Απ΄τον Όρλιακα Γρεβενών στον Όρλιακα του Άρη! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Απ΄τον Όρλιακα Γρεβενών στον Όρλιακα του Άρη!

Σε ιδιόμορφους εξερευνητές, που αναζητούν όχι μόνο νέα άστρα, αλλά και πυκνότερο ...σκοτάδι, έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι στην Ευρώπη, καθώς τα φώτα των ευρωπαϊκών μητροπόλεων και η ρύπανση "κρύβουν" τον έναστρο ουρανό: το φως "σκεπάζει" εξωηλιακούς πλανήτες, γαλαξίες και κομήτες.
Η αναζήτηση σκοταδιού έχει οδηγήσει τους αστρονόμους στο "σκοτεινό βουνό" της Πίνδου και συγκεκριμένα στις πλαγιές του 'Ορλιακα των Γρεβενών, σε υψόμετρο 1.400-1.600 μέτρων. Από το συγκεκριμένο σημείο, ένα από τα σκοτεινότερα της Ευρώπης, η διεθνής αστρονομική κοινότητα θα μπορεί σε λίγα χρόνια -εκτός απροόπτου το 2011 ή το 2012- να βλέπει τον ...΄Ορλιακα του Αρη: "΄Ορλιακα" ονόμασε μια περιοχή του "κόκκινου πλανήτη" ο Γρεβενιώτης αστροφυσικός της NASA, Aθανάσιος Οικονόμου (φωτογ.αριστερά), σε ανάμνηση της πατρίδας του!
Ο κ. Οικονόμου -που μεταξύ άλλων κατασκεύασε τμήματα των ακάτων που έφτασαν στον Άρη, αλλά και διάφορα αστρονομικά όργανα σε τ.ΕΣΣΔ και ΗΠΑ- είναι και ο άνθρωπος ο οποίος "έσπρωξε" διεθνώς την ιδέα για τη δημιουργία ενός αστεροσκοπείου στην Πίνδο.
Το αστεροσκοπείο του Ορλιακα, προϋπολογισμού 2,5 εκατ.-3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα όπως τα "ΕΠΑΔΥΜ" και "Πίνδος" της 4ης προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Βέβαια, η κατασκευή του αστεροσκοπείου, που θα εξοπλιστεί με ένα υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο, είναι πολύπλοκη υπόθεση. Για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων μελετών, αδειοδοτήσεων και διαμορφώσεων χώρου θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια. Οι διαδικασίες πάντως προχωρούν γρήγορα και η εταιρία, που εδώ και περίπου 1,5 μήνα ανέλαβε την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για το αστεροσκοπείο, έχει τη συμβατική υποχρέωση να το παραδώσει εντός πενταμήνου.
Το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου -για την αγορά του οποίου θα προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός- θα έχει εντυπωσιακές διαστάσεις.Αν και οι ακριβείς προδιαγραφές του εξοπλισμού δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τηλεσκόπια αυτού του είδους έχουν συνήθως κάτοπτρο διαμέτρου άνω του ενός μέτρου, ζυγίζουν μερικούς τόνους και καταλαμβάνουν χώρο 5x5x5 μέτρων.
Για αυτό, άλλωστε και η ίδια η μεταφορά του τηλεσκοπίου θα είναι δύσκολη και απαιτείται να κατασκευαστεί δρόμος, καθώς η περιοχή που οδηγεί στον χώρο του αστεροσκοπείου είναι δύσβατη.

7 σχόλια:

  1. Μια διόρθωση.
    Είτε έχουμε φωτορύπανση είτε όχι δεν, μπορούμε να διακρίνουμε πλανήτες εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aπλως, βλεπουμε περισσοτερους αστερες, πιο μακρυνους.
    Και γαλαξιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιά είναι η εταιρεία κατασκευής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΡΛΙΑΚΑΣ ΑΡΗ????
    ΣΩΣΤΟΣ Ο ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΝΑΣΑ.
    ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάει και η κορυφή της Πίνδου δεν έχουν αφήσει και τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 11.27 για πες μου εσύ που τα γνωρίζεις ?
    Παρεμπίπτοντος είμαι αστρονόμος , εσάς ποια είναι η ιδιότητα σας ?
    O Ανώνυμος 1.27

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share