Ανω του 60% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος της Βρετανίας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ανω του 60% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος της Βρετανίας.

Παρήγορη εξέλιξη, η μείωση του ποσοστού της ανεργίας στο 7,8%και η αναθεώρηση του ελλείμματος Ιανουαρίου.

Αμφίρροπη εμφανίζεται η εικόνα της βρετανικής οικονομίας, καθώς το δημόσιο χρέος της Βρετανίας εκτινάχθηκε τον Φεβρουάριο σε επίπεδα άνω του ορίου του 60% του ΑΕΠ που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, μετά τον νέο δανεισμό ύψους 12,4 δισ. στερλινών στον οποίο προχώρησε τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση. Δεδομένου όμως ότι ο δανεισμός ήταν...και πάλι κατά 2 δισ. στερλίνες χαμηλότερος από τις προβλέψεις, ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές διαβλέπουν θετικές πτυχές στη βρετανική οικονομία. Ευελπιστούν μάλιστα πως ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ έχει τη δυνατότητα να ανακοινώσει δημοφιλή μέτρα κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού την επόμενη Τετάρτη, και να βελτιώσει τη θέση της κυβέρνησης ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Μεταξύ των ενθαρρυντικών εξελίξεων συγκαταλέγεται η θεαματική προς τα κάτω αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του Ιανουαρίου, μόλις στα 43 εκατ. στερλίνες από τα 4,3 δισ. στερλίνες που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα, προκαλώντας σοκ στις αγορές. Η δραστική αναθεώρηση οφείλεται εν μέρει στις υψηλότερες εκτιμήσεις για τα φορολογικά έσοδα και σε μικρότερο βαθμό στις επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό του Φεβρουαρίου, οδήγησε το σύνολο του χρέους στα 857,7 δισ. στερλίνες, ποσό που αντιπροσωπεύει το 60,3% του ΑΕΠ. Καταγράφει έτσι σαφή επιδείνωση από το 59,9% του Ιανουαρίου και το 50,5% στο οποίο ανερχόταν τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Σύμφωνα όμως με τη Στατιστική Υπηρεσία, τα φορολογικά έσοδα του Φεβρουαρίου ήταν 42,6 δισ. στερλίνες, αυξημένα δηλαδή σε σύγκριση με τα 41,1 δισ. στερλίνες του Φεβρουαρίου 2009.
Μεταξύ των οικονομικών αναλυτών που προχωρούν σε μια αισιόδοξη ανάγνωση των στοιχείων συγκαταλέγεται ο Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics, καθώς εκτιμά πως οι εξελίξεις κατατείνουν σε σύνολο δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 132 δισ. στερλινών για τους 11 από τους 12 μήνες του τρέχοντος οικονομικού έτους. Οπως τονίζει, αυτό σημαίνει πως ο κ. Ντάρλινγκ μπορεί να επιτύχει τον στόχο του για έλλειμμα 170 δισ. στερλινών, ή ακόμη και να το περιορίσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Στην περίπτωση αυτή, επισημαίνει ο Βρετανός αναλυτής, «είναι πιθανόν να έχει περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό είτε για μείωση του δανεισμού ή για χρηματοδότηση κάποιων προεκλογικών παροχών». Ο ίδιος δεν παραλείπει, πάντως, να τονίσει πως επίκειται «μια παρατεταμένη και επώδυνη περίοδος δημοσιονομικής αυστηρότητας».
Παρήγορη εξέλιξη για τη βρετανική κυβέρνηση είναι, άλλωστε, η μείωση του ποσοστού της ανεργίας το τρίμηνο Νοεμβρίου - Ιανουαρίου στο 7,8% από το 7,9% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Δεδομένου όμως ότι μειώθηκε ο αριθμός των απασχολουμένων, ένας αριθμός Βρετανών αποσύρθηκε από την αγορά εργασίας.Reuters.

Bookmark and Share