Ενας Ελληνας στο τιμόνι μεγάλου γερμανικού συνδικάτου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Ενας Ελληνας στο τιμόνι μεγάλου γερμανικού συνδικάτου.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Μιχάλης Βασιλειάδης, γιος ενός «γκασταρμπάιντερ», εξελέγη χθες πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά σωματεία της Γερμανίας.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Μιχάλης Βασιλειάδης, γιος ενός «γκασταρμπάιντερ», εξελέγη χθες πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά σωματεία της Γερμανίας... συνδικάτου στο Ανόβερο, ο 45χρονος ομογενής συνδικαλιστής διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη γραμμή του προκατόχου του Χουμπέρτους Σμολντ. Και αυτό σημαίνει ότι στόχος του είναι η συναίνεση με τους εργοδότες και η συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση για τον καθορισμό της εργατικής νομοθεσίας.
Το συνδικάτο ενέργειας είναι με 695.000 μέλη το τρίτο μεγαλύτερο στη Γερμανία. Πρώτο είναι το συνδικάτο μετάλλου (ΙG Μetall) με 2,3 εκατομμύρια και δεύτερο εκείνο των υπαλλήλων (Ver. di) με 2,1 εκατομμύρια.
Οι περισσότεροι σχολιαστές εκτιμούν ότι ο κ. Βασιλειάδης, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1981, θεωρείται «ρεαλιστής» και μάλλον «δεξιόστροφος». Πρόκειται για «στρατηγικό νου με συντηρητικές απόψεις» γράφει η αριστερή εναλλακτική εφημερίδα «Τageszeitung». Είναι «συνδικαλιστής χωρίς κοσμοθεωρία» προσθέτει η δεξιά «Die Welt». Σίγουρο πάντως είναι ότι ο γιος ενός έλληνα «γκασταρμπάιντερ» (σ.σ.: φιλοξενούμενος εργάτης) από την Κωνσταντινούπολη και μιας γερμανίδας οικοκυράς δεν είναι αιθεροβάμων. Αυτό αποτυπώθηκε και στον λόγο του στο συνέδριο, αμέσως μετά την εκλογή του σε πρόεδρο με το αστρονομικό ποσοστό του 97,1% των ψήφων.

«Ο κύριος στόχος μας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Γι΄ αυτό χρειαζόμαστε συναινετικές πολιτικές, που θα εξασφαλίσουν οικονομικά συμφέρουσα και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια» είπε. Ταυτόχρονα όμως ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση ΧριστιανοδημοκρατώνΕλεύθερων Δημοκρατών να κρατήσει «μακριά τα χέρια» από το σύστημα συμμετοχής των συνδικαλιστών στα δρώμενα των επιχειρήσεων. «Ξέρουμε ότι στο Βερολίνο μαγειρεύεται ο περιορισμός της συμμετοχής» πρόσθεσε. «Εμείς δεν θα το αποδεχθούμε». (πηγή το βήμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share