Η είδηση πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρώτη φορά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης(φωτογ.4/12), όπου ως γνωστόν επιλύονται οι διαφορές μεταξύ κρατών, θα κληθεί να αποφασίσει αν η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου είναι νόμιμη ή όχι.
Η απόφαση αυτή αφορά τυπικά ίσως μόνον το Κοσσυφοπέδιο (το οποίο κατέστη ανεξάρτητο με τη δύναμη των όπλων του ΝΑΤΟ) αλλά ουσιαστικά θα κρίνει την τύχη όλων των ανάλογων αποσχιστικών κινημάτων στον κόσμο.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η Ισπανία με το γνωστό πρόβλημα των βάσκων εθνικιστών και η Κύπρος με το αποσχισθέν κατόπιν στρατιωτικής εισβολής βόρειο τμήμα της αναμένουν με έκδηλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της διαδικασίας.
Αν και η απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία.. αναμένεται να εκδοθεί σε λίγους μήνες, δεν θα είναι δεσμευτική, εν τούτοις θα αποτελέσει ένα αναμφισβήτητο νομικό προηγούμενο, το βάρος και το κύρος του οποίου θα επηρεάσει, όπως είναι ευνόητο, όλα τα σημερινά ανοιχτά μέτωπα.
Η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη στη Χάγη στην επιβλητική αίθουσα του «Ανακτόρου της Ειρήνης» του Διεθνούς Δικαστηρίου ενώπιον 15 δικαστών διαφορετικής εθνικότητας. Η σερβική αντιπροσωπεία, διευκρινίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην αιματοβαμμένη ιστορία των Βαλκανίων που επιχειρείται να επιλυθεί ειρηνικά μια διαφορά, επισήμανε ότι η πρώην σερβική επαρχία αποσχίστηκε παράνομα από τη χώρα, αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτό την εθνική κυριαρχία και παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Ζήτησε οι Κοσοβάροι να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και χαρακτήρισε το Κοσσυφοπέδιο ως «το ιστορικό λίκνο το σερβικού έθνους» που αποτελεί «αναπόσπαστο πυλώνα της σερβικής εθνικής ταυτότητας». Ο εκπρόσωπος του Κοσσυφοπεδίου απήντησε ότι η ανεξαρτησία της χώρας του είναι μη αναστρέψιμη καθώς εξασφαλίζει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και ότι είναι αδιανόητη η επανέναρξη διαπραγματεύσεων, παρά μόνον για τη ρύθμιση «πρακτικών ζητημάτων».
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την αναγνώριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λόγω του βέτο της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ μόνο 63 κράτη το έχουν αναγνωρίσει και 100 (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία) έχουν επιφυλαχθεί.
Η κατάσταση στην περιοχή μόνο ανεξάρτητη χώρα δεν θυμίζει.
Περισσότεροι από 14.000 άνδρες της νατοϊκής στρατιωτικής δύναμης είναι ανεπτυγμένοι εκεί και κάθε απόφαση των τοπικών αρχών μπορεί να ακυρωθεί από τον ολλανδό ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πέτερ Φάιθ, ο οποίος έχει περιγράψει το Κοσσυφοπέδιο ως «κυρίαρχο κράτος σε καθεστώς επιτηρούμενης ανεξαρτησίας».
Και ας μην ξεχνάμε ότι το «κυρίαρχο» αυτό «κράτος» προέκυψε έπειτα από σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ επί 78 συνεχείς ημέρες το 1999. Δημιούργημα δηλαδή μιας ωμής στρατιωτικής επέμβασης, όπως υπήρξε και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Και είναι η νομιμότητα αυτών των ενεργειών που ουσιαστικά θα κρίνει το Διεθνές Δικαστήριο.
Κ.Καρτάλης.
tovima.gr
Post Top Ad
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009
Home
Unlabelled
Μια απόφαση για μια "χώρα"..