2009-11-29 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Μια απόφαση για μια "χώρα"..

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Η είδηση πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρώτη φορά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης(φωτογ.4/12), όπου ως γνωστόν επιλύονται οι διαφορές μεταξύ κρατών, θα κληθεί να αποφασίσει αν η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου είναι νόμιμη ή όχι.

Η απόφαση αυτή αφορά τυπικά ίσως μόνον το Κοσσυφοπέδιο (το οποίο κατέστη ανεξάρτητο με τη δύναμη των όπλων του ΝΑΤΟ) αλλά ουσιαστικά θα κρίνει την τύχη όλων των ανάλογων αποσχιστικών κινημάτων στον κόσμο.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η Ισπανία με το γνωστό πρόβλημα των βάσκων εθνικιστών και η Κύπρος με το αποσχισθέν κατόπιν στρατιωτικής εισβολής βόρειο τμήμα της αναμένουν με έκδηλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της διαδικασίας.
Αν και η απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία.. αναμένεται να εκδοθεί σε λίγους μήνες, δεν θα είναι δεσμευτική, εν τούτοις θα αποτελέσει ένα αναμφισβήτητο νομικό προηγούμενο, το βάρος και το κύρος του οποίου θα επηρεάσει, όπως είναι ευνόητο, όλα τα σημερινά ανοιχτά μέτωπα.

Η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη στη Χάγη στην επιβλητική αίθουσα του «Ανακτόρου της Ειρήνης» του Διεθνούς Δικαστηρίου ενώπιον 15 δικαστών διαφορετικής εθνικότητας. Η σερβική αντιπροσωπεία, διευκρινίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην αιματοβαμμένη ιστορία των Βαλκανίων που επιχειρείται να επιλυθεί ειρηνικά μια διαφορά, επισήμανε ότι η πρώην σερβική επαρχία αποσχίστηκε παράνομα από τη χώρα, αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτό την εθνική κυριαρχία και παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Ζήτησε οι Κοσοβάροι να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και χαρακτήρισε το Κοσσυφοπέδιο ως «το ιστορικό λίκνο το σερβικού έθνους» που αποτελεί «αναπόσπαστο πυλώνα της σερβικής εθνικής ταυτότητας». Ο εκπρόσωπος του Κοσσυφοπεδίου απήντησε ότι η ανεξαρτησία της χώρας του είναι μη αναστρέψιμη καθώς εξασφαλίζει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και ότι είναι αδιανόητη η επανέναρξη διαπραγματεύσεων, παρά μόνον για τη ρύθμιση «πρακτικών ζητημάτων».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την αναγνώριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λόγω του βέτο της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ μόνο 63 κράτη το έχουν αναγνωρίσει και 100 (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία) έχουν επιφυλαχθεί.
Η κατάσταση στην περιοχή μόνο ανεξάρτητη χώρα δεν θυμίζει.
Περισσότεροι από 14.000 άνδρες της νατοϊκής στρατιωτικής δύναμης είναι ανεπτυγμένοι εκεί και κάθε απόφαση των τοπικών αρχών μπορεί να ακυρωθεί από τον ολλανδό ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πέτερ Φάιθ, ο οποίος έχει περιγράψει το Κοσσυφοπέδιο ως «κυρίαρχο κράτος σε καθεστώς επιτηρούμενης ανεξαρτησίας».
Και ας μην ξεχνάμε ότι το «κυρίαρχο» αυτό «κράτος» προέκυψε έπειτα από σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ επί 78 συνεχείς ημέρες το 1999. Δημιούργημα δηλαδή μιας ωμής στρατιωτικής επέμβασης, όπως υπήρξε και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Και είναι η νομιμότητα αυτών των ενεργειών που ουσιαστικά θα κρίνει το Διεθνές Δικαστήριο.
Κ.Καρτάλης.




















tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα..

Τουρκία: Τεταμένη η κατάσταση λόγω του Κουρδικού.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Πιθανό κλείσιμο του φιλοκουρδικού Κόμματος.

Εξελίξεις τη μία μετά την άλλη προκαλούν έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία γύρω από το κουρδικό ζήτημα, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη πρακτικά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζεται εδώ και καιρό να κάνει η τουρκική κυβέρνηση στο θέμα των Κούρδων.
Σκοτώθηκαν επτά τούρκοι στρατιώτες κατά την επίθεση αγνώστων εναντίον...
ομάδας δέκα στρατιωτών,που έκαναν περιπολία στην περιοχή Ρεσάντιγιε του νομού Τόκατ στην Κεντρική Τουρκία.

Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν κι άλλοι τρεις στρατιώτες. Επισήμως δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για την οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά γίνεται λόγος για το ΡΚΚ.

Υπέκυψε στα τραύματά της η νεαρή Σεράπ Εσέρ που είχε τραυματιστεί βαριά κατά την επίθεση που είχαν κάνει έξι άτομα στις 8 Νοεμβρίου με βόμβες μολότοφ εναντίον αστικού λεωφορείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίθεση είχε αποδοθεί στο ΡΚΚ.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες σημειώνονται επεισόδια σε διάφορες πόλεις και ειδικά στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Ένα από τα αποτελέσματα της έκρυθμης κατάστασης ήταν το γεγονός ότι έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση ανέβαλε την προώθηση νομοσχεδίου σχετικά με τα μικρά παιδιά που, κατά τις συγκεντρώσεις των κούρδων, πετούν πέτρες εναντίον αστυνομικών.

Πρόκειται για το πρώτο νομοθετικό βήμα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων σχετικά με το κουρδικό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας χτες για τις ΗΠΑ αλλά και κατά τη διάρκεια της πτήσης επέκρινε το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας, λέγοντας ότι ταυτίζεται με το ΡΚΚ.

Αύριο το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση περί κλεισίματος του εν λόγω κόμματος με την κατηγορία ότι έχει εξελιχθεί σε εστία δραστηριοτήτων εναντίον της ακεραιότητας της χώρας και του έθνους.

Η αντίδραση του κόμματος σε όλα αυτά είναι έντονη.

Η αντιπρόεδρος Εμινέ Αϊνά λέει σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ" ότι "η βάση του κόμματος μας λέει να πάρουμε τα βουνά".

Είχε προηγηθεί χτες δήλωση του προέδρου του Κόμματος Αχμέτ Τουρκ ότι σε περίπτωση κλεισίματος του κόμματος, η κυρίαρχη τάση στην κοινοβουλευτική ομάδα (21 βουλευτές) είναι υπέρ της παραίτησης όλων των βουλευτών του κόμματος.

Eπιβεβαιώθηκε αυτό αφού ο Τουρκ είχε σύσκεψη με τις νομαρχιακές διοικήσεις του κόμματος και τους δήμαρχους που πρόσκεινται στο κόμμα. Ο Τουρκ δήλωσε στη συνέχεια ότι "βρίσκει υποστήριξη η τάση για παραίτηση των βουλευτών".

Διαβάστε περισσότερα..

Το «φθηνό» πετρέλαιο ήρθε για να μείνει..

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Αναδημοσιεύεται από το
CNNMoney.com :

ερχομός της ανάκαμψης θα μπορούσε να συνοδευθεί από ηχηρούς τίτλους όπως «η ύφεση έληξε: ας προετοιμαστούμε για μία τιμή πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια» ή «με την οικονομία να ανεβάζει ταχύτητα, το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει τα 140 δολάρια και άνω».
Ωστόσο, αυξανόμενος αριθμός αναλυτών προειδοποιεί ότι ο κόσμος ίσως θα πρέπει να τα ξεχάσει όλα αυτά, υπογραμμίζοντας ότι, στα επόμενα έτη, η τιμή πετρελαίου θα παραμείνει χαμηλότερα από τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η...
οικονομία εξακολουθεί να είναι ευάλωτη.
«Ο κόσμος δεν θα στερέψει ποτέ από πετρέλαιο», έγραψε σε πρόσφατη έκθεσή του αναλυτής της Deutsche Bank με βάση την παλαιά λογική, ότι η Εποχή του Λίθου δεν τελείωσε επειδή ο κόσμος στέρεψε από λίθους. «Εάν η εποχή πετρελαίου φθάνει στο τέλος της, αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή έχουμε γίνει αποδοτικοί και χρησιμοποιούμε λιγότερο πετρέλαιο», προσθέτει.
Αυτή ακριβώς η ιδέα, ότι δηλαδή «έχουμε γίνει περισσότερο αποδοτικοί», ώθησε τον αναλυτή της Deutsche Bank να προβλέψει ακόμη χαμηλότερες τιμές πετρελαίου το 2010 από σήμερα, κατά μέσο όρο 65 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, συγκριτικά με τα 80 δολάρια σήμερα.
Η ενεργειακή εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας περιορίζεται ετησίως 2% από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Και τα επόμενα έτη, η Deutsche Bank αναμένεται ότι θα μειωθεί περίπου 3%, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν αυτοκίνητα που εξοικονομούν περισσότερα καύσιμα και ανταποκρίθηκαν με άλλους τρόπους στις υψηλές τιμές του 2004 - 2008. Με την οικονομική ανάπτυξη να αναμένεται ότι θα παραμείνει εξασθενημένη γύρω στο 2,5% τα επόμενα έτη, η κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει.
«Η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ ίσως να έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή της», επισημαίνεται στην έκθεση. Αλλωστε και το περιεχόμενο της έκθεσης δεν είναι πολύ διαφορετικά από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Η κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία εκτινάχθηκε στο υψηλό των 21 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2005, κυμαίνεται σήμερα κάτω από τα 19 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, η κινεζική ζήτηση δεν πρέπει να θεωρείται κάτι δεδομένο, εφόσον η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας δεν είναι σταθερή, όπως αναφέρει ο Αντισον Αρμστρονγκ, διευθυντής του τμήματος ερευνών της Tradition Energy. Ο Αρμστρονγκ πιστεύει ότι η τιμή πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλή και ότι είναι δύσκολο να αυξηθεί πολύ περισσότερο.
Διαβάστε περισσότερα..

Προς επανεξέταση ο θεσμός του ασύλου.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Επιτέλους κάποιος είπε φανερά αυτό που συζητά όλη η Πανεπιστημιακή κοινότητα στο...σκοτάδι,υπό το φόβο της αντίδρασης των ανεγκέφαλων αυτοαποκαλούμενων "επαναστατών" και των πολιτικών προστατών τους.

Θέμα επανεξέτασης όσων ισχύουν για το πανεπιστημιακό άσυλο θέτει ο πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης, μετά την επίθεση από αντιεξουσιαστές εναντίον του πρύτανη του Παν/μίου Αθηνών Χρ.Κίττα, ο οποίος νοσηλεύεται σε κανονικό θάλαμο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
Ερωτηθείς εάν πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το άσυλο..ο κ. Μουτζούρης, δήλωσε ότι «ωρίμασε ο χρόνος. Πρέπει να δούμε ποιοι είμαστε, πού στεκόμαστε και τι πιστεύουμε», για να καταλήξει «δεν πάει άλλο».
Καιρός ήταν...
Διαβάστε περισσότερα..

Μεγάλα Ερωτήματα. Πως να πείσουμε τους νέους; όταν...

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Γράφει ο φίλος TaxaliaDZ:

"Για ποια λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας, να πείσουμε τους νέους…
Όταν έχουν γίνει Πρωθυπουργοί…Παππούς, Γιος και Εγγονός;
Για ποια Αξιοκρατία στους θεσμούς των κομμάτων, να πείσουμε τους νέους…
Όταν εικοσιεπτά από τα τριανταπέντε χρόνια (27/35) λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος, αρχηγός είναι ο πατέρας και ο υιός αυτού;
Για ποια Δωρεάν και Δημόσια παιδεία, να πείσουμε τους νέους
Όταν οι...πολιτικοί αρχηγοί, έχουν σπουδάσει σχεδόν αποκλειστικά, σε ιδιωτικά κολέγια εντός και εκτός Ελλάδος;Ενώ την ίδια στιγμή είναι απαραίτητα τόσα φροντιστήρια για την εισαγωγή σε μία (Ελληνική) σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

και επειδή τους νέους ΔΕΝ τους πείθουμε ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΟΜΩΣ...το ερώτημα τελικά είναι...

ΠΩΣ ΠΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΕΜΕΙΣ;;;;



Διαβάστε περισσότερα..

Βορ. Ελλάδα: Επιδείνωση για την οικονομία.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
«Καθολική επιδεινωση καταγράφει η Βορειοελλαδική οικονομία», σύμφωνα με τη μέτρηση του δείκτη «Northern Greece Business Index 500» (NGBI 500), για το μήνα Νοέμβριο.
Ο δείκτης NGBI 500, αποτελεί ένα “εργαλείο” που διαμόρφωσε η εταιρία ερευνών-δημοσκοπήσεων Interview για να καταγράφει την κατάσταση και τις προοπτικές των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης. Σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (δηλαδή τον Οκτώβριο) ο δείκτης το Νοέμβριο περνά σε αρνητικό έδαφος καθώς διαμορφώθηκε στις -11,6 μονάδες, έναντι 9,1 τον Οκτώβριο.
Το 32% των επιχειρηματιών απάντησαν τον Νοέμβριο (έναντι 27% τον Οκτώβριο) ότι η κατάσταση της επιχείρησής τους δεν είναι καλή, ενώ συρρικνώθηκε σημαντικά το ποσοστό όσων απαντούν πως δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα (16% τον Νοέμβριο από 27% τον Οκτώβριο).
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες σε ό,τι αφορά το εγγύς μέλλον: Στις απαντήσεις για την κατάσταση της επιχείρησή τους στους επόμενους έξι μήνες, το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι θα είναι καλή μειώθηκε στο 21% τον Νοέμβριο από 35% τον Οκτώβριο. Ως χειρότερη την προδιαγράφει το Νοέμβριο το 28% των ερωτηθέντων από 16% που ήταν τον Οκτώβριο.
Διαβάστε περισσότερα..

Ανοιξε η αυλαία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Ανοιξε σήμερα η αυλαία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα.
Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι εκπρόσωποι 192 χωρών μαζί με τον Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λέκε Ράσμουσεν συμμετείχαν στην...
ολομέλεια της Διάσκεψης, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα στις διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν δύο εβομάδες και θα καταλήξουν στις 18 Δεκεμβρίου, παρουσία περισσότερων από 100 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Στόχος μία νέα συμφωνία για το κλίμα και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την περίοδο 2012 - 2020.
Οι εργασίες της Διάσκεψης άρχισαν με καθυστέρηση 45 λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης, με την προβολή ενός φιλμ για τους λαούς του κόσμου που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή.


Διαβάστε περισσότερα..

Παρατάθηκε για δυο μήνες η προφυλάκιση των νεαρών που επιτέθηκαν με μολότοφ κατά της ελληνικής πρεσβείας

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
στο Βελιγράδι.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Βελιγραδίου παρέτεινε την προφυλάκιση των έξι αναρχικών, οι οποίοι ευθύνονται για την επίθεση, με βόμβες μολότοφ, κατά της ελληνικής πρεσβείας τον περασμένο Αύγουστο. Η εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου, Ίβανα Ράμιτς, δήλωσε ότι "η εισαγγελία Βελιγραδίου, στις 3 Νοεμβρίου, απήγγειλε κατηγορίες κατά των δραστών της επίθεσης στην ελληνική πρεσβεία και έτσι το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει για δύο μήνες την προφυλάκιση τους".
Σύμφωνα με το... κατηγορητήριο, ο Ράτιμπορ Τριφούνατς, ο Ταντέι Κούρεπ, ο Ίβαν Βούλοβιτς, η Σάνια Τζόκιτς, ο Ίβαν Σάβιτς και ο Νίκολα Μίτροβιτς αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συμμετοχής σε διεθνή τρομοκρατία, που σύμφωνα με το σερβικό ποινικό κώδικα, είναι το μεγαλύτερο αδίκημα, μετά τη γενοκτονία. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται, μεταξύ άλλων: "οι κατηγορούμενοι, στις 24 Αυγούστου, περίπου στις τρεις τα ξημερώματα, σχημάτισαν με σπρέι, σε τοίχο του κτιρίου όπου στεγάζεται η ελληνική πρεσβεία, το σήμα των αναρχικών και στη συνέχεια πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ κοντά στην κεντρική είσοδο, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Συνελήφθησαν μία εβδομάδα αργότερα". Ο σερβικός Τύπος αναφέρει ότι οι νεαροί, οι οποίοι συμμετείχαν στην επίθεση, ανήκουν στην οργάνωση "Αναρχο- συνδικαλιστική πρωτοβουλία" και η πράξη τους αποτελούσε τρόπο διαμαρτυρίας για τη σύλληψη και κράτηση Έλληνα συντρόφου τους, ο οποίος συνελήφθη στα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, στην Αθήνα. Πριν από ένα μήνα, ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, με ανοιχτή επιστολή, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι, οι νεαροί που επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ κατά του κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας ενδέχεται να κατηγορηθούν για "διεθνή τρομοκρατία". Οι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, που υπέγραψαν την επιστολή, αφού χαρακτηρίζουν απαράδεκτη πράξη την επίθεση κατά της ελληνικής πρεσβείας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατηγορητήριο, διαβλέποντας πολιτική σκοπιμότητα των αρχών που προσπαθούν, όπως αναφέρεται, μ' αυτό τον τρόπο να κερδίσουν τη συμπάθεια των εθνικιστών.
Διαβάστε περισσότερα..

Κατάληψη της Πρυτανείας.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Πριν λίγα λεπτά (16:20') σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φοιτητές που ανήκουν σε αριστερές παρατάξεις εισέβαλαν στην Πρυτανεία του ΑΠΘ έδιωξαν τον πρύτανη κ.Μάνθο και προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου.

-Προστέθηκε αργότερα-
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο (20:30') η κατάληψη της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης..
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο εσωτερικό της Πρυτανείας.
Διαβάστε περισσότερα..

Εισέβαλαν και πάλι αστυνομικές δυνάμεις στο προαύλιο του Πολυτεχνείου.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Νέα* εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο προαύλιο του Πολυτεχνείου πριν λίγο καθώς οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρισκόταν στην Εγνατία απάντησαν άμεσα μόλις νεαροί άρχισαν να εκσφενδονίζουν πέτρες προς την...εμπορευματική πύλη της ΔΕΘ η οποία βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπήρξαν τέσσερις νέες προσαγωγές.(*Εισβολή αστυνομικών στο προαύλιο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε και στις 1.30 πμ τα ξημερώματα της Κυριακής,δείτε περισσότερα εδώ).
Διαβάστε περισσότερα..

Φορολογία εισοδήματος: Φόρος 45% για υψηλά εισοδήματα.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προτίθεται να φέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την καθιέρωση πολλών κλιμακίων εισοδήματος και πληθώρας συντελεστών, από τέσσερα που είναι σήμερα.
Πρόκειται για κλίμακα που θα οδηγεί σε ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων και επιβάρυνση των υψηλότερων, ενώ... θολό είναι το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα μεσαία εισοδήματα που αρχίζουν πάνω από 30.000 ευρώ.

Έτσι, μελετάται οι συντελεστές πάνω από το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 12.000 ευρώ να αρχίζουν από 5% αντί 25% που είναι σήμερα και να κλιμακώνονται σταδιακά προς τα πάνω για κάθε επιπλέον 3.000 έως 5.000 ευρώ εισοδήματος.Παράλληλα εξετάζεται και η επιβολή συντελεστή 45% για τα εισοδήματα πάνω από 100.000ευρώ, ενώ σήμερα ο ανώτατος συντελεστής είναι 40% για εισοδήματα πάνω από 75.000 ευρώ.

Το βασικό σενάριο

Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο που μελετά το οικονομικό επιτελείο αφορά την καθιέρωση συντελεστή 5% για τα εισοδήματα από 12.000έως 15.000 ευρώ. Το επόμενο κλιμάκιο, για εισοδήματα από 15.000 έως 18.000 ή 20.000 ευρώ, θα έχει συντελεστή 10% και ο συντελεστής 15% θα επιβάλλεται σε εισοδήματα από 18.000 ή 20.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ. Το επόμενο κλιμάκιο εισοδήματος έως τις 30.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 20%. Σε αυτό το μέτωπο θα προκύψουν και οι μεγαλύτερες ελαφρύνσεις για τους φορολογουμένους με σχετικά χαμηλά εισοδήματα. Σήμερα, η φορολογική κλίμακα μετά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ προβλέπει φορολόγηση των εισοδημάτων έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 25%. Έτσι, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ οφείλει στην Εφορία 750 ευρώ (15.000-12.000 = 3.000 x 25% = 750 ευρώ). Αν η παραπάνω πρόταση αλλαγών περάσει από τον διάλογο, ο ίδιος φορολογούμενος θα οφείλει στην Εφορία 150 ευρώ (3.000 Χ 5% = 150).

Με τον τρόπο αυτόν οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν θα αφορούν κυρίως όσους έχουν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, οι οποίοι αποτελούν το 87% των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2008, 4.439.111 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα έως 30.000ευρώ. Σε αυτό το σύνολο βέβαια περιλαμβάνονται και ορισμένοι οι οποίοι δήλωσαν εισοδήματα μικρότερα των πραγματικών. Αυτούς, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να τους εντοπίσει μέσω της καθιέρωσης του πόθεν έσχες για όλους. Πρόκειται για ένα σύστημα διασταύρωσης των δηλωθέντων εισοδημάτων με την περιουσιακή κατάσταση και τις δαπάνες διαβίωσης μέσω του οποίου θα εντοπίζονται ασυμφωνίες και θα προκύπτουν οι υποψήφιοι για εξονυχιστικό έλεγχο.Προβληματισμός για τους «μεγάλους»

Ενώ στο μέτωπο των χαμηλών εισοδημάτων οι προθέσεις της κυβέρνησης έχουν σχεδόν αποκρυσταλλωθεί, προβληματισμός επικρατεί για τα θεωρούμενα υψηλά εισοδήματα, όπου θεωρείται καθαρά πολιτική η απόφαση για το ύψος των εισοδημάτων πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πως η κλίμακα με τη σημερινή μορφή της ενσωματώνει κατάφωρες αδικίες εις βάρος των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων, αφού ένας φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ έχει ανάλογη φορολογική επιβάρυνση με έναν άλλοφορολογούμενο με εισόδημα 75.000 ευρώ. Και οι δύο για το τμήμα του εισοδήματός τους πάνω από 30.000 και έως 75.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 35%. Από την άλλη πλευρά, το όριο των 75.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο ανώτερος συντελεστής 40% θεωρείται υψηλό και εξετάζεταινα μειωθεί. Στο βασικό σενάριο της νέας κλίμακας- οι τελικές προτάσεις θα μορφοποιηθούν κατά τον διάλογο- από ένα επίπεδο εισοδήματος και μετά τακλιμάκια θα είναι μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ και οι συντελεστές ενδεχομένως θα αυξάνονται κατά 10 μονάδες. Έτσι, μετά τις 30.000 ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα έως τις 40.000 ευρώ προτείνεται να επιβληθεί συντελεστής 30%, ενώ στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης θα είναι ο προσδιορισμός του εισοδήματος εκείνου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται συντελεστής 40% (σήμερα πάνω από 75.000 ευρώ).Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά επίσης την αύξηση του ανώτερου φορολογικού συντελεστή στο 45%, καθώς από στελέχη του θεωρείται δίκαιη η επιβολή του σε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.Οι προτάσεις για το αφορολόγητο

ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ όριο θεωρείται πιθανότερο να παραμείνει στο επίπεδο των 12.000 ευρώ ή αν υπάρξει αύξηση να είναι μικρή, στο πλαίσιο της τιμαριθμοποίησης. Στα σενάρια που επεξεργαζόταν προεκλογικά το κυβερνών κόμμα είχε υποβληθεί πρόταση για αύξηση του αφορολογήτου στα 16.000 ευρώ. Η πρόταση απορρίφθηκε καθώς θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Από το 2010 και μετά, το αφορολόγητο θα είναι ενιαίο για όλους τους φορολογουμένους αφού ενιαία θα είναι και η φορολογική κλίμακα. Η νέα κλίμακα στην τελική μορφή της αναμένεται να μορφοποιηθεί στις αρχές του 2010, στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό που αρχίζει εντός των ημερών.Email από εφημερίδα Τα Νέα.
Διαβάστε περισσότερα..

Mικροεπεισόδια στο συλλαλητήριο.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Με πετροπόλεμο και χρήση δακρυγόνων ξεκίνησε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τον 1 χρόνο από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Τα επεισόδια έγιναν στην Καμάρα, με μαθητές και φοιτητές να επιδίδονται σε... πετροπόλεμο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.
Αυτή την ώρα, τα πράγματα είναι ήρεμα.

Διαβάστε περισσότερα..

Πορεία και καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Λίγη ώρα πριν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αρκετοί μαθητές προχώρησαν σε αυτόνομες συμβολικές κινητοποιήσεις.
Μαθητές του 1ου γυμνασίου απέκλεισαν πριν από λίγη ώρα τη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, με κάδους απορριμάτων...
απέναντι από το νέο δημαρχείο. Επιτόπου έσπευσαν μοτοσυκλετιστές της τροχαίας και η διέλευση των αυτοκινήτων γίνεται από μία λωρίδα κυκλοφορίας.


Πορείες γίνονταιι αυτή την ώρα από 150 μαθητές στην περιοχή Ανθέων της Θεσσαλονίκης και άλλους τόσους στην περιοχή της Τούμπας. Άγνωστο είναι σημείο που θα καταλήξουν οι πορείες αυτές. Στη Βέροια, ομάδα μαθητών συγκεντρώθηκε μπροστά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης και πέταξε αυγά.
















enet.gr


Διαβάστε περισσότερα..

Ερχεται κορύφωση της πανδημίας.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες όσον αφορά την έξαρση της νέα γρίπης, καθώς οι επιστήμονες αναμένουν την κορύφωση του πανδημικού κύματος με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Καθημερινά αυξάνεται και ο αριθμός των...
θυμάτων από τη νέα γρίπη. Την Κυριακή εξέπνευσαν δύο ακόμη άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 32 άτομα. Πρόκειται για έναν 62χρονο με πολλαπλούν μυέλωμα καθώς και μια 47χρονη με σύνδρομο Down, παχυσαρκία και θυρεοειδοπάθεια.
Επίσης, την Κυριακή εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας ένα κοριτσάκι 7 ετών χωρίς βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και μία 26χρονη έγκυος.

Διαβάστε περισσότερα..

Υπολογίστε το δώρο των Χριστουγέννων.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Όπως είναι γνωστό από την ισχύουσα νομοθεσία όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.
Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο...τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Όλες τις λεπτομέρειες για την καταβολή και τον υπολογισμό στο Δώρο Χριστουγέννων ανακοινωσε το ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ -
http://www.kepea.gr/.

Διαβάστε περισσότερα..

Στο 1,8 δισ. το κόστος της νέας γρίπης.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Μόνο η δαπάνη για νοσηλεία και εμβόλια στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ..

Στα 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει η συνολική δαπάνη του ελληνικού κράτους για την υλοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης ενδεχόμενης πανδημίας από τη νέα γρίπη, Η1Ν1. Ωστόσο, όπως προκύπτει από μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το έμμεσο κόστος μπορεί να αυξηθεί δραματικά και να αγγίξει ακόμη και τα 1,8 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν οι...χαμένες εργατοώρες, η μείωση της παραγωγικότητας (λόγω απουσιών), οι επενδύσεις για δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και όλων των υποδομών που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν οι εμβολιασμοί και να νοσηλευτούν οι ασθενείς.
Μόνο για την προμήθεια του εμβολίου το κόστος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 56 εκατ. ευρώ, αφού η Ελλάδα έχει παραγγείλει 8 εκατ. εμβόλια με τιμή αγοράς 7 ευρώ το καθένα. Αν συνυπολογιστούν τα έξοδα για προμήθεια αντιιικών φαρμάκων, των εμβολίων και του κόστους νοσηλείας -όσων νοσήσουν- τότε προκύπτει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, στο οποίο κατέληξε ύστερα από σχετική μελέτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σήμερα, η χώρα έχει ήδη προμηθευτεί 2.546.400 εκατ. πανδημικά εμβόλια έναντι 17,8 εκατ. ευρώ από τις φαρμακοβιομηχανίες Νοβάρτις και Γκλάξο, ενώ από τον Ιανουάριο αναμένεται η παραγγελία και από τη Σανόφι Παστέρ.
Περισσότερο απογοητευτικά είναι τα μεγέθη που προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη της ΕΣΔΥ, η οποία προβλέπει ότι αν νοσήσει το 20% των πολιτών τότε η κρατική δαπάνη εκτινάσσεται σε 1,8 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τόσο το κόστος των εμβολίων όσο και τα έξοδα νοσηλείας.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από τα 2.000.000 πολιτών (ήτοι το 20% του πληθυσμού) θα χρειαστούν νοσηλεία από 40.000 έως 200.000 άτομα και από αυτούς περίπου το 8% (3.200 -16.000 ασθενείς) θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ. Σήμερα πανελλαδικά λειτουργούν 450 ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν ακόμη 150, που αν και είναι έτοιμες δεν έχουν προσωπικό.
Υπολογίζεται ότι για ελαφρύ περιστατικό το κόστος νοσηλείας φτάνει τα 300 ευρώ και βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε ένα μέσο περιστατικό το κόστος νοσηλείας είναι 400 ευρώ την ημέρα και για τις βαριές περιπτώσεις 500 ευρώ. Παράλληλα, το μέσο κόστος ανά επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία είναι 30 ευρώ, ενώ εκείνο των αντιβιώσεων φτάνει τα 17 ευρώ ανά ασθενή.
Βάσει αυτών των στοιχείων, εκτιμάται πως τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιβαρυνθούν κατά 10-15% για την κάλυψη αγοράς φαρμάκων και εμβολίων από τους ασφαλισμένους τους. Το κόστος για την προμήθεια του υγειονομικού υλικού και τις ανάγκες νοσηλείας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 203 εκατ. ευρώ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει το ειδικό -για την ανίχνευση του ιού- τεστ, που κοστίζει από 120 ευρώ έως 150 ευρώ σε περίπτωση που γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο και από 200 έως και 280 ευρώ αν γίνει σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Διαβάστε περισσότερα..

Μόλυνε με βελόνα τη σύζυγό του με τον ιό του AIDS..

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Μετανάστης στη Ν. Ζηλανδία τρύπησε το δέρμα της συζύγου του με βελόνα με το αίμα του, ενώ εκείνη κοιμόταν!

Ένας μετανάστης στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος είναι φορέας του HIV, τρύπησε το δέρμα της συζύγου του με μια βελόνα ποτισμένη με το αίμα του ενώ εκείνη κοιμόταν, με αποτέλεσμα να προσβληθεί και εκείνη από τον ιό που προκαλεί AIDS, γράφει η εφημερίδα Sunday Star-Times.
Η 33χρονη σύζυγος..
είπε σε αστυνομικούς ότι ο άνδρας της τής ομολόγησε πως «χρησιμοποίησα την βελόνα γιατί ήθελα να γίνεις το ίδιο με μένα, να ζήσεις με εμένα, να μην με αφήσεις», σύμφωνα με δικόγραφα. Είναι η πρώτη τέτοια υπόθεση στη Νέα Ζηλανδία.
Ο 35χρονος άνδρας παραδέχθηκε ότι μόλυνε ηθελημένα τη σύζυγό του. Έχει προφυλακιστεί και η ποινή του αναμένεται να καθοριστεί την επόμενη χρονιά. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 14 ετών. Τα ονόματα του ζευγαριού δεν έχουν αποκαλυφθεί.
Η σύζυγος είπε ότι ο άνδρας τρύπησε το χέρι της με μια βελόνα ραπτικής, στην οποία είχε περιχύσει δικό του αίμα ενώ εκείνη κοιμόταν.
Η σχέση του ζευγαριού αντιμετώπιζε όλο και πιο σοβαρά προβλήματα, εν μέρει διότι η σύζυγος δεν δεχόταν να κάνουν έρωτα φοβούμενη ότι θα μολυνόταν. Ο άνδρας είχε ανακαλύψει πως είναι φορέας κατά τους ιατρικούς ελέγχους που έγιναν στα μέλη της οικογένειας όταν έφθασε στη Νέα Ζηλανδία το 2004. Η σύζυγος και τα παιδιά δεν είναι φορείς του ιού.
Η σύζυγος είχε κάνει τεστ που είχαν βγει αρνητικά τουλάχιστον τέσσερις φορές πριν αρχίσει η ετήσια αποχή της από το σεξ - και η αστυνομία είναι, έτσι, βέβαιη ότι προσβλήθηκε από τη βελόνα με το μολυσμένο αίμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Σταρ-Τάιμς.
Η γυναίκα είπε στο δικαστήριο: «ήθελα να διατηρήσω τη σχέση για χάρη των παιδιών. Επέμεινε να μείνει μαζί μας και είπε ότι δεν τον ενδιέφερε πια το σεξ. Ήθελε μόνο να δει τα παιδιά να μεγαλώνουν και με τους δυο γονείς τους κάτω από μια στέγη».
Ο Σάιμον Χάργκερ-Φορντ, του ιδρύματος της Νέας Ζηλανδίας για το AIDS, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «μας έχει σοκάρει βαθιά και μας θλίβει η ηθελημένη και εκ προθέσεως μετάδοση του HIV που αναφέρθηκε ότι συνέβη σε αυτήν την περίπτωση».

Διαβάστε περισσότερα..

Κατάργηση του αφορολόγητου;

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Τα πάνω-κάτω στη φορολογία αναμένεται να φέρει, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος», η εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών για φόρο «από το πρώτο ευρώ» για όλους, χωρίς αφορολόγητο ποσό, με βάση μια νέα, ενιαία και προοδευτική κλίμακα.
Η πρόταση προβλέπει την πλήρη...
κατάργηση των -καθιερωμένων εδώ και μισό αιώνα στη χώρα μας- αφορολογήτων ορίων, την οποία μάλιστα θα καταθέσουν τουλάχιστον δύο φορείς που θα μετάσχουν στη κοινωνική διαβούλευση.
Με το νέο σύστημα όμως, από το φορολογητέο εισόδημα θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες των υπόχρεων (όχι μόνο οι ιατρικές και όσες αναγνωρίζονται κατά καιρούς προς έκπτωση) εφόσον συνοδεύονται από αποδείξεις, ώστε να έχουν και ισχυρό κίνητρο για να τις ζητούν.
Έτσι ο φόρος δεν θα επιβάλλεται πλέον στο ατομικό «εισόδημα», αλλά στο καθαρό κέρδος που αποτελεί νέο «πλούτο». Δεν θα φορολογείται δηλαδή ο πολίτης με βάση «πόσα βγάζει» αλλά «πόσα του μένουν και πόσα μπορεί να δώσει», σύμφωνα και με την συνταγματική επιταγή.
Ως «αφορολόγητο» θα λογίζονται όλες οι δαπάνες, έστω και αν ξεπερνάνε πχ τα 30.000 ευρώ (που ισχύει πχ σήμερα για τους τρίτεκνους), εφόσον συνοδεύονται από τις σχετικές αποδείξεις. Κάθε απόδειξη θα αξίζει πλέον «χρυσάφι» και δεν θα μπορεί κανείς να μη την κόψει.

Διαβάστε περισσότερα..

14 oι συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Το πρωί της Κυριακής συνελήφθησαν οκτώ άτομα στο κέντρο της πόλης μετά τα επεισόδια στις διαδηλώσεις, ενώ το βράδυ έγιναν άλλες τέσσερις συλλήψεις, από τις συνολικά 88 προσαγωγές.
Την ίδια ώρα, όπως... ανακοίνωσε η αστυνομία, στα σημεία των συμπλοκών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 42 βόμβες μολότοφ, 76 αντιασφυξιογόνες μάσκες, ξύλινα κοντάρια, βαριοπούλες και σιδερένια μπουλόνια.
Διαβάστε περισσότερα..

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Το άσυλο και ο πάτος του βαρελιού.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
"οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί, αν όχι όλοι, υποκύπτουν στην πίεση και φοβούμενοι για τον εαυτό τους και τους φοιτητές τους στην καλύτερη περίπτωση τα χειρότερα, υποχωρούν και υποχωρούν.."
.
Του κ.Ιωάννη Κ. Καράκωστα,
καθηγητή Νομικής Σχολής,
αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου των Αθηνών.

.
Είναι απίστευτο σε ποια κατάσταση φοβίας, ψυχολογικής ομηρείας και κατάθλιψης βρίσκονται τον τελευταίο καιρό όσοι από τους πανεπιστημιακούς ιθύνοντες και δασκάλους συμμετέχουν στα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών και μηνών.
Οι φοιτητές, και μη, ορισμένων ακραίων παρατάξεων ασκούν συνεχή, καταθλιπτική πίεση στους πανεπιστημιακούς, ακόμη και βία, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, με παραστάσεις ομάδων φωνασκούντων, αν όχι κραυγαζόντων, και με ευθεία απειλή βίαιων αντιδράσεων στις περιπτώσεις που οι πανεπιστημιακοί ιθύνοντες και μη δεν πειθαρχήσουν στις αποφάσεις και στις... προτροπές των πιο πάνω ομάδων, οι οποίες σημειωτέον συνεργάζονται πλέον εμφανώς ή αφανώς με ακραίες- πάσης κατηγορίας- μονάδες κρούσεως αντιεξουσιαστών. «Να μην κλείσετε τα κτίρια του κέντρου τις ημέρες της φασαρίας, γιατί αν τα κλείσετε θα τα κάψουμε όλα» απειλούν σκαιώς τις πρυτανικές αρχές, τους προέδρους των πανεπιστημιακών τμημάτων, κ.ά. «Γιατί όμως;» διερωτάται κανείς. Η απάντηση δίδεται από τους ίδιους τους αντιδρώντες των πιο πάνω ομάδων, οι οποίοι κατηγόρησαν για παράδειγμα τον πρόεδρο της Νομικής που έκλεισε το κτίριο στις 17 του Νοέμβρη και τον θεώρησαν υπεύθυνο για τους προσαχθέντες και συλληφθέντες εκείνων των ημερών. «Γιατί, αν ήταν ανοικτό το κτίριο, θα κατέφευγαν στο “άσυλο” και θα απετρέποντο οι συλλήψεις...».

Οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί, αν όχι όλοι, υποκύπτουν στην πίεση και φοβούμενοι για τον εαυτό τους και τους φοιτητές τους στην καλύτερη περίπτωση τα χειρότερα, υποχωρούν και υποχωρούν...

Τι κάνουν για τα παραπάνω οι πολιτικοί οι οποίοι θέσπισαν το άσυλο όπως ορίστηκε, ερμηνεύεται και εφαρμόζεται σήμερα· οι οποίοι θέσπισαν προνόμια για τους φοιτητές, για παράδειγμα όσον αφορά την εκλογή πανεπιστημιακών οργάνων, πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα; Τι κάνουν οι πολιτικοί οι οποίοι οργάνωσαν και εισήγαγαν τα κόμματα και τη συνακόλουθη διαπλοκή στην πανεπιστημιακή παιδεία; Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις νίπτουν τας χείρας τους και μεταθέτουν στις πρυτανικές αρχές ή στην πολιτική εξουσία τη λύση του προβλήματος, αντί να ομονοήσουν και να αποφασίσουν από κοινού μέτρα εξυγίανσης.

Τι κάνουν για τα παραπάνω τα δικαστήρια που επιλαμβάνονται υποθέσεων βιαιοπραγιών κατά πανεπιστημιακών οργάνων, αλλά και κατά φοιτητών; Αθωώνουν τους κατηγορούμενους, υποτίθεται φοιτητές, «για το κτίσιμο» των πρυτανικών αρχών, π.χ. της Θράκης λόγω συγγνωστής πλάνης...

Αυτό είναι το κλίμα αυτής της εποχής: φοβισμένοι, αν όχι τρομοκρατημένοι, και σε βαριάς μορφής κατάθλιψη τελούντες πανεπιστημιακοί άρχοντες, αδιάφοροι οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι όλων των βαθμίδων, έχοντες εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια συμβολής στην ανάκαμψη· απαξιωτική η στάση όλων των πολιτών για τους πανεπιστημιακούς, πολιτικούς και αστυνομικούς και για την εκάστοτε παραπαίουσα πολιτική ηγεσία· λαϊκίζουσες και ανεύθυνες παρατάξεις· όχι πάντοτε εποικοδομητική θέση τού τύπου αρνητική στάση όλων έναντι «του ελληνικού φαινομένου»... «Φτάσαμε στον πάτο» λένε όλοι και με την προβολή της γνωστής ελληνικής ένστασης «δεν βαριέσαι καημένε, εγώ θα αλλάξω αυτόν τον τόπο;» προτρέπουν και αποθαρρύνουν όσους ελαχίστους έχουν απομείνει στην πρώτη.

Διαβάστε περισσότερα..

Νέος ρόλος για την Τουρκία.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μπορεί να μην χρησιμοποιεί την φράση “τοπική υπερδύναμη”, σχεδόν όλοι οι άλλοι όμως το κάνουν..

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μπορεί να μην χρησιμοποιεί την φράση “τοπική υπερδύναμη”, σχεδόν όλοι οι άλλοι όμως το κάνουν, αναφερόμενοι στην αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας, στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο.
Κάποιοι προχωρούν ακόμη περισσότερο, και αποκαλούν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας “νεο – oθωμανική”, χαρακτηρισμός που παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές, όταν το Χαλιφάτο ήλεγχε... τεράστιες περιοχές, στα Βαλκάνια, τη βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ο κύριος Νταβούτογλου προσπαθεί βέβαια να απωθήσει την εικόνα αυτή, για την τουρκική εξωτερική πολιτική.
Το ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε σύμμαχο κλειδί για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ατλαντικής Συμμαχίας, καταδεικνύεται από τα ζητήματα με τα οποία καταπιάστηκε ο κύριος Νταβούτογλου, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Το Αφγανιστάν έρχεται πρώτο στα ενδιαφέροντα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ο Αχμέτ Νταβούτογλού απορρίπτει την κατηγορία ότι η στρατιωτική συνδρομή της Τουρκίας στο Αφγανιστάν είναι ανεπαρκής, δεδομένου ότι η Τουρκία διαθέτει ένοπλες δυνάμεις που αριθμούν τις 500,000 στρατιώτες.
Ο κύριος Νταβούτογλού, μιλώντας σε δημοσιογράφους επεσήμανε ότι: “ Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συνδρομή σε στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο, συμμετέχει σε στρατιωτικές αποστολές σε ολόκληρο τον πλανήτη, στο Αφγανιστάν οι στρατιώτες μας αυξήθηκαν κατά 1,000 μέσα σε ένα μήνα. Η Τουρκία ανέλαβε την στρατιωτική διοίκηση της Καμπούλ, ξόδεψε 200 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε πέντε χρόνια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, ενώ έχτισε 50 νοσοκομεία και σχολεία, η λειτουργία των οποίων έχει ανακουφίσει τη ζωή του πληθυσμού της πολύπαθης αυτής χώρας”. O κύριος Αχμέτ Νταβούτογλου συνέχισε λέγοντας ότι: “Στο Αφγανιστάν απαιτείται μια συνεκτική και αποτελεσματική στρατιωτική, πολιτική και κοινωνική στρατηγική, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο, ξένα στρατεύματα, είμαστε η διεθνής κοινότητα που τείνει χείρα βοηθείας στο λαό του Αφγανιστάν, η Τουρκία θα προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στο στρατό του Αφγανιστάν, από τις πρώτες μέρες η Τουρκική Δημοκρατία ήταν εκεί αρωγός και συνοδοιπόρος”.
H Βοσνία είναι ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Η Τουρκία επιθυμεί σφόδρα και πιέζει τους συμμάχους για άμεση ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ. Ο κύριος Νταβούτογλού υποστηρίζει ότι οι Βόσνιοι αισθάνονται ότι εγκαταλείφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρόσφατα κατήργησε τη βίζα για τους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους που ταξιδεύουν σε χώρες της Ένωσης. “Αν απομονωθούν και από το ΝΑΤΟ, αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα”, επισημαίνει ο κύριος Νταβούτογλου. H Τουρκία επιθυμεί η Βοσνία – Ερζεγοβίνη να αισθανθεί ότι η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας. “Επί τρία χρόνια παρακολουθούσαμε τις σφαγές, τώρα δεν μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε”, υποστηρίζει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο κύριος Νταβούτογλου περιγράφει το νέο περιφερειακό όραμα της Τουρκίας, ως την “πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες”. Υποστηρίζει δε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ, έχουν βελτιωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία. Τέλος η Τουρκία διατείνεται ότι έχει κάνει άνοιγμα στους Κούρδους του βορείου Ιράκ και ότι διαδραματίζει το “ρόλο του έντιμου μεσολαβητή” για την επίλυση πολλών περιφερειακών συγκρούσεων".
Η Τουρκία όμως υφίσταται και αυστηρή κριτική, ότι δηλαδή θυσιάζει τις στενές σχέσεις συνεργασίας με το Ισραήλ, λόγω της “ισλαμιστικής” ατζέντας του κυβερνητικούς κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), και ότι αναπτύσσει έντονη συνεργασία με τη θεοκρατική κυβέρνηση του Ιράν, αλλά και τη “διαφθαρμένη” κυβέρνηση του προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ στο Σουδάν. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει τις κατηγορίες, λέγοντας ότι το 2009 η Τουρκία μεσολάβησε για την επίλυση των διαφορών της Συρίας με το Ισραήλ, αλλά αναγκάστηκε να μιλήσει ανοιχτά κατά του Ισραήλ, λόγω της στρατιωτικής επίθεσης που πραγματοποίησε ο στρατός του στη Γάζα. Όσον αφορά το Ιράν, ο κύριος Νταβούτογλού επισημαίνει ότι, το 60% των διαπραγματεύσεων είναι ψυχολογία, 20% μεθοδολογία και 20% ουσιαστικό περιεχόμενο, αν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, τότε η ουσία των συνομιλιών είναι δευτερεύων παράγοντας.

Για το δημοψήφισμα στην Ελβετία, ο κύριος Νταβούτογλου, υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα χτύπησε το “καμπανάκι του συναγερμού”, και ότι η απαγόρευση οικοδόμησης νέων μιναρέδων στα ισλαμικά τεμένη αποτελεί απόδειξη εντεινόμενης “ισλαμοφοβίας” και τονίζει την ανάγκη για ανεκτικότητα και ειρηνική συνύπαρξη λαών και θρησκειών.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κύριος Νταβούτογλου, υποστηρίζει ότι η ένταξη της Τουρκίας είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης Ερντογάν, παρά την σκλήρυνση της στάσης πολλών κρατών μελών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και την μειωμένη δημοτικότητα και απήχηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας στον τουρκικό πληθυσμό. Ο κύριος Νταβούτογλου συνεχίζει λέγοντας: “Θέλουμε να ενταχθούμε στην Ένωση, οι στατιστικές λένε ότι όλες οι χώρες που ξεκίνησαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πλην της Νορβηγίας που δεν το επιθυμούσε, εντάχθηκαν τελικά στην Ένωση. Πολλοί ακαδημαϊκοί θεωρούν ότι η ένταξη της Τουρκίας θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα. Η Ένωση έχει δύο επιλογές, είτε να εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη με μια δυναμική οικονομία μέσα σε ένα πολυ - πολιτισμικό διεθνές περιβάλλον, είτε να γίνει μια ηπειρωτική ευρωπαϊκή δύναμη με λιγότερη δυναμική οικονομία και με περιχαρακωμένη κουλτούρα".
Τόσο οι θέσεις που υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας όσο και οι ευρύτερες εξελίξεις στο διεθνή χώρο, δείχνουν ότι “οι τεκτονικές πλάκες της παγκόσμιας πολιτικής κινούνται”, και μπορεί να προκαλέσουν μεγάλους σεισμούς αλλά και ηφαιστειακές εκρήξεις, που πιθανότατα να επηρεάσουν και το “ελληνικό αρχιπέλαγος”, στο οποίο προς το παρόν, επικρατεί νηνεμία. Προς το παρόν, φαίνεται ότι, η καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτων, δεν επιτρέπει στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, προσφέροντας “διεθνείς υπηρεσίες”, με το αζημίωτο φυσικά.

Από την άλλη, η ένταση στις σχέσεις με το Ισραήλ, και τα ανοίγματα προς τη Συρία και το Ιράν, μάλλον προκαλούν αμηχανία και δυσαρέσκεια στη Δύση. Επιπλέον, η ύπαρξη ενός σταθερού άξονα κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία, που αντιτίθενται σφόδρα στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την καλή συνεργασία που έχει ο άξονας αυτός με τη Μόσχα, μειώνουν σταθερά τις πιθανότητες που έχει Τουρκία για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και δημιουργεί τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες για την σφυρηλάτηση μιας “ειδικής σχέσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Μένει να δούμε αν η Ελλάδα θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, αν θα επιδιώξει να διαμορφώσει ενεργητικά τις εξελίξεις που έτσι και αλλιώς κυοφορούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κόσμο, ή αν θα προτιμήσει να αφήσει σε άλλους, μεταξύ αυτών και οι άσπονδοι φίλοι της, να διαμορφώσουν προς όφελος τους τις εξελίξεις.Δημήτρης Θωμάς.

Διαβάστε περισσότερα..

Νέα οδοφράγματα στη Θεσσαλονίκη.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Νέα οδοφράγματα πριν λίγο στη Θεσσαλονίκη από νεαρούς στο ύψος της πλατείας Συντριβανίου.
Η εικόνα γνωστή:κάδοι αναποδογυρισμένοι,φωτιά,κλεφτοπόλεμος με τις διμοιρίες ΜΑΤ στην Αγγελάκη κλπ,κλπ...
Διαβάστε περισσότερα..

Επεισόδια στα Ιωάννινα.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών.Όλα ξεκίνησαν όταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα,ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ.
Οι νεαροί αντιεξουσιαστές,έχουν σπάσει τις... βιτρίνες από πολλά υποκαταστήματα τραπεζών στο κέντρο τη πόλης,όπου η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τα δακρυγόνα/Email-ενημλερωσξ από Epirus Gate.
Σύνδεσμος
Διαβάστε περισσότερα..

Νέο θύμα του ιού Η1Ν1.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Σε τριάντα ένα ανέρχονται τα θύματα.

Σε τριάντα ένα ανέρχονται τα θύματα του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης στη χώρα μας, μετά το θάνατο την Κυριακή 62χρονου, ο οποίος έπασχε από πολλαπλό μυέλωμα και νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Διαβάστε περισσότερα..

Κλήσεις στο ΕΚΑΒ για αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης δέχτηκε νωρίτερα δεκάδες κλήσεις, από άτομα τα οποία παρουσίαζαν συμπτώματα δύσπνοιας, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικρατούσε στο κέντρο της πόλης, μετά τη χρήση χημικών από την αστυνομία.
Διαβάστε περισσότερα..

1000 άτομα διαδηλώνουν αυτή την ώρα έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Ζητούν, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Ακινητοποιημένα έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης , βρίσκονται περίπου 1000 άτομα , αφού ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επιτρέπουν να πλησιάσουν το κτίριο. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα, ενώ μέσα στο Μέγαρο βρίσκονται μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,καθώς και...δύο βουλευτέςτου ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ Κουράκης και Αμανατίδου οι οποίοι ζητούν την απελευθέρωση των προσαχθέντων, αίτημα το οποίο προβάλλουν και οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές.
Διαβάστε περισσότερα..

Αθήνα σήμερα.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Μερικές από τις εικόνες που αναμεταδίδονται αυτή την ώρα από τα ειδησεογραφικά δίκτυα όλου του κόσμου μέσα απ΄το φακό των φωτογράφων του Reuters και του Associated Press:




















.

.

.

.

.


.


.
Διαβάστε περισσότερα..

Οι λεηλασίες των καταστημάτων τιμούν τη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού;

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Oι "κουκουλοφόροι αγωνιστές" που προχώρησαν στη λεηλασία και το πλιάτσικο εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της πορείας τι μύνημα ακριβώς ήθελαν να στείλουν;
Eκτός κι αν το τελευταίο μοντέλο κινητού τηλεφώνου της Nokia η ένα παντελόνι Diesel είναι ο διακαής πόθος και το σύμβολο της αυτοαποκαλούμενης "εξεγερμένης" νεολαίας της πόλης.
Αίσχος.
Διαβάστε περισσότερα..

Στην πυρά η Σημαία.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνεται η θλιβερή εικόνα των άγνωστων κουκουλοφόρων που καίνε την Ελληνική σημαία.
Πριν λίγο στην Αθήνα...
Διαβάστε περισσότερα..

Σοβαρά επεισόδια στην Αθήνα.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009

Τραυματίστηκε ο Πρύτανης.

Συμπλοκές και μικροτραυματισμοί, στα Προπύλαια, στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Κλειστός ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, λόγω των επεισοδίων καθώς και οι...γύρω δρόμοι. Κλειστή η άνοδος της Πειραιώς προς Ομόνοια και η κάθοδος κατά διαστήματα. Πετροπόλεμος το μεσημέρι από ομάδα νεαρών, που ξήλωσε πλάκες πεζοδρομίων.
Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο από νεαρούς που έσπασαν τις πόρτες, ενώ άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δρακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Στο επεισόδιο τραυματίστηκε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Χρίστος Κίττας.
Ο πρύτανης επιχείρησε να μπει στο κτήριο με τους διαδηλωτές και δέχθηκε χτυπήματα από αγνώστους.
Η ογκώδης πορεία, με την τεράστια συμμετοχή ολοκληρώθηκε όταν έφτασε από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα. ,
.
.

.

.

.
Διαβάστε περισσότερα..

Επίθεση Γερμανών αναρχικών στο Αμβούργο για τον Αλέξη..

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Επιστολή ομάδας με την επωνυμία «Κουκουλοφόροι» δημοσίευσε πριν λίγο η γερμανική εφημερίδα Hamburger Morgenpost.
Με την επιστολή η εν λόγω ομάδα αναλαμβάνει την ευθύνη για τη χθεσινοβραδινή επίθεση σε αστυνομικό τμήμα του Αμβούργου.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η.. επίθεση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και επελέγη το εν λόγω αστυνομικό τμήμα γιατί είναι γνωστό για «την κακομεταχείριση και την τρομοκρατία που ασκεί».
Η Γερμανική αστυνομία επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής.


Διαβάστε περισσότερα..

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη.(+βίντεο)

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην πλατεία Αριστοτέλους.
Άτομα που αποκόπηκαν από την προγραμματισμένη πορεία έριξαν βόμβες μολότωφ κατά των οδοφραγμάτων που έστησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες και απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων, κάνοντας αποπνικτική τη γύρω ατμόσφαιρα. Λίγο νωρίτερα, άγνωστοι έβαλαν... φωτιά στο κατάστημα Starbucks της Καμάρας, η οποία περιορίστηκε μετά από άμεση παρέμβαση της πυροσβεστικής./Βίντεο από Καμάρα:


Στη συνέχεια έκαψαν κάδους κατά μήκος της Εγνατίας οδού, ενώ έσπασαν τη βιτρίνα καταστήματος με εκκλησιαστικά είδη.
Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, ενώ κλειστή παραμένει η Τσιμισκή. Η εκτροπή των οχημάτων γίνεται στο νέο Δημαρχείο και στο Βελίδειο./Update:Η κατάσταση αυτή την ώρα (15:45') ομαλοποιείται καθώς η πορεία διαλύθηκε ενώ οι δρόμοι δίνονται σταδικά στην κυκλοφορία.


Διαβάστε περισσότερα..

Ερντογάν:"Να πάψει η Ελλάδα να ασχολείται με το ασήμαντο ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας"!

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Την υποστήριξή του στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή του με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Γκρουέφσκι, ενώ κάλεσε την Ελλάδα «να πάψει να ασχολείται με το ασήμαντο ζήτημα της ονομασίας».
«Η Ελλάδα πρέπει να επιτρέψει στη “Mακεδονία” να αποκαλείται “Mακεδονία” προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, δήλωσε ο κ. Ερντογάν και επεσήμανε ότι...
για την Τουρκία, η ΠΓΔΜ αποτελεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει και της συμμετοχής της στις διεθνείς αποστολές της Συμμαχίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκρούεφσκι αναγνώρισε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές και φίλους της χώρας του, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο εκφράσθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν.

«Στη συνάντηση με τον κ.Ερντογάν εξετάσαμε τις δυνατότητες εμβάθυνσης των πολύ καλών πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και αναφερθήκαμε στην υποστήριξη της Τουρκίας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατία τη Μακεδονίας, όπως την περαιτέρω υποστήριξη σχετικά με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σε κάθε άλλο τομέα, που θα μπορούσε να μας υποστηρίξει η Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Οι κ.κ. Ερντογάν και Γκρούεφσκι παρευρέθηκαν και στις εργασίες επιχειρηματικού φόρουμ ανάμεσα σε επιχειρηματίες των δύο χωρών, που διεξήχθη χθες στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο εξετάσθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και αύξησης των τουρκικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ(email από εφημερίδα Τα Νέα).
Διαβάστε περισσότερα..

Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης προτείνει ο Μίμης Ανδρουλάκης..

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Τη μετεξέλιξη της κυβέρνησης, υπό την πίεση των περιστάσεων, σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, με υπουργικά χαρτοφυλάκια σε πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, πάνω στη βάση μιας ελάχιστης ατζέντα συνεργασίας, προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.
«Είμαι κατά των συχνών ανασχηματισμών, αλλά τίποτε δεν...
αποκλείει η κυβέρνηση υπό την πίεση των αναγκών να αυτο-μετεξελιχθεί σε κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης και ενδεχομένως να δοθούν και υπουργικά χαρτοφυλάκια σε πρόσωπα ευρύτερης εμπιστοσύνης, πάνω σε μία ελάχιστη ή και μονοθεματική ατζέντα συνεργασίας» αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης στην Realnews.
Σε ό,τι αφορά τις επιλογές μέσω βιογραφικών ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει: «Σπέρνεις σιτάρι, φυτρώνει κριθάρι. Αυτό συμβαίνει και με την ανοιχτή διαδικασία επιλογής προσώπων στις θέσεις ευθύνης. Είναι ωραία ιδέα, αλλά εν μέσω έκτακτης ανάγκης στην οικονομία δεν καθυστερείς 250 ημέρες να βάλεις γραμματέα στον φορολογικό και τελωνειακό μηχανισμό».

Διαβάστε περισσότερα..

Τεράστια ερωτηματικά για ρόλο της κ.Μπακογιάννη στις διαπραγματεύσεις.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Απαιτούνται άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις.

Θέμα με μεγάλες διαστάσεις, φαίνεται να παίρνει δημοσίευμα του Κυριακάτικου «Έθνους» για τη στάση που τήρησε η κ. Ντ. Μπακογιάννη, απέναντι στο Σκοπιανό κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ερωτηματικά δημιουργούνται από τυν αποκάλυψη για τον διάλογο που είχε η κ Μπακογιάννη σε συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Παρίσι με τον όμολογο της υπουργό εξωτερικών της FYROM.
Στη συνάντηση αυτή, το περιεχόμενο της οποίας...
καταγράφηκε -και παρουσιάζει το Έθνος-, στο «ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ»(αποτελεί την υψηλότερη διαβάθμιση απόρρητου εγγράφου στο ΥΠΕΞ) με ημερομηνία «20.09.2008» από τον τότε πρέσβη στο Παρίσι Δ. Παρασκευόπουλο, η κ. Μπακογιάννη εμφανίζεται πριν κλείσουν έξι μήνες από το Βουκουρέστι να αλλάζει την ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή της πρότασης Νίμιτς της 8ης Οκτωβρίου 2008, την οποία φυσικά έσπευσε να αποδεχθεί ως βάση προς διαπραγμάτευση.
Το «Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Περαιτέρω Κος Μιλοσόσκι επανήλθε σε τοποθέτηση ότι «όπως όλα τα έθνη του κόσμου» τα Σκόπια έχουν δικαίωμα επιλογής ονομασίας της χώρας, και της ορολογίας αυτοπροσδιορισμού, γλωσσικού και εθνότητας. Στο σημείο αυτό έγινε λόγος εκ μέρους της Κας Υπουργού για τον όρο «ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΙ», στην Κυριλλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων.Το Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού αναφέρει ακόμα:

«Η Κα Υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής. Τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητά μια ονομασία για το «χαρτί» αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από τον λαό της ΠΓΔΜ».Το πολιτικό γραφείο της κ. Μπακογιάννη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι "από το 2007 χαράχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μια καθαρή πολιτική για το θέμα της ονομασίας που στηρίζεται σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων".
"Αυτή είναι η εθνική κόκκινη γραμμή και αυτή έφερε το μόνο θετικό αποτέλεσμα που υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα των Σκοπίων, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αυτή η πολιτική τηρήθηκε απαρέγκλιτα σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα επίπεδα" προστίθεται στην ανακοίνωση της κ. Μπακογιάννη.

Η κυβέρνηση, τοποθετήθηκε επί του θέματος, με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Οι θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι καθαρές και γνωστές σε όλους. Είναι η γνωστή Εθνική Κόκκινη Γραμμή.

:Το ΠΑΣΟΚ ήταν που ως αντιπολίτευση χάραξε αυτή την κόκκινη γραμμή, μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes). Εμείς τη διαμορφώσαμε και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συντάχθηκε μαζί μας στη Βουλή των Ελλήνων.
Αυτό είναι το σημαντικό και σε αυτό πρέπει να επικεντρώνουμε την προσοχή μας. Στο ότι σήμερα, ενωμένοι οι Έλληνες, καταφέραμε να έχουμε μία ξεκάθαρη εθνική γραμμή.
Όσο για τις «διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις», η κυρία Μπακογιάννη καλά θα κάνει να αναζητήσει αλλού εχθρούς. Θα έπρεπε δε να έχει αντιληφθεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν καταφεύγει σε κομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα ευαίσθητα και κορυφαίας εθνικής σημασίας. Αυτά τα παιχνίδια αποτελούν συνήθειες άλλων, οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί κατ’ επανάληψη.
Από εκείνους που έχουν υπηρετήσει σε υπεύθυνες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών περιμένει κανείς ιδιαίτερη προσοχή και ωριμότητα όταν τοποθετούνται για εθνικές υποθέσεις. Περιμένει κανείς να μην συγχέουν τον εθνικό με τον κομματικό πατριωτισμό. Και βεβαίως περιμένει να θυμούνται ότι αυτή η ευθύνη εξακολουθεί να ισχύει και μετά την αποχώρηση από το Υπουργείο Εξωτερικών».
Διαβάστε περισσότερα..

Στους δρόμους της Αθήνας τα απορριμματοφόρα.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η αποκομιδή των απορριμμάτων από κεντρικά σημεία της Αθήνας.
Το Πρωτοδικείο έκρινε την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα παράνομη και καταχρηστική έως και τη Δευτέρα.
Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει ο...Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Εσωτερικών Γιάνη Ραγκούση.
"Ζήτησα από τη Δικαιοσύνη για λόγους ασφάλειας της πόλης να κηρύξει την απεργία για το συγκεκριμένο τριήμερο καταχρηστική, χωρίς να πάψω να υποστηρίζω ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων", υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ο κ. Κακλαμάνης.
Διαβάστε περισσότερα..

Συλλήψεις πριν τις διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Εισβολή στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ και σύλληψη 8 ατόμων.

Εβδομήντα πέντε άτομα οδηγούνται στον εισαγγελέα για τα γεγονότα στα Εξάρχεια και στο Κερατσίνι.
Πρόκειται για 12 άτομα από τα Εξάρχεια, 41 που έκαναν την κατάληψη στο δημαρχείο του Κερατσινίου και 22 άτομα που είχαν προσαχθεί, μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο στέκι των αναρχικών «Ρεσάλτο» που βρίσκεται στο Κερατσίνι.
Eπίσης...βόμβες μολότοφ έριξαν μετά τη 1.30 τα ξημερώματα, άγνωστοι εναντίον του αστυνομικού τμήματος Ζωγράφου, χωρίς να προκληθούν ζημιές.
Στη Θεσσαλονίκη, η αστυνομία προσήγαγε οχτώ άτομα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μετά από έφοδο στον προαύλιο χώρο.
Όπως δήλωσε ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, νωρίτερα ομάδα νεαρών είχε στήσει οδόφραγμα επί της Εγνατίας και εκτόξευε βόμβες μολότοφ. Η πράξη θεωρείται κακουργηματικη, επισήμανε, και γι' αυτό εφαρμόστηκε ο υφιστάμενος νόμος που προβλέπει αυτοδίκαιη επέμβαση της αστυνομίας.
Δεν έχει διευκρινιστεί εαν οι προαχθέντες εξακολουθούν να κρατούνται.
Στον ίδιο σταθμό παρενέβη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος δήλωσε ότι «πήραμε εντολή να πατάξουμε την ανομία και να προστατεύσουμε τους πολίτες και δεν πρόκειται να σταματήσουμε», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει μία ισχνή μειοψηφία να μας παρασύρει.
Τουλάχιστον 10.000 αστυνομικοί είναι σε επιφυλακή για τις διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στη μνήμη του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Το πρωί της Κυριακής (11.30) τελείται μνημόσυνο στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου. Περίπου στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στα Προπύλαια και στις 20.00 στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, σημείο του φόνου.
Το μεσημέρι της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών. Στάση εργασίας για την ίδια ημέρα έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, από τις 12.00 ως τη λήξη του ωραρίου.
Επίσης, τη Δευτέρα πορείες και κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Διαβάστε περισσότερα..

Aνοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Τετραετές πρόγραμμα για τη μείωση των ελλειμμάτων, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η... λύση στο ασφαλιστικό δεν θα έρθει με νέους φόρους.Δηλώνει ότι καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση για αμοιβές και επιδόματα, εξαιρούνται όμως, επιδόματα που λαμβάνουν οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.Για τη φοροδιαφυγή, ο κ.Παπακωνσταντίνου τονίζεικατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ τους περισσότερους φόρους θα πληρώσουν όσοι φοροδιαφεύγουν.
Διαβάστε περισσότερα..

Βραβείο σε Έλληνα επιστήμονα της NASA.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Ρομποτικός εξοπλισμός που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για τη λήψη και ανάλυση δειγμάτων από την επιφάνεια και το υπέδαφος του Άρη, ο οποίος έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από χέρια Έλληνα αστροφυσικού.
Πρόκειται για τον καθηγητή του... Πανεπιστημίου του Σικάγο και στέλεχος της NASA από το 1960, Δρ. Αθανάσιο Οικονόμου(φωτογ.), στον οποίο εφέτος θα απονεμηθεί το Βραβείο «Νίκη 2009», από το ερευνητικό και εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «Athens InformatioTechnology» (ΑΙΤ).
Ο κ.Οικονόμου είναι ο υπεύθυνος σχεδιασμού του ειδικού εξοπλισμού για τα διαπλανητικά διαστημόπλοια που αποστέλλονται προς εξερεύνηση των πλανητών. Με επιστημονικά όργανά του έχουν εξοπλιστεί τα διαστημόπλοια πολλών αποστολών της ΝΑSΑ στη Σελήνη, τον Άρη και τον Κρόνο.
Τον Αύγουστο, η NASA ανακοίνωσε ότι τα μικροσωματίδια από την ουρά του κομήτη Wild 2 που παγίδεψε ο εξοπλισμός του διαπρεπούς Έλληνα επιστήμονα στο διαστημόπλοιο Stardust, περιέχουν την ουσία γλυκίνη, από τα δομικά στοιχεία της ζωής. Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι οι κομήτες περιέχουν αμινοξέα, οι οποίοι συνδυάζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τις πρωτεΐνες, δηλαδή, τα βασικά λειτουργικά και δομικά μόρια των ζωντανών οργανισμών.
Η απονομή του Βραβείου «Νίκη 2009» θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στην Αθήνα, στη διάρκεια ειδικής τελετής, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Ταμείο Υποτροφιών, Βραβείων και Οικονομικής Βοήθειας Σπουδών του ΑΙΤ.
Διαβάστε περισσότερα..

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Η διαδικτυακή πληροφορία είναι γνώση;

Σάββατο, Δεκεμβρίου 05, 2009
Το Διαδίκτυο,έχει ανάγκη μιας σχετικής ηθικής,κάποιων κανόνων,μιας δεοντολογίας,καθώς όλα αυτά θα ήταν αυτονόητα και οι κανόνες δεν θα χρειάζονταν αν όλοι οι χρήστες είχαν το ίδιο επίπεδο παιδείας με την τεχνολογία.
Ιστορικά όμως η τεχνολογία προηγείται της κοινωνικής και της πολιτισμικής προόδου...
.
Του κ.Σταμάτη Ν. Αλαχιώτη,
καθηγητή Γενετικής
.

Συνηθίσαμε να λέμε ότι ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και της γνώσης, ταυτίζοντάς τες όμως άκριτα, καθώς εκλαμβάνουμε συνήθως την πληροφορία ως γνώση.
Συνδέονται όμως με δύο διαφορετικές εγκεφαλικές διεργασίες: η πρώτη κυρίως με τη μνήμη και η δεύτερη με ανώτερες νοητικές λειτουργίες, όπως είναι η ανάλυση και η σύνθεση διά της κριτικής και δημιουργικής σκέψης.
Η γενική αυτή... εισαγωγική νότα έχει ιδιαίτερο νόημα για το πώς χρησιμοποιούμε στην ηλεκτρονική εποχή μας την πληροφορία και για το πώς μπορεί να μεταποιηθεί αποτελεσματικότερα σε γνώση. Ενα επίπεδο προβολής αυτών των καίριων ερωτημάτων αποτελεί η χρήση του Διαδικτύου από τους νέους κυρίως, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο οικοδόμησης των γνώσεών τους, ή και από πολλούς μεγάλους, που χάνονται σε μια χαοτική ξενάγηση. Σε κάθε περίπτωση, ένα πρώτο χαρακτηριστικό, που πρέπει να τονιστεί, σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου είναι το επίπεδο της αποτελεσματικότητας εντοπισμού της αναζητούμενης πληροφορίας. Ενα άλλο χαρακτηριστικό αφορά τον υπερπληθυσμό σχετικών πληροφοριών, με τις περισσότερες όμως να μην είναι καλά εστιασμένες στη ζητούμενη, προκαλώντας διάχυση της προσπάθειας. Μια άλλη «παγίδα» αφορά τον βαθμό της εγκυρότητας και της αντικειμενικότητας της διαδικτυακής πληροφορίας, ακόμη και της επιστημονικής· μια άλλη παρατήρηση ακόμη αφορά το ότι η προσφερόμενη πληροφορία «περιβάλλεται» από πάμπολλους «θορύβους», άσχετες δηλαδή οπτικές πληροφορίες της οθόνης του υπολογιστή που διασπούν την προσοχή και γεμίζουν τη μνήμη με περιττές νευρωνικές συνάψεις.
Ενας έμπειρος βέβαια εξερευνητής του Διαδικτύου μπορεί να αποφύγει πολλές παγίδες και να εστιάσει αποτελεσματικότερα την ξενάγησή του, καθιστώντάς το ανεκτίμητο εργαλείο της σύγχρονης εποχής μας. Γι΄ αυτό η πρόσφατη κυβερνητική προσπάθεια εισαγωγής της χώρας μας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι ένα σοβαρό βήμα, καθώς η προσπάθεια αυτή αναβαθμίζεται σε επίπεδο υπουργείου. Παρ΄ όλα αυτά δεν παύει το πρόβλημα να υπάρχει· και ως εκ τούτου γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τις σχετικές εταιρείες προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος καλύτερης συστηματοποίησης της πληροφορίας του Διαδικτύου για την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή του.
Επί του παρόντος γίνεται πολλές φορές όχι μόνο αναποτελεσματικό υπό το πρίσμα που προαναφέραμε, αλλά και επικίνδυνο, υπό τη θέαση λ.χ. της αγωνιώδους προσπάθειας ασθενών να «μάθουν» περισσότερα πράγματα για την ασθένειά τους παρεκκλίνοντας πολλές φορές από την ιατρική φροντίδα, επηρεασμένοι από την αποσπασματική πληροφορία που συλλέγουν, ή από την ανεξέλεγκτη διαφήμιση διαφόρων μπλογκ που αφορούν λ.χ. την υγεία, τη διατροφή, την εκπαίδευση κ.ά.
Μια άλλη διάσταση της χρήσης του Διαδικτύου αποτελεί η οχληρή υπερπληροφόρηση· στον σχετικό λ.χ. ιστότοπο του Πανεπιστημίου μας, φαντάζομαι και άλλων Πανεπιστημίων, εμφανίζονται πολλά μηνύματα που δεν ενδιαφέρουν κάποιους. Λογοκρισία βέβαια δεν πρέπει να γίνεται, πολύ περισσότερο στο Πανεπιστήμιο που ταυτίζεται με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, τις οποίες μπορεί να αξιοποιεί ο καθένας ανάλογα με την κριτική του σκέψη, την παιδεία του. Μπορεί όμως να γίνει μια συστηματοποίηση ανά θέμα, στο οποίο να εμπεριέχονται τα σχετικά μηνύματα και όποιος ενδιαφέρεται για το θέμα να προχωρεί στην ανάγνωσή του ή διαφορετικά στην απαλοιφή του, να προηγείται δηλαδή ένας χαρακτηρισμός των μηνυμάτων και να δημιουργούνται φάκελοι ομοειδών θεμάτων.
Η υπερβολική λοιπόν συσσώρευση κατακερματισμένων διαδικτυακών πληροφοριών δεν είναι δημιουργική και καταντά αποπροσανατολιστική μερικές φορές. Θυμίζει δε αυτό που έγραψε ο Εμμανουήλ Ροΐδης στο βιβλίο του «Η Πάπισσα Ιωάννα», η οποία παρίστανε τον άνδρα, αλλά κάποτε έμεινε έγκυος με ένα «οχληρό και απρόσκλητο ενοικέτη της κοιλίας της». Με όρους Διαδικτύου θα αναφερόμασταν στα ανεπιθύμητα μηνύματα που δεχόμαστε ως «οχληρούς και απρόσκλητους ενοικέτες του εγκεφάλου μας».
Η σημαντική λοιπόν αυτή τεχνολογία της εποχής μας εμφανίζει ορισμένες παιδικές ασθένειες που μπορεί να επηρεάζουν την πνευματική υγεία μικρών και μεγάλων, οδηγώντας ακόμη και στον εθισμό. Γι΄ αυτό, το Διαδίκτυο, έχει ανάγκη μιας σχετικής ηθικής, κάποιων κανόνων, μιας δεοντολογίας, καθώς όλα αυτά θα ήταν αυτονόητα και οι κανόνες δεν θα χρειάζονταν αν όλοι οι χρήστες είχαν το ίδιο επίπεδο παιδείας με την τεχνολογία. Ιστορικά όμως η τεχνολογία προηγείται της κοινωνικής και της πολιτισμικής προόδου. Είναι βέβαια παρήγορο που ήδη μπαίνουν διεθνώς κανόνες καταπολέμησης της διαφθοράς ορισμένων μπλογκ.
Ωσότου λοιπόν ξεπεράσει αυτές τις παιδικές ασθένειες η νέα αυτή τεχνολογία είναι καλό να προσέχουμε όλοι, έχοντας κατά νου τα προαναφερθέντα προβλήματα, κυρίως όμως όσον αφορά τους μικρότερους· για να αποφεύγονται οι κακοτοπιές του Διαδικτύου και να μη θυσιάζουμε τη γνώση στον βωμό της πληροφορίας, η οποία δεν είναι γνώση, όπως βέβαια και οι κατακερματισμένες γνώσεις όχι μόνο του Διαδικτύου αλλά και γενικότερα. Η κατάκτηση λοιπόν της γνώσης είναι η πρόκληση κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου και ειδικότερα των μαθητών· με τη χρήση του Διαδικτύου να εισβάλλει όλο και περισσότερο στη μάθηση, ένα μείζον θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε σε επόμενη επικοινωνία μας.

Διαβάστε περισσότερα..

Αλήθειες ψέματα, ευθύνες..

Σάββατο, Δεκεμβρίου 05, 2009
Ο Δεκέμβριος ήρθε, η φωτιά σιγοκαίει, η κρίση δεν έχει εκτονωθεί πλήρως γιατί δεν υλοποιήθηκε άμεσα, και όπως έπρεπε, ο καταλογισμός της ευθύνης.
.
Άρθρο του κ.Β. Χανόπουλου,
Αστυνόμου Α' ε.α
πρώην εκπαιδευτή του Τμήματος Εκπαίδευσης της Γ.Α.Δ.Α.

.
Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του περσινού Δεκέμβρη, με μια πιο ψύχραιμη ματιά (πιο νηφάλια),σας παραθέτω την άποψή μου και ορισμένα βασικά νομικά θεωρήματα:
Η πράξη του ειδικού Φρουρού Επ. Κορκονέα έρχεται σε αντίθεση με το Άρθρο 22 του Π. Κώδικα (περί Άμυνας ) και τις 3 βασικές αρχές του δικαίου, (αρχή της αναλογικότητας, αρχή της αναγκαιότητας, αρχή της νομιμότητας), καθόσον:

- Η ενέργειά του (πυροβολισμός) δεν ήταν νόμιμη, το όπλο (το μέσο) που χρησιμοποίησε ήταν δυσανάλογο, και όχι το απολύτως αναγκαίο.

- Παρά τις... εντολές του κέντρου να απομακρυνθεί, ξαναγύρισε για τσαμπουκά, προκάλεσε τον καυγά και μετά δήλωσε αμυνόμενος.
- Δεν ενημέρωσε την υπηρεσία του για να δικαιολογήσει τις σφαίρες, ενώ στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν κατάλαβε πώς εκπυρσοκρότησε το όπλο του και σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος.
- Τα όπλα δεν εκπυρσοκροτούν αν δεν πατήσεις την σκανδάλη παρέχουν 100% ασφάλεια. (ψέμα η εκπυρσοκρότηση.)
- Το βλήμα δεν είναι μπαλάκι του τένις, από τυχόν πρόσκρουση παρεκκλίνει ελάχιστους πόντους, ενώ χάνει τη μεγαλύτερη κινητική του ενέργεια, και κατά βάση τραυματίζει και δεν σκοτώνει. (ψέμα ο εξοστρακισμός και τα δήθεν αναβρεθέντα στο βλήμα ίχνη ασβεστίου!)
- Το όπλο βγαίνει μόνο: (α) για προστασία της ζωής του Αστυνομικού, ή της ζωής τρίτου, από άδικη και παρούσα επίθεση που έχει σκοπό να τους πλήξει θανάσιμα , β) όταν πλησιάζει σε περιοχή που ακούστηκαν πυροβολισμοί, γ) όταν αντιμετωπίζει κάποιον που έχει όπλο και απειλεί, δ) όταν έχει σοβαρές υπόνοιες ότι κάποιος έχει επάνω του παράνομα όπλο.
Ο δικηγόρος του με διασταλτική ερμηνεία του νόμου περί οπλοφορίας και οπλοχρησίας του προσωπικού εξωτερικής φύλαξης των καταστημάτων, κράτησης δήλωσε στον δημοσιογράφο - εκδότη - Νίκο Χατζηνικολάου, ότι είχε δικαίωμα να πυροβολήσει στον αέρα, και απλά η ενέργειά του είχε κάποιο παραπάνω αποτέλεσμα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα, γιατί κατά το άρθρο 6 παρ. 4 του Ν. 3169 της 22/24.7.2003. "Περί οπλοφορίας και χρήσης πυροβόλων όπλων από Αστυνομικούς", όποιος Αστυνομικός απειλεί παρανόμως με όπλο ή εκτελεί παρανόμως εκφοβιστικό πυροβολισμό, τιμωρείται με φυλάκιση.

Τα Εξάρχεια δεν είναι φυλακή!, ούτε ο Αλέξης ήταν κρατούμενος που προσπαθούσε να αποδράσει!. Παρά του ότι η θανατική ποινή έχει καταργηθεί, ο ειδικός Φρουρός την επέβαλε!


Συμπέρασμα: Ο πυροβολισμός ήταν αποτέλεσμα στιγμιαίας απερισκεψίας (βλακείας) του Ειδικού Φρουρού, εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς του, να φοβίσει τα παιδιά που τον προκάλεσαν φραστικά ή έργο (πέταμα μπουκαλιού), και όχι ασφαλώς επιδίωξη - πρόθεσή του, να σκοτώσει τον μικρό Αλέξη, αλλιώς θα τον είχαν πετύχει και οι άλλες δύο σφαίρες που έριξε.

Η επιθετικότητά του ήταν απόρροια κακής υπηρεσιακής - κοινωνικής αγωγής , και σωρευμένου άγχους από τα οικογενειακά του προβλήματα.

Στο δυστύχημα συντέλεσε ακόμη: α) η ελλιπής εκπαίδευσή του, και β) το όπλο του, το οποίο επειδή είναι ελαφρύ, παρουσιάζει μεγάλη ανάκρουση, μετά τον πρώτο πυροβολισμό και δεν ελέγχεται εύκολα η κάνη, επιπλέον έχει πολύ μαλακή σκανδάλη παράγοντα εύκολου – ακούσιου πυροβολισμού, κάτω από στρες και πανικό.

Η Αστυνομία απαξιώθηκε εξαιτίας των επιπόλαιων και απαράδεκτων χειρισμών της υπόθεσης από την απερχόμενη πολιτική και φυσική της ηγεσία. Πλήρωσε και πληρώνει γιατί κατά καιρούς οι Αντιστράτηγοι σκόπιμα δεν τιμώρησαν αυστηρά Αστυνομικούς που κανονικά θα έπρεπε να είχαν αποταχτεί, υποβάθμισαν την εκπαίδευση, θεωρώντας την σπατάλη δυνάμεως, και χάσιμο χρόνου, και άφησαν να μετατραπούν τα Εξάρχεια σε λωρίδα της Γάζας.

Η ηγεσία της Αστυνομίας πρέπει επιτέλους να σταματήσει την Χωροφυλακίστικη μέθοδος του κουκουλώματος, να ξεκουκουλώνει, να αποκαλύπτει ότι πρέπει να βγει στο φως, και να ζητά συγνώμη για λανθασμένες ενέργειες ή παραλήψεις της. Αλλιώς θα έχει απέναντί της αγανακτισμένους πολίτες και κουκουλοφόρους, και θα δημιουργεί ιδεολογικό υπόβαθρο, για τυφλό χτύπημα από κάθε παράλογη εξτρεμιστική οργάνωση - ομάδα.

Το ηθικό των Αστυνομικών είναι πεσμένο. Νιώθουν ντροπή μετά τα περσινά γεγονότα! Δεν έχουν κανένα να τους στηρίζει, για να μπορούν να πάρουν το "ρίσκο" όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα έγκλημα. Χρειάζονται καλύτερη εκπαίδευση, αναδιοργάνωση, και πολύ δουλειά για να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο Δεκέμβριος ήρθε, η φωτιά σιγοκαίει, η κρίση δεν έχει εκτονωθεί πλήρως γιατί δεν υλοποιήθηκε άμεσα, και όπως έπρεπε, ο καταλογισμός της ευθύνης. Χρειάζεται προσοχή γιατί σε τυχόν νέο λάθος θα έχουμε τα χειρότερα.



Διαβάστε περισσότερα..

Ο γερμανός ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε την Ελβετία

Σάββατο, Δεκεμβρίου 05, 2009
για την απόφαση να μην ανεγερθούν νέοι μιναρέδες στο έδαφός της.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, δηλώνει σε συνέντευξή του σε γερμανική καθημερινή εφημερίδα ότι "είναι απολύτως ανάρμοστο" να χαρακτηριστεί η Ελβετία ως μια χώρα που δεν δείχνει καμία ανοχή, μετά από το δημοψήφισμα που έκανε για να απαγορευτεί να ανεγερθούν και νέοι μιναρέδες στο έδαφός της.
Η Ελβετία είναι μια από τις πιο...
παλιές δημοκρατικές χώρες και βασίζεται στην ανοχή και στη συμφιλίωση, εκτίμησε ο κ. Βεστερβέλε που είναι και αντικαγκελάριος, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Φρανφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ", που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο.

Ωστόσο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα κάνει εκστρατεία για να υπάρξει ένα άλλο αποτέλεσμα απ' αυτό που βγήκε από το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής κατά το οποίο το 57,5% των πολιτών ψήφισαν να μην αναγερθούν νέοι μιναρέδες στη χώρα τους.

Η ελβετική απόφαση έχει προκαλέσει έντονη κριτική στην Ευρώπη αλλά και την οργή μουσουλμανικών χωρών.

Διαβάστε περισσότερα..

Με τεχνολογία 3D θα καλυθφεί τηλεοπτικά το Μουντιάλ του 2010!

Σάββατο, Δεκεμβρίου 05, 2009
Η Sony Corporation και η FIFA ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας για την παροχή δικαιωμάτων διάθεσης υλικού του 2010 FIFA World Cup προς επιλεγμένα Μέσα σε τεχνολογία 3D.
Η FIFA πρόκειται να προβάλει το πρώτο FIFA World Cup σε τεχνολογία 3D. Περίπου 25 από τους αγώνες που θα ... διεξαχθούν στο πλαίσιο του 2010 FIFA World Cup South Africa θα καλυφθούν με τη χρήση επαγγελματικών καμερών 3D της Sony, γεγονός που θα καταστήσει εφικτή την προβολή όλης της δράσης με μοναδική ζωντάνια και ένταση, σε όλο τον κόσμο.
Η FIFA θα αξιοποιήσει την εμπειρία και τεχνογνωσία της Sony στην παραγωγή περιεχομένου 3D, ώστε να προβάλει σε ένα ευρύ κοινό, το πάθος που κυριαρχεί στα στάδια όπου θα διεξάγεται η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση.
Οι θεατές μπορούν να απολαύσουν τη 3D εμπειρία σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Κατά τη διάρκεια του 2010 FIFA World Cup, η FIFA θα φιλοξενεί το “International FIFA Fan Fest” που αφορά εκδηλώσεις με προβολές για το ευρύ κοινό σε 7 πόλεις ανά τον κόσμο (Βερολίνο, Λονδίνο, Πόλη του Μεξικό, Παρίσι, Ρίο ντε Τζανέιρο, Ρώμη και Σίδνεϊ). Σε ειδικούς εκθεσιακούς χώρους της Sony που θα βρίσκονται μέσα στο “Fan Fest”, το κοινό θα μπορεί να απολαύσει 3D προβολές με σημαντικές στιγμές από το FIFA World Cup.
Αναμένοντας την επίσημη 3D προβολή, οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν προωθητικά στιγμιότυπα από το φιλμ του Παγκοσμίου Κυπέλου σε 3D σε αλυσίδες καταναλωτικών ειδών (συμπεριλαμβανομένων και των καταστημάτων Sony) οι οποίες εμπορεύονται προϊόντα Sony σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Η Sony Pictures Home Entertainment σχεδιάζει την παραγωγή και διανομή της επίσημης 3D προβολής του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε μορφή Δίσκου Blu-ray καθώς και σε άλλα φορμά.
Διαβάστε περισσότερα..

Τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Αττικής

Σάββατο, Δεκεμβρίου 05, 2009
και της Θεσσαλονίκης.

Βαθιές «χαρακιές» στη γη της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, κάτω από πόλεις, δρόμους και πλατείες, αφήνουν τα ενεργά σεισμικά ρήγματα. Οι επιστήμονες κατέγραψαν έναν μεγάλο αριθμό ενεργών ρηγμάτων, μικρού ή μέσου μεγέθους, τόσο στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και στην περιφέρεια των πόλεων.
Ωστόσο, παρά το... σχετικά μικρό μέγεθός τους και το μικρό σεισμικό δυναμικό τους- στην Αθήνα υπολογίζεται πιθανό μέγεθος σεισμού ως 6,2 ρίχτερ και στη Θεσσαλονίκη ως 6,5 ρίχτερ-, η εγγύτητά τους με τμήματα των πολεοδομικών συγκροτημάτων οδηγεί στην κατακόρυφη αύξηση της σεισμικής επικινδυνότητας. Αυτά προέκυψαν από έρευνα του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που έγινε σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου από τους γεωλόγους Σ. Βαλκανιώτη, Α. Σερβοπούλου και Α. Γκανά, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Γεωλογίας κ. Σπ. Παυλίδη.
Τα μικρά ρήγματα πλησίον των αστικών περιοχών έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας το 1999, ο οποίος προήλθε από την ενεργοποίηση του άγνωστου ως τότε νεοτεκτονικού ρήγματος της Νότιας Πάρνηθας- Φυλής. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει ο κ. Παυλίδης, «σε περίπτωση ενεργοποίησής τους ακόμη και οι μικροί σεισμοί με τους οποίους συνδέονται, γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι».
Μάλιστα σήμερα, με την επέκταση του δομημένου περιβάλλοντος πολλές φορές σε επικίνδυνα εδάφη ή πιο κοντά σε σεισμικές πηγές (ενεργά ρήγματα), «τα σεισμικά προβλήματα μεγεθύνονται», τόνισε χθες ο καθηγητής κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου με τίτλο «Δέκα χρόνια από τον σεισμό της Αθήνας: Εμπειρίες και διδάγματα», το οποίο διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αστεροσκοπείο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Πρόγνωσης Σεισμών.
Η γιγάντωση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, έχει ως αποτέλεσμα αρκετά ενεργά ρήγματα (γνωστά και άγνωστα) «να αποτελούν πλέον άμεσο κίνδυνο για τη σεισμική ασφάλεια της μητρόπολης,αυξάνοντας τη σεισμική επικινδυνότητα».
Ειδικότερα, λεπτομερής χαρτογράφηση στην περιοχή της Κοινότητας Θρακομακεδόνων οδήγησε στον εντοπισμό ενός πιθανώς ενεργού κανονικού ρήγματος (ρήγμα Θρακομακεδόνων). Αυτό διέρχεται από το εσωτερικό του οικισμού και, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, «η ρηξιγενής επιφάνειά του αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις θέση θεμελίωσης για κατοικίες (συνοικισμός Πανοράματος Θρακομακεδόνων)». Ο κ. Παυλίδης εξηγεί ότι ο γεωμετρικός προσανατολισμός του και γενικά η πολύ μεγάλη περίοδος επαναδραστηριοποίησης αυτών των ρηγμάτων σε ολόκληρο τον χερσαίο ελλαδικό χώρο δεν το καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο, εν τούτοις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον αντισεισμικό σχεδιασμό, ιδιαίτερα για τα κτίρια μεγάλης σπουδαιότητας.
Στη Θεσσαλονίκη οι επιστήμονες εντόπισαν ήδη χαρτογραφημένα νεοτεκτονικά ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία θεώρησαν αντιπροσωπευτικά για την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας της πόλης. Τα ρήγματα που μελετήθηκαν από τους ειδικούς του ΑΠΘ και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου βρίσκονται κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και είναι της λεκάνης του Ανθεμούντα, του Ασβεστοχωρίου και της Πυλαίας- Πανοράματος. Από τη μελέτη των τριών ρηγμάτων, όπως επισημαίνει ο κ. Παυλίδης, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για νεοτεκτονικά πιθανά ενεργά ρήγματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εναλλακτικά σενάρια για την εκτίμηση της σεισμικής επικιν δυνότητας της πόλης, με μέσο αναμενόμενο μέγεθος σεισμού για το ρήγμα του Ανθεμούντα τα 6,5 ρίχτερ, για του Ασβεστοχωρίου τα 4,6 ρίχτερ και για της Πυλαίας- Πανοράματος τα 4,5 ρίχτερ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλοι ιστορικοί σεισμοί που προξένησαν σημαντικές ζημιές στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι κυρίως τρεις, με πρώτο καταγεγραμμένο από ιστορικά στοιχεία σεισμό αυτόν του 1430, πιθανού μεγέθους 6 ρίχτερ. Δεύτερος καταγράφεται ο σεισμός των Βασιλικών με πιθανό μέγεθος 6,2 ρίχτερ και τρίτος και σημαντικότερος ο σεισμός του 1759 με επίκεντρο πολύ κοντά στην πόλη και μέγεθος 6,5 ρίχτερ.
Για τους πιο πρόσφατους καταστρεπτικούς σεισμούς στην πόλη της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη υπάρχουν τρεις χρονικοί περίοδοι έξαρσης. Η πρώτη άρχισε με έναν κύριο σεισμό 6,6 ρίχτερ στην Ασσηρο το 1902, συνεχίστηκε στη Βουλγαρία το 1904 με έναν κύριο σεισμό στην Κρέσνα μεγέθους 7,3 ρίχτερ και σταμάτησε με τη σεισμική ακολουθία της χερσονήσου του Αθω.
Η δεύτερη περίοδος σεισμικών ακολουθιών άρχισε από την περιοχή της σημερινής FΥRΟΜ, με μεγαλύτερο σεισμό στο Βαλάντοβο (1931) μεγέθους 6,6 ρίχτερ και συνεχίστηκε με έναν κύριο σεισμό μεγέθους 7 ρίχτερ στην Ιερισσό το 1932. Η τρίτη χρονική περίοδος ήταν εντοπισμένη στην περιοχή των λιμνών Λαγκαδά και Βόλβης, με έναν κύριο σεισμό μεγέθους 6,5 ρίχτερ στον Στίβο τον Ιούνιο του 1978. Πηγή εφημερίδα Το Βήμα.

Διαβάστε περισσότερα..