Τί είναι η "διαπλοκή",τί είναι η "εμπάθεια" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Τί είναι η "διαπλοκή",τί είναι η "εμπάθεια"

και ποιός διευθύνει τους Financial Times;

Ρωτάει φίλος-αναγνώστης μέσω mail "γιατί είναι εμπαθές το άρθρο των Financial Times" και αν υπονοούμε κάτι..
Προτιμούμε να απαντήσουμε δημόσια στο mail αυτό καθώς ούτως ή άλλως σκοπεύαμε να δημοσιεύσουμε ένα σχετικό άρθρο σήμερα..

Αγαπητέ φίλε,
όπως παρατηρείς οι Financial Times αναδεικνύονται σε.."ναυαρχίδα" των ξένων ΜΜΕ ως προς τα δημοσιεύματα που στρέφονται εναντίον της Ελλάδας (αντίστοιχη "ναυαρχίδα" ως προς τις κυβερνήσεις είναι φυσικά αυτή της Γερμανίας).
Κανένας βέβαια δεν υποστηρίζει πως τα οικονομικά της χώρας είναι ρόδινα αλλά δε βλέπουμε τους λαλίστατους συντάκτες των Financial Times να ασχολούνται με το έλλειμα της Μ.Βρετανίας, η οποία παρ΄ότι εκτός ευρωζώνης, έχει παραπλήσιο ποσοστό με την υπερχρεωμένη Ιρλανδία.
Η "εμπάθεια" των Financial Time θα μπορούσε ίσως να δικαιολογηθεί και απ΄το γεγονός πως ανήκουν στον όμιλο Pearson PLC.
Πρόεδρος της Pearson είναι o... 65χρονος Glen Moreno,πρώην "golden boy" του τραπεζικού κολοσσού Citi..Ο ίδιος κύριος όμως διατηρεί και τη θέση του senior director στον επενδυτικό κολοσσό man group plc ο οποίος διαχειρίζεται και κατευθύνει διεθνή κεφάλαια ύψους 44 δις ευρώ!
Εάν με ένα δημοσίευμα στους Financial Times έχει τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάσει τα spread των Ελληνικών ομολόγων κατά το δοκούν,και μέσω αυτού να αποκομίσει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ (τα οποία θα κληθούν να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τις επόμενες δεκαετίες) τί νομίζεις πως θα τον εμποδίσει να το κάνει;
Στην Ελλάδα με το άκουσμα της λέξης "διαπλοκή" το μυαλό μας πάει σε κανάλια,εργολάβους,δημ.έργα και λοιπά...ψίχουλα.Σε διεθνές επίπεδο όμως η διαπλοκή παίζεται σε τελείως διαφορετικό επίπεδο.
H Eλλάδα είναι το τέλειο θύμα καθώς βρίσκεται μακρυά απ΄τα κέντρα αποφάσεων τόσο γεωγραφικά όσο και στα πλαίσια του απομονωτισμού στον οποίο έχουμε βρεθεί από τις λάθος πολιτικές επιλογές -κυρίως-των τελευταίων 6-7 χρόνων..

Όσο αφορά τη Γερμανία,η οποία προχωρεί συνεχώς σε ανάλογες επιθέσεις μέσω κυβερνητικών δηλώσεων,δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι η χώρα που έχει οδηγηθεί στα υψηλότερα επίπεδα δανεισμού της μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σε συνδυασμό μάλιστα με τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ για το ίδιο χρονικό διάστημα.Παράλληλα όμως είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον Κόσμο (έπεσε στη 2 θεση για πρώτη φορά το 2009).
Ο καταλληλότερος τρόπος για να ξαναπάρει μπρος η "γερμανική μηχανή" θα ήταν μια τεχνική υποτίμηση του ευρώ την οποία κάποιοι Γερμανοί πιστεύουν πως θα πετύχουν χρησιμοποιώντας ως όχημα τα υπερπροβαλλόμενα προβλήματα της Ελληνική οικονομίας τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελεγχόμενη πτώση του σκληρού κοινού νομίσματος(διάβασε προσεχτικά και τις σχετικές σημερινές δηλώσεις της κ.Μέρκελ και θα καταλάβεις πολλά).

Κλείνοντας να επαναλάβουμε πως σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε πως τα προβλήματα της οικονομίας μας είναι μικρά ή λίγα αλλά τα δημοσιεύματα που παρακολουθούμε -"ρατσιστικά" τα χαρακτήρισε ο ίδιος πρωθυπουργός- έχουν ξεπεράσει τα όποια όρια οπότε θα πρέπει να φωτίσουμε και το παρασκήνιο.

Δεν είναι τυχαίο δε,πως οι "καθαροί" επενδυτικοί οίκοι,όπως ο Ιαπωνικός Nomura, είναι πάντοτε πολύ πιο συγκρατημένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους όταν αναφέρονται στα προβλήματα της Ελλάδας.Για το ποιοί είναι οι υπόλοιποι (Moody's,Fitch κλπ) θα μιλήσουμε σε λίγο...
Greece Salonika.


8 σχόλια:

  1. Σωστά και άγια είναι όλα τα ανωτέρω αν και δε θα έβαζα στο ίδιο τσουβάλι την σχεδόν φανερή εγγλέζικη κερδοσκοπία στα σπρεντ, με τις γερμανικές επιθυμίες υποχώρησης της τιμής του ευρώ, που είναι αβέβαιο αν σχετίζεται με την επιτιμητική στάση τους. Υπάρχει όμως και πολιτική διάσταση στη στάση τους απέναντι στο ελληνικό κράτος, καθώς σοβεί ο ανταγωνισμός της ευρώπης με τους αγγλοαμερικάνους για σφαίρες και χώρες επιρροής. Ουσιαστικά μας χαμηλώνουν με κατραπακιές για να μας καταπιούν και να ορίζουν τη μοίρα μας επειδή προσφέρεται το κράτος μας. Οι πολιτικάντηδες φροντίζουν να μεσολαβούν προς τις ξένες δυνάμεις δε λένε ποτέ όχι σε τέτοια ...κόλπα. Ο λόγος που οι αξεπέραστοι σε διαλυτική δράση νυν κυβερνήτες δεν προτάσουν αντιστάσεις στις ξένες κυβερνήσεις και στις πολυθνικές τους είναι ο ίδιος που δεν άφηνε ούτε την προηγούμενη διακυβέρνηση να ...αγιάσει. Οταν είναι κανείς κοινό λαμόγιο είναι κατ΄ανάγκη ενδοτικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ή και εθνικών ζητημάτων. Δεν θά 'χουν τύφεις οι πολιτικοί μας να μας πουλήσουν σε όποιους καταβάλουν τα περσότερα είναι το συμπέρασμα στο οποίος ορθώς καταλήγει η πλειοψηφία των ελλήνων που δεν τους εμπιστεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διαφορά αποδόσεων (spreads) των ελληνικών ομολόγων δεν θα πρέπει να υπαγορεύει την οικονομική πολιτική της χώρας, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας σήμερα το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1765511

    Συγγνώμη κύριε Παπακωνσταντίνου, αλλά αυτό που λέτε μάλλον παραβιάζει την Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Το τι πληρώνω ΕΓΩ και ο κάθε Έλληνας αφορά και παραοαφορά την οικονομική πολιτική. Αύριο θα μας πείτε ότι δεν ενδιαφέρει η ανεργία.

    Αν το κόστος του δανεισμού δεν αφορά… τι αφορά; Το κόστος του αυξημένου spread είναι μεγαλύτερο από το ΕΤΑΚ και πολύ μεγαλύτερο από το ΦΜΑΠ. Πόσα ΕΤΑΚ και πόσους ΦΜΑΠ θα εισπράξετε ακόμα;

    Και το να χάσω το σπίτι μου επειδή δεν αντέχω τα επιτόκια που είναι ΣΥΘΝΑΡΤΗΣΗ του spread; Και να κλείσω την επιχείρηση; Ούτε αυτά επηρεάζουν;

    Κύριε Παπακωνσταντίνου σας είχα για σοβαρό… Σε σοβαρούς καιρούς οι σοβαροί άνθρωποι λένε την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ύφεση την αντιλαμβάνομαι διαισθητικά σε όλα τα μεγέθη (ΑΕΠ, Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έλλειμα εμπορικού ισοζυγίου, κοκ), δραματικές περικοπές όμως μόνιμες δεν είδα.

    Δεν είμαι σίγουρος αν τα μέτρα περιστολής δαπανών αφορούν μεταφορά υποχρεώσεων σε επόμενα και μεθεπόμενα έτη έτη ή πραγματική μείωση/περικοπή διαχρονική.

    Δεν είδα κανένα ζόρι στην παρουσίαση των μέτρων γι’ αυτό και προβληματίζομαι. Άλλο είναι να λές θα προσλαμβάνω 1 για κάθε πέντε που αποχωρούν, άλλο είναι να λές ότι μειώνω τον αριθμό ή τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων και θέτω ως στόχο π.χ. ο αριθμός δημοσίων υπαλλήλων ανά κάτοικο να μειωθεί από τόσο σε τόσο σε ορίζοντα νετίας, γεγονός που σημαίνει τόση εξοικονόμηση από δαπάνες-επιδόματα ανεργίας.

    Επειδή η μισθοδοσία των ΔΥ είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του κράτους και επειδή τόσο το φόρο όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές του Δημοσίου Τομέα τις χρηματοδοτούν οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα και οι επιχειρήσεις με τους φόρους τους, έστω και ως άσκηση για να ξέρουμε ποιοί είμαστε και που πάμε καλό θα ήταν να εξαφανιστούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές ειοσφορές των εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα από τη δημόσια ληψοδοσία, ώστε να απεικονιστούν οι πραγματικές ταμειακές ανάγκες του κράτους από τη συνεισφορά των ιδιωτών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας σταματήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας. Αυτά που λέει η απάντηση μπορεί και να ισχύουνε αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο χρεός και κανένας μα κανένας δεν πείθεται ότι στα επόμενα 5 χρόνια δε θα συνεχίσει να αυξάνεται.

    Είναι επαρχιώτικη η νοοτροπία να απαντάς σε ένα άρθρο αγγλικής εφημερίδας μιλώντας για το χρέος της Βρετανίας. Η Βρετανία είναι μια χώρα με ασύγκριτα μεγαλύτερο δυναμικό από την Ελλάδα και δεν έχει θέσει κανένας θέμα για το αν θα καταφέρει να εξυπεραιτήσει το χρέος της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τα τελευταία χρόνια δεν παράγει τίποτα. Ακόμα και στα Βαλκάνια που είναι ο φυσικός της χώρος είναι τραγικά απούσα εγκλωβισμένη σε αναδελφισμούς και ανόητες προγονολάγνειες.

    Ακόμα και η Ιρλανδία έχει μεγαλύτερο δυναμικό από την Ελλάδα, μεγαλύτερες εξαγωγές κλπ.

    Μια και σας αρέσει να κάνετε αναδρομές σε παλιότερες δημοσιεύσεις σας θα σας θυμίσω ότι λίγους μήνες πριν αναρωτιώσασταν που είναι η κρίση.

    Όταν ως άτομα ενδόμυχα έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε μέρος του προβλήματος, στρουθοκαμηλίζουμε προσποιούμαστε ότι δε βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα γιατί ξέρουμε ότι κάθε λύση θα ξεκινήσει σκουπίζοντας πρώτα από όλα εμάς τους ίδιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χτες καθώς μιλούσε ο Γ. Παπανδρέου, τα ομόλογα σημείωναν νέα χαμηλά. Κάθε λεπτό ομιλίας του μας κόστιζε ο κούκος αηδόνι. Καλύτερα να μην είχε πει τίποτα παρά αυτά που είπε, διότι η αγορά δεν έχει πειστεί με τίποτα. Ούτε και εγώ.

    Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται πολύ άσχημα και η ραγδαία επιδείνωση στην αγορά ομολόγων έχει εκπλήσσει ακόμα και εμένα … your resident bear on the Greek economy!!

    Αν σήμερα δεν καταφέρει ο πρωθυπουργός να δώσει πειστικές απαντήσεις για το …

    • Τι θα κάνει,
    • Πως θα το κάνει
    • Και πότε θα το κάνει

    … δεν ξέρω και εγώ τι θα γίνει.

    Όπως τα ομολόγα έτσι και οι τράπεζες, έτσι και το ΧΑ

    http://www.market-talk.net/index.php/charts/article/7892

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. einai eustoxes oi parathrhseis toy arthrou sas kai tha hthela na prosthesw to ekshs

    apo to akrwnymio P.I.I.G.S (Gourounia)opws onomasan oi Financial Times tis xwres me megala oikonomika provlhmata dhladh Portugal,Ireland,Italy,Greece,Spain
    afairethke stis teleutaies tous anafores to Ireland kai pleon miloun gia PIGS sketo.

    To lew auto gia na katalavoun merikoi pws leitourgei to agglosaxoniko lobby.Molis thixthkan oi irlandoi ta mazepsan oi bretannoi.Gia thn Ellada den tous kaigetai karfi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην ξεχνάτε και τα derivatives που παίζουν σε σχέση με την απόδοση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

    Αν ένας οίκος έχει επενδύνσει κεφάλαια που έχουν κέρδoς σε περίπτωση πτώσης της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει αμφιβολία οτι θα κάνει ότι μπορεί για να συνδράμει σε περιβάλον που κάνει την πτώση πιο πιθανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share