Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Greece-Salonika, η ονομασία που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες -τώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη λύση μιας σύνθετης ονομασίας- να γίνει αποδεκτή είναι της «Νέας Μακεδονίας»! Σύμφωνα με τις ίδιες-αποκλειστικές-πληροφορίες,η κ.Μπακογιάννη είχε τηλεφωνική επαφή με τον κ.Νίμιτς την περασμένη Τρίτη επισημαίνοντας του με νόημα πως η Ελλάδα θα δεχτεί μια ονομασία όπως "Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή "Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας"..
Το θέμα βέβαια είναι πως η παρούσα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα μιας ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και των αντιδράσεων σε περίπτωση αποδοχής μιας σύνθετης ονομασίας..
Εν όψει πάντως της έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πραγματοποιείται σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή,σύσκεψη.Στόχος της σύσκεψης, στην οποία μετέχουν η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, και ο πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, κ. Βασιλάκης, είναι να δοθούν οι τελικές οδηγίες στον Ελληνα διαπραγματευτή, ο οποίος αναχωρεί στη συνέχεια για τη Νέα Υόρκη.Αυτός ο διαπραγματευτικός γύρος θεωρείται ο κρίσιμος, καθώς οι πιέσεις και στις δύο πλευρές για συμφωνία εντείνονται, λόγω της επικείμενης -μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο- απόφασης για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Το σίγουρο είναι πως εώς την τελική συμφωνία θα περάσει αρκετός καιρός αλλά η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου θα πρέπει,λογικά,να πιέσει αρκετά και τις 2 πλευρές για συμφωνία.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως φαίνεται να καταλήγουν στο ότι η επιβολλή του βέτο σε περίπτωση μη αμοιβαία αποδεκτής λύσης πρέπει να θεωρείται δεδομένη..
Ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που εκφράζει την άποψη ότι ο γύρος αυτός θα είναι πιθανότατα ο τελευταίος, προτίθεται να επαναφέρει στο τραπέζι τις προτάσεις του, που έχουν απορριφθεί από τη μία ή την άλλη πλευρά.
Η πρόταση της κ.Μπακογιάννη πάντως για το "Νέα Μακεδονία",δεδομένης της εώς τώρα κατάστασης καθώς και άλλων παραμέτρων,πιθανότατα να είναι εκείνη που θα επικρατήσει τελικώς.
Ένα απ΄τα πολύ δυνατά επιχειρήματα των υποστηριχτών του "Νέα Μακεδονία" στους κύκλους του Υπ.Εξωτερικών,είναι η δυνατότητα που δίνεται μ'αυτή τη σύνθετη ονομασία να "πλασαριστεί" και ως "γεωγραφικός προσδιορισμός",αν η κυβέρνηση πιεστεί εσωτερικά για συμβιβασμό σε κάτι τέτοιο,καθώς -σύμφωνα με τους υποστηριχτές της ιδέας- θα μπορούσε να θεωρηθεί ως "παλιά ή αρχαία Μακεδονία" μόνο το γεωγραφικό κομμάτι της περιοχής που ανήκει στην Ελλάδα..
Post Top Ad
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007
Home
Unlabelled
"Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας ή "Νέα δημοκρατία της Μακεδονίας..