Υπ. Πολιτισμού Τουρκίας: Αναγκαίες οι εργασίες συντήρησης στην Παναγία Σουμελά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Υπ. Πολιτισμού Τουρκίας: Αναγκαίες οι εργασίες συντήρησης στην Παναγία Σουμελά


  • Aνακοίνωση, με την οποία υποστηρίζει την αναγκαιότητα εργασιών συντήρησης στην Παναγία Σουμελά, εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Κατά τη διάρκεια εργασιών γεωλογίας και γεωτεχνικής των βράχων και εργασιών ενίσχυσης στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, οι ειδικοί, με στόχο να εξετάσουν τον κίνδυνο κατολισθήσεων στις κατωφέρειες (πλαγιές) της μονής και του περιβάλλοντα χώρου και να τεκμηριώσουν τα επικίνδυνα σημεία, πραγματοποίησαν προσεδάφιση, χρησιμοποιώντας αναρριχητικές τεχνικές πρόσβασης με σχοινί και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Με το πέρας των εργασιών διαπιστώθηκε ότι η είσοδος στη μονή έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τόσο τους επισκέπτες όσο και τους υπευθύνους του χώρου. Για τον ίδιο λόγο και τα εσωτερικά κτίρια της μονής θεωρήθηκαν επικίνδυνα.
Συνεπώς, ξεκίνησαν εργασίες βελτίωσης και υποστήριξης ευρείας κλίμακας στη μονή και στις προσανατολισμένες προς τους χώρους επίσκεψης κατωφέρειες. Οι εργασίες αφορούσαν την απομάκρυνση των ολισθηρών βράχων και την τοποθέτηση προστατευτικού πλέγματος και οδοφραγμάτων. Προς αποφυγήν οποιουδήποτε ατυχήματος και δεδομένου ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όσον αφορά τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, θέτει την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια στις προτεραιότητές του και δεδομένης της κατάστασης, θεωρήθηκε σωστό και αποφασίστηκε το σύμπλεγμα των κτιρίων της μονής να παραμείνει κλειστό από τις 22/09/2015, για τη δυνατότητα περαίωσης των εν λόγω εργασιών και για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας».
Bookmark and Share