποταμό".

"Για εμάς, η ζωή και η υγεία των Ρώσων στρατιωτών αποτελεί πάντα προτεραιότητα. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την απειλή για τους πολίτες. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι πρόθυμοι πολίτες μπορούν να φύγουν. Προχωρήστε στην αποχώρηση των στρατευμάτων και λάβετε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσετε την ασφαλή μεταφορά προσωπικού, όπλων και εξοπλισμού μέσω του ποταμού Δνείπερου", δήλωσε ο Σοϊγκού σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι "ο ελιγμός των στρατευμάτων θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, οι σχηματισμοί και οι μονάδες θα καταλάβουν αμυντικές θέσεις που έχουν προετοιμαστεί από στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου".

Ο Σουρόβκιν πρόσθεσε επίσης ότι σε όλο το μήκος της γραμμής τα ρωσικά στρατεύματα αντιμετώπισαν με επιτυχία τις επιθετικές προσπάθειες του εχθρού. Μόνο στην κατεύθυνση της Χερσώνας, οι απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο είχαν, όπως υποστήριξε, ως εξής:

- πάνω από 9.500 νεκροί και τραυματίες
- πάνω από 200 τανκ
- 500 τεθωρακισμένα οχήματα
- περίπου 600 οχήματα διαφόρων χρήσεων
- πάνω από 50 πυροβόλα και όλμοι.

Οι ρωσικές απώλειες είναι επτά έως οκτώ φορές λιγότερες από εκείνες του εχθρού, υποστήριξε.

Η ανακοίνωση είχε προβλεφθεί από σημαντικούς πολεμικούς μπλόγκερ της Ρωσίας, οι οποίοι την περιέγραψαν ως ένα πικρό πλήγμα. "Φαίνεται ότι θα φύγουμε από την πόλη, όσο οδυνηρό κι αν είναι να γράφουμε γι' αυτήν τώρα", ανέφερε το ιστολόγιο War Gonzo, το οποίο έχει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια συνδρομητές στο Telegram.

"Με απλά λόγια, η Χερσώνα δεν μπορεί να κρατηθεί με γυμνά χέρια", ανέφερε. "Ναι, αυτή είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ρωσικού στρατού, του ρωσικού κράτους. Μια τραγική σελίδα."

Σε μία πρώτη αντίδραση του Κιέβου, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι "είναι πολύ νωρίς" για να γίνει οιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την διαταχθείσα εκκένωση του ρωσικού στρατού. "Προσωπικό του ρωσικού στρατού παραμένει στη Χερσώνα και επιπρόσθετες δυνάμεις κλήθηκαν στην περιοχή", δήλωσε ο Ποντόλιακ και προσέθεσε: "Η Ουκρανία δεν δίνει βάση σε ρωσικές δηλώσεις. Τα λόγια και οι πράξεις διαφέρουν".

"Όσο δεν κυματίζει ουκρανική σημαία στη Χερσώνα δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική υποχώρηση", δήλωσε.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής επικεφαλής της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, πέθανε σήμερα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τοπικούς αξιωματούχους που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Μάλιστα ο Στρεμούσοφ, την περασμένη Πέμπτη δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπου η Μόσχα εκκενώνει πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες. "Πιθανότατα οι μονάδες μας, οι στρατιώτες μας, θα φύγουν για την αριστερή (ανατολική) όχθη", είχε πει.

Λίγες ώρες αργότερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι άμαχοι στην ουκρανική επαρχία της Χερσώνας  πρέπει να εγκαταλείψουν τη ζώνη των συγκρούσεων με επιχείρηση εκκένωσης, ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share