"..οι κυβερνητικές παλινωδίες δεν είναι η μοναδική αιτία για την επιδείνωση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους «άλλους». Έχει προηγηθεί, για να μην ξεχνιόμαστε, μια εξόχως προβληματική πενταετής διακυβέρνηση του τόπου από τη ΝΔ.."
Η κυβέρνηση δυσκολεύεται εξαιρετικά να βρει το βηματισμό της σε ό,τι αφορά στα προβλήματα της χώρας, το χάλι δηλαδή της ελληνικής οικονομίας. Καθώς καθημερινά αντιλαμβάνεται το βαθμό δυσκολίας για την επίλυση της «οικονομικής εξίσωσης», τα μηνύματα που στέλνει είναι επιεικώς προβληματικά και αντιφατικά.
Δεν είναι μόνο οι αντικρουόμενες γνώμες υπουργών -ακόμα και για επιμέρους προβλήματα- που προκαλούν αίσθηση.
Είναι κυρίως η... αίσθηση ότι αυτό που παρουσιάζει είναι ο κοινός παρονομαστής στην κυβερνητική δράση. Και αυτό υποδηλώνει με τη σειρά του ότι η σύνθεση στους κόλπους της κυβέρνησης ώστε αυτή να κινηθεί σε μια ενιαία κατεύθυνση, λείπει.
Προφανώς το μήνυμα αυτό εκπέμπεται και στο εξωτερικό, στους «άλλους»- την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους εταίρους μας, τους διεθνείς οργανισμούς. Δυστυχώς το λαμβάνουν και οι δανειστές μας και μας αλλάζουν τα φώτα. Φτάνει μέχρι και το Χρηματιστήριο, όπου η κατακρήμνιση των δεικτών και οι ρευστοποιήσεις λειτουργούν ως «βαρόμετρο» των πραγματικών προβλημάτων της χώρας. Από την άποψη αυτή, δηλώσεις δραματικού χαρακτήρα ή επικοινωνιακά κύματα αντεπιθέσεων στο εξωτερικό έχουν νόημα, μόνο αν υποστηρίζουν και στηρίζονται από πρωτοβουλίες που να πείθουν, με αντίκρισμα.
Βεβαίως, οι κυβερνητικές παλινωδίες δεν είναι η μοναδική αιτία για την επιδείνωση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους «άλλους». Έχει προηγηθεί, για να μην ξεχνιόμαστε, μια εξόχως προβληματική πενταετής διακυβέρνηση του τόπου από τη ΝΔ. Το «κεφάλαιο» αυτό δεν παραγράφεται εύκολα στις συνειδήσεις της κοινής γνώμης, όπως κατέδειξαν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Κυρίως, όμως, έχει καταγραφεί στο «θυμικό» των επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Eurostat και κάθε παράγοντα από τον οποίον -το θέλουμε ή όχι- εξαρτώνται πολλά για το μέλλον της οικονομίας μας. Από την άποψη αυτή προκαλεί εντύπωση η άποψη του υπεύθυνου τομέα οικονομίας της ΝΔ, με βάση αναλύσεις του ΙΟΒΕ ότι η χώρα από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο «είχε μπει σε σταθερή πορεία βελτίωσης του οικονομικού κλίματος» και από τις εκλογές και μετά «η Ελλάδα συνεχίζει την πτωτική τάση».
Δεν γνωρίζουμε ποιος κοροϊδεύει ποιον με τέτοιες εκτιμήσεις, αλλά, άντε, το πολύ να λέγονται αυτά για εσωτερική κατανάλωση. Οι «άλλοι» βλέπουν τη χώρα μας σε μια συνέχεια, κρίνουν τις κυβερνήσεις μας από τα οικονομία μεγέθη, από το βαθμό αξιοπιστίας των μέτρων που λαμβάνουμε, από τη χρόνια αδυναμία μείωσης των κρατικών δαπανών, για παράδειγμα, εδώ και χρόνια, από τις στατιστικές αλχημείες. Κι επειδή συνυπάρχουμε με τους «άλλους» -με δικαιώματα, ναι, αλλά και υποχρεώσεις- καλό είναι να έχουμε συναίσθηση τουλάχιστον του τι λέμε.
Ευτ.Παλληκάρης.
Ημερησία