Deutsche Welle: Η Γαύδος κινδυνεύει να γίνει η «δεύτερη Λαμπεντούζα» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Deutsche Welle: Η Γαύδος κινδυνεύει να γίνει η «δεύτερη Λαμπεντούζα»

-Πέρυσι έφτασαν συνολικά 617 μετανάστες -κατά τις επτά πρώτες εβδομάδες του 2024 έχουν έρθει ήδη 612.
-Γιατί καταγράφεται εκτίναξη στις μεταναστευτικές ροές σε Γαύδο και Κρήτη.
-Φόβοι για τουρισμό.

Την Παρασκευή (23 Φεβρουαρίου) η Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε στη Γαύδο, νότια της Κρήτης, ένα ακόμη σκάφος με μετανάστες,το οποίο κατευθυνόταν προς την Ελλάδα, με τις αρχές να διασώζουν τους 85 επιβαίνοντες.

«Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην ΕΕ», παρατηρεί ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ. «Ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα από το Αιγαίο Πέλαγος και τον Έβρο, τώρα αυξάνεται ο αριθμός των διακινητών που φέρνουν μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική προς τη Γαύδο και την Κρήτη. Πέρυσι έφτασαν στα δύο νησιά συνολικά 617 μετανάστες – κατά τις επτά πρώτες εβδομάδες του 2024 έχουν έρθει ήδη 612.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης η αύξηση οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον, η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στο Αιγαίο και τον Έβρο, ενώ και η Τουρκία λαμβάνει τον τελευταίο καιρό επίσης πιο δραστικά μέτρα κατά των διακινητών. Και δεύτερον, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει υιοθετήσει και αυτή αυστηρότερη στάση απέναντι στους παράνομους μετανάστες», εξηγεί ο Γερμανός δημοσιογράφος.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές παρατηρούν και μία ακόμη ανησυχητική τάση: «Αν και παλαιότερα οι διακινητές επεδίωκαν να ταξιδέψουν σε ήρεμα νερά, τώρα επιλέγουν συνειδητά πολύ συχνότερα διαδρομές όπου υπάρχει κακοκαιρία. Επειδή έτσι είναι μικρότερες οι πιθανότητες να τους εντοπίσει η Ακτοφυλακή και να τους στείλει πίσω».

Η νέα αυτή συνθήκη «αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους 120 κατοίκους της Γαύδου. Διότι το μικρό νησί δεν έχει ούτε την υποδομή για την υποδοχή και τη φιλοξενία των μεταναστών, ούτε και τον απαραίτητο αριθμό ανθρώπων που να μπορούν να περιθάλψουν τους μετανάστες». Ακόμη, «οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γαύδο ζουν από τους παραθεριστές που επισκέπτονται το νησί κατά τους θερινούς μήνες. Γι' αυτό και υπάρχει έντονη ανησυχία πως το νησί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία δεύτερη Λαμπεντούζα, δηλαδή σε ένα μικρό νησί όπου θα φιλοξενούνται μετανάστες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, με αποτέλεσμα να πληγεί έτσι ο τουρισμός», καταλήγει ο Γκερντ Χέλερ.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share