Το διπλωματικό παρασκήνιο της αναγνώρισης των Κοσοβαρικών διαβατηρίων. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Το διπλωματικό παρασκήνιο της αναγνώρισης των Κοσοβαρικών διαβατηρίων.

Αποκάλυψη Greece Salonika.
Toυ "ανταποκριτή"μας στην Πρίστινα.

"Ποια σχέση μπορεί να έχει η καθυστέρηση της αναγνώρισης του Κοσόβου απ΄την ΠΓΔΜ με την πρόσφατη αναγνώριση των κοσοβαρικών διαβατηρίων απ την Ελλάδα;Eκ πρώτης όψεως καμία.Οι πληροφορίες του Greece Salonika όμως,των οποίων η εγκυρότητα έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί,λένε κάτι άλλο..
Την περασμένη Παρασκευή 19/9,μετά τη συνάντηση που είχαν στην Πρίστινα ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην περιοχή, κ.Δ. Μοσχόπουλος με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι,ανακοινώθηκε στα Κοσοβαρικά ΜΜΕ η απόφαση της Ελλάδας για αναγνώριση των διαβατηρίων του νεοσύστατου κράτους.Με την απόφαση αυτή η Ελληνική διπλωματία ξάφνιασε τόσο τους Σέρβους όσο και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας για το φαινομενικά "άσχετο" της χρονικής συγκυρίας που επελέχθη για την κίνηση αυτή.Κι όμως η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν ήταν.
Οι Ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στο Κόσοβο είχαν πληροφορηθεί πως στις 23 Σεπτεμβρίου τα Σκόπια θα ανακοίνωναν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου..
(*Οι Έλληνες διπλωμάτες που έχουν υπηρετήσει στην Πρίστινα ως επικεφαλης του εκεί γραφείου συνδέσμου έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το "καθεστώς" της Πρίστινα. Τόσο ο κ.Μοσχόπουλος,όσο και ο κ.Κανέλος που υπηρέτησε την κρίσιμη περίοδο της ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου,ήταν σταθερά απ΄τους ελάχιστους διπλωμάτες με τους οποίους ο κ.Θάτσι είχε σχεδόν καθημερινή επαφή.)
Η 23 Σεπτεμβρίου όμως ήταν και η μέρα έναρξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη,στο περιθώριο της οποίας η Ελληνική πλευρά ανέμενε και αναμένει τις ισχυρότερες μέχρι τώρα πιέσεις για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων καθώς είναι η τελευταία φορά,πριν τη λήξη της διακυβέρνησης Μπους,που τόσο ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπρ. Τσερβενκόφσκι και Α. Μιλόσοσκι όσο η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντ. Μπακογιάννη αλλά και οι Κοντολίζα Ράις και Μάθιου Νίμιτς θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο!Και δεν έπεσαν έξω καθώς η πίεση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη είναι ασφυκτική καθώς επιχειρείται να επιτευχθεί λύση εξπρές στο ζήτημα της ονομασίας της ενώ Αθήνα και Σκόπια δίνουν σκληρή διπλωματική μάχη στους διαδρόμους του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο κυρίως να μη χρεωθούν την ευθύνη του αδιεξόδου στην εξεύρεση λύσης.
Ένας επιπλέον μοχλός πίεσης προς τη χώρα μας,τον οποίο η Αθήνα φοβόταν ιδιαιτέρως,ήταν και η αναγνώριση του Κοσόβου εκ μέρους της ΠΓΔΜ..Και αυτός ήταν και ο λόγος της άμεσης αναγνώρισης των Κοσοβαρικών διαβατηρίων..
Το θέμα είναι πως το ίδιο το Κόσοβο δεν έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Μακεδονία"ενώ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπ.Τσεβερνκόφσκι,δήλωσε πριν λίγες μέρες πως "η αναγνώριση του Κοσόβου μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια της αμοιβαίας αναγνώρισης"..Αυτή τη δήλωση του προέδρου Τσεβερνκόφσκι εκμεταλλεύτηκαν οι Έλληνες διπλωμάτες προχωρόντας στην ουσία σε ένα "παζάρι" με τον κ.Θάτσι..
Στην ουσία δηλαδή "δώρισαν" την αναγνώριση των διαβατηρίων της χώρας του με αντάλλαγμα την "σκλήρυνση"της στάσης του ίδιου του Κοσόβου απέναντι στην ΠΓΔΜ με στόχο την καθυστέρηση τουλάχιστον ως το τέλος της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.Και απ΄ότι φαίνεται -ως τώρα τουλάχιστον- ο στόχος επετεύχθει.
Η δήλωση..χρησμός μάλιστα του πρωθυπουργου Θάτσι μετά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό υπουργό άμυνας Τζ.Ολέκας την περασμένη Κυριακή,2 μόλις μέρες έπειτα απ΄την Ελληνική απόφαση και μια μόνο πριν την σχεδιαζόμενη αναγνώριση της χώρας του από τα Σκόπια,ήταν αυτή που επιβεβαίωσε την επιτυχία της κίνησης αυτής:"To Κόσοβο είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας,και η θέση του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ίδια με τη θέση της ΕΕ των ΗΠΑ και του ΟΗΕ,"ενώ πρόσθεσε πως "η αναγνώριση της χώρας μου από την ΠΓΔΜ θα έχει θετικό αντίκτυπο στους κατοίκους και των 2 χωρών και στη σταθερότητα της περιοχής" χωρίς να απαντήσει για το τι πρόκειται να πράξει η δική του χώρα αν και ξαναρωτήθηκε!
Το μόνο που μένει να αποκαλυφθεί είναι το πόσο μεγάλη χρονικά θα είναι η παράταση αυτή ..

15 σχόλια:

  1. Eίναι παρήγορο αν όντως έχουμε τέτοιου επιπέδου μυστική διπλωματία.
    Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα όσα λέτε αλλά δεν μας έχω για τόσο προχωρημένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Yparxei kosmos pou douleuei poly kala sto ypourgeio ekswterikwn kai sta diafora grafeia tou.

    To provlhma einai se epipedo kentrikou sxediasmou kai kommatikopoihshs toy systhmatos autou.

    Eimai apolyta sigouros pws etsi exoun ta pragmata sto Kosovo.

    INsider

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σαν τελειωσει η συνελευση του ΟΗΕ θα φανε μια καρπαζια απ τα Αμερικανακια και θα αλληλοαναγνωριστουν για πλακα οι κοσοβαροσκοπιανοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σαν τελειωσει η συνελευση του ΟΗΕ θα φανε μια καρπαζια απ τα Αμερικανακια και θα αλληλοαναγνωριστουν για πλακα οι κοσοβαροσκοπιανοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ γιατί πιστεύω πως πάλι μαλακία κάναμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν πράγματι αυτό είναι το απαύγασμα της Ελληνικής διπλωματίας... τύφλα να έχει ο Μέντερνιχ και ο Καποδίστριας..

    Δηλαδή όλη η αναγνώριση έγινε για 1-2 βδομάδες παράταση?

    Επιπλέον τα στοιχεία που αναφέρονται ήταν ήδη γνωστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους και πάνω απο όλους από τους Αμερικανούς.. οπότε ποιος αιφνιδιάστηκε?

    Υπάρχει και μία άλλη άποψη γιατί η Ελλάδα αναγνώρισε το Κόσοβο: Έλληνες επιχειρηματίες (Ονόματα δε λέμε , οικογένειες δε θίγουμε) και "παράγοντες" έχουν ήδη σχετιστεί με τα πανίσχυρα εγκληματικά δίκτυα που εδρεύουν στην περιοχή και πίεσαν την Ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε αυτή τη κίνηση προκειμένου να "δείξει" η Αθήνα ότι συμπλέει με τις ΗΠΑ εναντίον της Σερβίας που έχει πάει το θέμα του Κοσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αρχή γενομένης της διαδικάσίας στις 6 Οκτωβρίου, δηλαδή σε μερικές ημέρες...με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, αρκεί κάποιος να δει ποια είναι η σύνθεση των 15 μη μόνιμων μελών του Σ.Α.

    Χωρίς να θέλω να κακοκαρδίσω τους συντελεστές του Greece Salonica... αλλά πέσατε σε φάουλ-Κίτρινη κάρτα!

    Θα ήθελα να ακούσω την άποψη του μπλόγκ για τα παραπάνω.


    Υ.Γ "Ανταποκριτής", ωσαύτως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. MHN THRIAMBOLOGHTE,YPARXEI LOGOS,PERIMENETE LIGO KAI THA DEITE. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κατάσταση είναι όπως την περιγράψατε.
    Αυτά όμως είναι καλύτερα να μη δημοσιεύονται.
    Η μυστική διπλωματία έχει λόγο που λέγεται "μυστική".



    G.Κ.
    (Κάπου κοντά στην Πρίστινα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θυμάμαι πέρυσι το χειμώνα που γράφατε για μια ενδοαλβανική κρίση στα Σκόπια που θα ερχότα,και για την εμπλοκή της Ελλαδας σ'αυτό.
    Τότε έλεγα πως αποκλείεται να εχουμε τετοια μυστική διπλωματια,οπως την αποκαλει και ο και6.58 αλλά μετά από μερικές μέρες ήταν απίστευτη η εξέλιξη.Απο τοτε δεν εχετε πεσει εξω και μπορω να πω οτι εμπιστευομαι αυτο το μπλογκ περισσοτερο απο τα ΜΜΕ.
    Μακαρι να εχουμε τετοιες δυνατοτητες παρεμβασης και ας θεωρουμε οι περισσοτεροι μας αναξια την σημερινη διοικηση του ΥΠ.ΕΞ.Ο χρόνος θα δείξει.

    Πέτρος Ασκιτζής
    Ξάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν είναι όντως έτσι και έχουμε τέτοια διπλωματία... Τι να πω.. Με αφήνει έκπληκτο η Ντορα. Μπράβο της αν έκανε τέτοια μαγκιά. Έτσι πρέπει, μπας και μας πάρουν στα σοβαρά κάποιοι... Και πάλι μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΓΩ ΑΥΤΟ ΠΕΤΡΟ ΑΠΟ ΞΑΝΘΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:

    http://greece-salonika.blogspot.com/2008/03/greece-salonika.html


    -----------------------------------
    ΚΑΙ ΕΔΩ:

    http://greece-salonika.blogspot.com/2008/03/greece-salonika_11.html?showComment=1205228460000

    -----------------------------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν είναι έτσι τότε μιλάμε για την πλήρη σκοπιανοποίηση της εξωτερικής πολιτικής.
    Ο όρος σκοπιανοποίηση της εξωτερικής πολιτικής επικράτησε μετά το 1995 και όταν πια είχαν καταλαγιάσει τα πνεύματα από την εποχή Σαμαρά. Τότε οι διάφοροι που είχαν επιτελέσει εμπειρογνώμονες αλλά και υπουργοί όπως ο Κωφός και ο Παπακωνσταντίνου αλλά και πληθώρα άλλων συντελεστών συμφωνούσαν ότι η ανάδειξη του θέματος της ονομασίας σε πρωταρχικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής γύρω από το οποίο στρέφεται η εξωτερική πολιτική, έβλαψε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, οδήγησε σε περιττές εξαρτήσεις, αποπροσανατόλισε τις συμμαχίες, κατασπατάλησε εθνικό κεφάλαιο και γενικότερα έκανε πολύ κακό, χωρίς να προσδοκούμε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα.

    Όποιος θέλει κάτι από την Ελλάδα το παίρνει αρκεί να πει φυρομ. Όποιος θέλει να εκβιάσει την Ελλάδα λέει Μακεδονία. Έχει κυκλοφορήσει παγκόσμια ότι πες στους Έλληνες φυρομ και ζήτα τους ότι θέλεις.

    Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική διπλωματία και πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούνε με επαγγελματισμό. Αλλά το να αναγνωρίσεις τα διαβατήρια του Κοσόβου μόνο και μόνο για να κάνεις μια μικρή ντριπλα στη διαπραγμάτευση για το όνομα, είναι βλακώδες και καταστροφικό και κάνει μεγάλη ζημιά.

    Καλά κάνανε και αναγνωρίσανε τα διαβατήρια του Κοσόβου, αλλά η πράξη αυτή να υπαγορεύεται από το ζήτημα του ονόματος που είναι χαμένο ήδη από το 1991 (για να μην πω από το 1947 ή 1903) το οποίο όλοι το ξέρουμε ότι είναι χαμένο αλλά δεν τολμάμε να το πούμε στον κόσμο γιατι θα μας πούνε προδότες, ε τότε τι να πει κανείς.
    Έχουθμε μια καλή διπλωματία που όμως εκτελεί λάθος εντολές.

    Τέλος, για το ζητημα του ονόματος καλώ την κυβέρνηση να απαλλάξει τη χώρα από ένα τέτοιο ζήτημα. Η Ντόρα να μην γυρίσει από τη Νέα Υόρκη χωρίς λύση. Όποια λυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Ελλάδα έχει ανοιχτά μέτωπα Θράκης, Κύπρου και Σκοπίων. Δεν έχει καμία δουλειά να αναγνωρίσει κανένα Κόσοβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share