Ενδεχόμενη συμφωνία στο όνομα δε θα σημάνει το τέλος της διαπραγμάτευσης.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Ενδεχόμενη συμφωνία στο όνομα δε θα σημάνει το τέλος της διαπραγμάτευσης..

Η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης που σηματοδοτεί το πηγαινέλα του Μ. Νίμιτς μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων καθώς και η επίσκεψη του Γ.Γ.του ΝΑΤΟ προχθές στην ΠΓΔΜ δε σημαίνει βέβαια και λύση στο θέμα του ονόματος..
"Η προεκλογική περίοδος πάντα δυσχεραίνει τέτοιες διαπραγματεύσεις. Ανέκαθεν, όλα αυτά τα χρόνια οι εκλογές και στις δύο χώρες ήταν εμπόδιο. Να το έχουμε υπόψη μας”, δήλωσε ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ.Νίμιτς.
Μπορεί μεν το όνομα "Νέα Μακεδονία" να δείχνει πως κερδίζει πόντους και στις δυο πλευρές και να προτείνεται παρασκηνιακά σχεδόν απ'όλους τους συμμάχους, το δυσκολότερο σημείο της διαπραγμάτευσης όμως φαίνεται πως τελικώς δε θα είναι το όνομα..
Τα Σκόπια,αργά αλλά σταθερά,αλλάζουν τακτική και ενώ εμείς αναλωνόμαστε -λανθασμένα- σε ονοματολογία,αυτοί θέτουν,αθόρυβα προς το παρόν,θέμα γλώσσας και έθνους, κάτι που, εκ των πραγμάτων, αλλάζει και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης.
Ζητούν στην ουσία να αναγνωριστεί η ύπαρξη μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας,αίτημα που "τυχαία" είχε πρωτοακουστεί απ' τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Ντ. Φριντ.(Αυτό και μόνο λέει πολλά για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει..)
Μάλιστα ακόμη και ο διαλλακτικότερος του κ.Γκρουέφσκι,Σκοπιανός πρόεδρος κ.Τσεβερνκόφσκι έχει δηλώσει πρόσφατα σε ανύποπτο χρόνο πως και γι'αυτόν "η αναγνώριση Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας αποτελούν την "κόκκινη γραμμή".
Οι εκλογές της 1ης Ιουνίου,στη FYROM δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για συμβιβασμούς φαίνεται όμως πως η καλά σχεδιασμένη επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας της διαπραγμάτευσης θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες απ΄τους Σκοπιανούς και θα ήταν καλό η Ελληνική κυβέρνηση να αντιληφθεί επιτέλους την προσπάθεια αυτή πριν βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων..
Η Ελλάδα,ως τώρα,αναγνωρίζει την ύπαρξη σλαβομακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας όχι, όμως, την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας.Κι αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος ότι στο "μέλλον μπορεί να εμφανιστούν επεκτατικές βλέψεις στη λογική ότι το μόνο ελεύθερο κομμάτι της Μακεδονίας είναι αυτό της FYROM και τα άλλα δύο βρίσκονται υπό ελληνική και βουλγαρική κατοχή".
Η νέα “γραμμή” των γειτόνων όχι μόνο έχει πολλά θετικά για τους ίδιους (καθώς μπορεί και συσπειρώνει το λαό, η ταυτότητα του οποίου υποτίθεται ότι μπαίνει σε κίνδυνο) αλλά -κυρίως- διότι γίνεται και εύκολα κατανοητή στο εξωτερικό, αφού ταυτίζεται με το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, μιας από τις βασικές αρχές του λεγόμενου σύγχρονου δημοκρατικού κόσμου.
Για την Ιστορία να αναφέρουμε πάντως το προηγούμενο της Βουλγαρίας που αντιμετωπίζει και η ίδια ορισμένα παρόμοια προβλήματα με την ΠΓΔΜ.Η Βουλγαρία έχει αναγνωρίσει μεν το κρατίδιο με το συνταγματικό του όνομα,ποτέ όμως δεν αναγνώρισε ούτε "Μακεδονική εθνότητα" αλλά ούτε και τη "Μακεδονική γλώσσα"..
Η πρόσφατη κίνηση της "Ελληνικής πλευράς" πάντως,αυτή της προσφοράς οικονομικών ανταλλαγμάτων στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας,δεν μπορεί να θεωρηθεί εύστοχη και δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο το επιτελείο του υπ.Εξωτερικών αντιλαμβάνεται την ψυχολογία και τη διάθεση των πολιτικών αλλά και της κοινής γνώμης στην ΠΓΔΜ,καθώς ακόμα και απλοί Έλληνες μικροεπενδυτές στη γειτονική χώρα ανέφεραν απ΄την πρώτη στιγμή το λανθασμένο και άστοχο αυτής της κίνησης καθώς και τα ειρωνικά σχόλια που θα επιφέρει,
πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε την επομένη από τις αντιδράσεις σύσσωμου του Τύπου αλλά και του πολιτικού κόσμου της γειτονικής χώρας..
Bookmark and Share