Aπ΄τους μεγαλύτερους σεισμούς όλων των εποχών ο σημερινός στη Χιλή - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Aπ΄τους μεγαλύτερους σεισμούς όλων των εποχών ο σημερινός στη Χιλή

  • 8,8 Ρίχτερ.
  • Καμία πληροφορία για τραυματίες Ομογενείς.
  • 79 νεκροί μέχρι στιγμής.
Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε -σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο- στις 03:34 τοπική ώρα (8:34 ώρα Ελλάδος), στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές της Χιλής συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στις ισχυρότερες όλων των εποχών.
Η σύνδεση μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου τμήματος της χώρας έχει διακοπεί, εξαιτίας της παύσης..λειτουργίας της κεντρικής γέφυρας που ενώνει τα δύο τμήματα. Η ηλεκτροδότηση καθώς και οι επικοινωνίες αποκαθίστανται σταδιακά, ενώ το αεροδρόμιο του Σαντιάγο θα παραμένει κλειστό για τις επόμενες 24 ώρες. Πολλά είναι τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τον αριθμό εκείνων που έχουν καταρρεύσει.
Η ελληνική ομογένεια αριθμεί περίπου 1.500 ανθρώπους που κατοικούν κυρίως στον Βορρά της χώρας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να αναφέρει ότι υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.
Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, από τον σεισμό προκλήθηκε τσουνάμι το οποίο «μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης».
Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του Κέντρου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι παρατηρήσεις για το επίπεδο της θάλασσας δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα τσουνάμι. Μπορεί να είναι καταστροφικό κατά μήκος των ακτών κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και θα μπορούσε να απειλήσει πιο απομακρυσμένες ακτές».

Σύμφωνα με το CNN, το Κέντρο ανέφερε ότι το τσουνάμι υπολογίζεται πως έφτασε τα 2,6 μέτρα σε ύψος και ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα. Το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο είπε ότι κύματα τσουνάμι εντοπίστηκαν από ειδικούς αισθητήρες στον ωκεανό κοντά στην πόλη Valparaiso, δυτικά του Σαντιάγο. Τα κύματα αυτά είχαν ύψος 1,69 μέτρα.
Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα βλέπετε την εκτίμηση των επιστημόνων για την εξάπλωση του τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό και την απόσταση (σε ώρες) που υπολογίζουν ότι θα φτάσει σε κάθε περιοχή.

Η πρόεδρος της Χιλής, Michelle Bachelet, η οποία παραθέτει αυτήν τη στιγμή συνέντευξη Τύπου, προέτρεψε τους κατοίκους στις παράκτιες περιοχές της Χιλής να μεταφερθούν σε υψηλότερα σημεία, ενώ έκανε λόγο για «καταστροφή» στις σοβαρότερα πληγείσες περιοχές και κήρυξε τη Χιλή σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Οι ειδικοί περίμεναν ότι το τσουνάμι θα φτάσει στο Περού μέχρι τις 13:30, ώρα Ελλάδας, στο Εκουαδόρ μέχρι τις 15:15, στην Κολομβία μέχρι τις 15:40 και στον Παναμά μέχρι τις 17:00. Προειδοποίηση για τσουνάμι έχει πλέον εκδοθεί για περίπου 53 χώρες. Ακόμα και στις ακτές της Ρωσίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει το τσουνάμι από τον σεισμό της Χιλής.
Ο σεισμός χτύπησε μέσα στη νύχτα και ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμόντουσανΜέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές από παράκτιες περιοχές που να έχουν χτυπηθεί από το κύμα. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι περιοχές στις ακτές της Χιλής και του Περού, ενώ ολοένα και περισσότερα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού παίρνουν μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση που το τσουνάμι φτάσει στις ακτές τους και έχει ακόμα μεγάλη ισχύ.
Ωστόσο, πριν από λίγη ώρα, ήρθη ο συναγερμός για τσουνάμι στη νότια Χιλή, σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Η χιλιανή τηλεόραση και τοπικοί ραδιοσταθμοί μεταδίδουν ότι έχουν καταρρεύσει αρκετά κτίρια στην πόλη Κουρίκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share