«Βάλτε υποθήκη τα νησιά για τα χρέη» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

«Βάλτε υποθήκη τα νησιά για τα χρέη»

Μόνο εάν υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που παίρνει θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εκτιμά το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IWH.

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου...Ulrich Blum, εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του φημολογούμενου σχεδίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μιλώντας στο Reuters. «Έχω σοβαρές αμφιβολίες για αυτό το σχέδιο. Εάν οι αγορές είναι ρεαλιστικές, ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει γιατί η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αναστρέψει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έως το 2014», είπε.

«Πρέπει να σκεφτούμε μια πολύ πιο μακροπρόθεσμη λύση όπου θα διαβεβαιώσουμε τις αγορές με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Πρέπει να δημιουργήσουμε αρκετή εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα ώστε να φτάσουμε έως το 2020, και έτσι η οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει έως το, σημείο που τα προβλήματα θα λυθούν από μόνα τους», είπε ο επικεφαλής του IWH, που είναι ένα από τα έξι κορυφαία ινστιτούτα που συμβουλεύουν την Angela Merkel σε θέματα οικονομίας.

Για να γίνει αυτό, όλα τα δάνεια που δίνουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίζονται από υποθήκες, προτείνει. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να παράσχει τα χρήματα και τα χρέη αυτά μπορούν να διασφαλιστούν από τα ακίνητα και τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Είναι ακριβώς αυτό που κάναμε στη Γερμανία το 1923», δήλωσε ο Blum.

Η Γερμανία χρησιμοποίησε διάφορα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου για να στηρίξει το νέο νόμισμα που εξέδωσε το 1923, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υπερπληθωρισμό και να αναδιαρθρώσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Ο Blum επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της έως το 2013, όταν λήγει η ισχύς του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης. Εάν η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της έως τότε, οι ομολογιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με haircuts ή ζημιές. «Επομένως, εάν ο Γερμανός φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει, πρέπει να υπάρχει ένα τίμημα και για τον Έλληνα φορολογούμενο. Και με δεδομένο ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πληρώσει, πρέπει να διασφαλίσουμε τα δάνεια με τέτοιο τρόπο ώστε να πιστεύουμε ότι θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω», τόνισε. «Τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία είναι μία απόλυτα σταθερή διασφάλιση. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία κατάσταση που να σπάσει το ψυχολογικό σπιράλ. Τα δάνεια θα ήταν φθηνότερα, γιατί δεν θα είχαμε να κάνουμε πια με ένα κράτος που θα πρέπει να συγκεντρώσει χρήματα μέσω της φορολόγησης και να αναστρέψει την πορεία της οικονομίας. Τα νησιά πάντα θα αξίζουν περισσότερα από τα χρέη, επομένως, δεν χρειάζεται να τα πουλήσει κανείς», καταλήγει.
Bookmark and Share