"Στερεύουν" οι τράπεζες αίματος.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

"Στερεύουν" οι τράπεζες αίματος..


  • Δραματική η κατάσταση έπειτα από το λουκέτο που μπήκε σε πολλά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων!

"Στερεύουν" οι τράπεζες αίματος της χώρας μας, μετά το λουκέτο που μπήκε σε πολλά τμήματα αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων, λόγω της... δραματικής έλλειψης προσωπικού, αλλά και της κατάργησης τριών νοσοκομείων στην Αθήνα. Σήμερα, ένας αιμοδότης μπορεί να δώσει αίμα από τις 08.00 το πρωί έως τις 14.00, δηλαδή, κυριολεκτικά, μόνο αν πάρει... άδεια από την εργασία του!

Κι αυτό επειδή τα απογευματινά τμήματα αιμοδοσίας δεν λειτουργούν, ενώ έχουν καταργηθεί και οι βάρδιες του Σαββάτου και της Κυριακής, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς, τεχνολόγους και νοσηλευτές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι στην αιμοδοσία δεν θα πάρουν άδεια, καθώς, εάν απουσιάσει έστω και ένας, το τμήμα θα κλείσει.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε έγγραφο που έστειλε, χθες, στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την οποία ζητά να γίνουν άμεσα προσλήψεις.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα χρειάζεται 600.000 μονάδες αίματος για μετάγγιση για όλες τις ανάγκες (χειρουργεία, αιμορραγίες, μεσογειακή αναιμία κ.λπ.). Το 60% με 70% των μονάδων αίματος προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, το 30% με 35% από εθελοντές αιμοδότες και συλλόγους, ενώ το 5% εισάγεται κυρίως από την Ελβετία.

Αδιαφορία

Στα χρόνια των Μνημονίων, ωστόσο, η κρατική αδιαφορία έχει χτυπήσει «κόκκινο»! Και για του λόγου το αληθές, το 2013 καταργήθηκαν τρεις μεγάλες αιμοδοσίες με την κατάργηση τριών νοσοκομείων: στο 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, στο 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ και στο Νοσοκομείο Πατησίων.

Παράλληλα, η ΕΙΝΑΠ, σε άλλο έγγραφό της, αναφέρεται και στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τμήμα μεταμόσχευσης μυελού των οστών στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, μετά την αποχώρηση της μοναδικής συντονίστριας, και ζητά την άμεση πρόσληψη δύο μόνιμων συντονιστών.

Σημειώνεται ότι στον Ευαγγελισμό πραγματοποιείται μεταμόσχευση στο 40% έως 50% των ενήλικων ασθενών της χώρας, δηλαδή περισσότερες από 75 μεταμοσχεύσεις μυελού τον χρόνο σε νέους ανθρώπους ηλικίας από 20 έως 40 χρόνων.
Bookmark and Share