Α. Τσίπρας: Τάζει και πάλι ανάπτυξη υποσχόμενος ρύθμιση για το χρέος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Α. Τσίπρας: Τάζει και πάλι ανάπτυξη υποσχόμενος ρύθμιση για το χρέος

  • Να βγάλει από το κάδρο της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας τη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές επιχείρησε, με την πρώτη του απάντηση, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, με αφορμή την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

"Οι προηγούμενοι... πρωθυπουργοί κρύβονταν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Μητσοτάκης όταν εξελέγη δήλωσε ότι θα διαχειριστεί την αντιπολιτευτική στρατηγική χωρίς βιασύνη. Μπροστά στη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες άλλαξε γραμμή και μίλησε για εκλογές λίγο πριν την πρώτη αξιολόγηση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Όταν οι δανειστές ζητούσαν αίμα, ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές και αδιαφορούσε. Πόνταρε στη λογική της παρένθεσης, όπως ο κ. Σαμαράς. Ο ίδιος εγκλωβίστηκε σε μία στρατηγική, που όσο περνούν οι μέρες γίνεται γραφική. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, όχι από εκλογές, υποστήριξε και έβγαλε, εκ νέου, στο προσκήνιο το αφήγημα περί μίας ανάπτυξης που έρχεται για τη χώρα.
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε και πάλι να εμφανιστεί αισιόδοξος για το ζήτημα του χρέους, πετώντας το…μπαλάκι στη κόντρα του ΔΝΤ με τους ευρωπαίους εταίρους. "Δε μπορεί να περιμένει άλλο μία χώρα που έχει υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά. Οι πολίτες δικαιούνται λύση στο χρέους. Και αυτή η λύση δε μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογών σε άλλες χώρες. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε λύση για το χρέος. Οι αποφάσεις στο Eurogroup είναι αποφάσεις σε θετική κατεύθυνση, αλλά τα μέτρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πρέπει να εξειδικευθούν", είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενο ανασχηματισμό αλλά και όσον αφορά τη δήλωση του Νίκου Παππά πως θέλει να παραμείνει στο υπουργείο, ο κ. Τσίπρας είπε: Δε θα αποφασίσει ο κ. Παππάς εάν αλλάξει ή όχι υπουργείο. Έχω άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Δεν αποφασίζω και διατάζω. Είμαι υπέρ των συλλογικών αποφάσεων. Έχουμε ένα συνέδριο που θέλουμε να αποτελέσει τομή. Μετά θα μας απασχολήσουν ζητήματα με την παραγωγή κυβερνητικού έργου και θα αποφασίσουμε συλλογικά.
Μέρκελ και χρέος
Σχετικά με τη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Α. Μέρκελ και όσον αφορά το θέμα του χρέους ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το ζήτημα του προγράμματος και του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα Ελλάδας-Γερμανίας. Αφορά την Ελλάδα και τους θεσμούς. Προφανώς, η Γερμανία είναι σημαντική χώρα και η άποψή της παίζει ρόλο. Η λύση στο πρόβλημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης Ελλάδας-Γερμανίας. Η κ. Μέρκελ έχει λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Και θα της πω ότι η Ελλάδα τηρεί τους κανόνες και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι εταίροι. Κανονικά θα έπρεπε ήδη να έχουν την ποσοτική χαλάρωση, αλλά δεν το έχουμε επειδή υπάρχει αντιπαράθεση ΔΝΤ-Γερμανίας.
Πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών
Ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες περί του παγώματος των οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που θα γίνουν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2016 ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως: αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία μετάβασης. Ολοκληρώθηκε μία μεταρρύθμιση που βάζει το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας. Τώρα είναι η στιγμή να δώσουμε ανάσες. Θα δώσει τονωτική ένεση και στο ασφαλιστικό σύστημα. Το πάγωμα χρεών δε σημαίνει και διαγραφή τους. Αφορά στο σύνολο των ασφαλισμένων και είναι κάτι που θα δώσει ενίσχυση σε μία πολύ φιλόδοξη μεταρρύθμιση για τη στήριξη της ασφάλειας. Είναι σαφές πως δε θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις. Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις. Το λέγαμε και η αντιπολίτευση έλεγε πως παριστάνουμε τους μάγους. Αλλά το καταφέραμε. Υπάρχουν μειώσεις στις επικουρικές. Στο 20% μειώνονται οι επικουρικές. Η επίπτωση είναι στο 10% των συνταξιούχων. Το 5% βλέπει υψηλή μείωση στις επικουρικές. Εξαιτίας της ψήφισης της μεταρρύθμισης το Μάιο και επειδή ξεκίνησαν αργότερα οι περικοπές υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, γιατί ο νόμος εφαρμόζεται αναδρομικά από την ώρα που ψηφίστηκε.
ΕΛΣΤΑΤ
Για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως: το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5% και η διαμάχη για τα στοιχεία του 2009 αφορά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εάν δικαιωθεί η άποψη πως έφταιγε ο Καραμανλής θα δικαιωθεί ο Παπανδρέου ή εάν αποδειχθεί πως μαγειρεύτηκαν τα στοιχεία θα δικαιωθεί ο Καραμανλής και θα κατηγορηθεί ο Παπανδρέου. Η υπόθεση προκαλεί ερωτηματικά, για να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Μου προκαλεί ερωτηματικά όχι τόσο για την παρέμβαση Ευρωπαίων, αλλά κυρίως γιατί ο Γεωργίου έθεσε ζήτημα ότι αν προχωρήσει η Δικαιοσύνη η χώρα δεν θα πάρει αυτά που πρέπει σε σχέση με το χρέος. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, θα υπάρξει φως.
Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και "κόφτης"

Πήραμε μία συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα έως και το 2018, απαντώντας σε ερώτημα για τα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς και αν θα ενεργοποιηθεί ο "κόφτης" και συμπλήρωσε: Θα σφίξουμε τα δόντια για να πετύχουμε τους στόχους μας. Από το 2018 και μετά εάν θα παραμείνουν οι στόχοι πλεονάσματος εξαρτάται από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Οι δικές μας αναλύσεις συμπεραίνουν πως μπορούμε να έχουμε με αυτούς τους θετικούς ανάπτυξης μπορούμε να πέσουμε στο 2%. Είναι ρεαλιστικό εφικτό και αναγκαίο να πέσουν τα πλεονάσματα μετά το 2018.
Συμφωνία με Τουρκία

Αναφορικά με τη συμφωνία με την Τουρκία και το θέμα του μεταναστευτικού ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως πετύχαμε τη συμφωνία με πολύ κόπο. Η χώρα είχε βρεθεί μπροστά σε δύσκολη κατάσταση. Με τις χώρες στα βόρεια να κλείνουν σύνορα και εμείς να δεχόμαστε ροές 5.000 κάθε ημέρα.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Άγκελα Μέρκελ κράτησε εξαιρετικά θετική στάση, που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επιμείναμε πως μπορεί να υπάρξει διέξοδος μέσα από τη συνεργασία με τους γείτονές μας. Πιστέψαμε στη δυνατότητα μίας συμφωνίας, γιατί πιστεύουμε πως η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Τουρκία. Η Τουρκία, σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία. Η συμφωνία στην εφαρμογή της δεν είναι εύκολη. Εμείς εξετάζουμε ένα προς ένα τα αιτήματα ασύλου και αυτό έχει οδηγήσει σε συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Πιστεύουμε πως ο ρυθμός θα επιταχυνθεί. Δυστυχώς από τις 33.000 θέσεις που είχαν υποσχεθεί οι ευρωπαίοι έχουν φτάσει στις 3.000. Θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση από τους ευρωπαίους.
ΤΑΙΠΕΔ
Ερωτηθείς για το ΤΑΙΠΕΔ και για τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κατά του επικεφαλής του Ταμείου, Στ. Πιτσιόρλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Στις αποκρατικοποιήσεις εργαστήκαμε για να ξεφύγουμε από τη λογική της εκποίησης. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Τα έσοδα πηγαίνουν στον κουβά του χρέους και όχι για να επενδυθούν στην οικονομία. Η δουλειά που κάνουμε και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ είναι να εξασφαλίσουμε υψηλότερα τιμήματα.
Τηλεοπτικές άδειες και κλείσιμο καναλιών

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Alpha με αφορμή το γεγονός ότι ο σταθμός δεν εξασφάλισε άδεια και οδηγείται σε κλείσιμο ο πρωθυπουργός ανέφερε: Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και στην τελευταία επιχείρηση. Ενδιαφερόμαστε για τις θέσεις εργασίας όπως ενδιαφερόμασταν και για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια και γι' αυτούς δεν έκλαψε κανείς. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Οι εργαζόμενοι δεν έκαναν κινητοποιήσεις. Αυτό που μας αφορά είναι να προασπίσουμε τις θέσεις. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο ασύδοτο.
Και πρόσθεσε: Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ήταν ασύδοτο όλα τα τελευταία χρόνια. Το δημόσιο θα έπρεπε να είχε κάνει τρεις δημοπρασίες τα 27χρόνια. Αναλογιστείτε τι έχει χάσει το δημόσιο. Ένα τεράστιο ποσό για να στηρίζονται οι κυβερνήσεις και να στηρίζουν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δίνουμε δυνατότητα για 4 άδειες, γιατί πιστεύουμε πως τα ΜΜΕ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να είναι βιώσιμα. Να είναι βιώσιμα από τα έσοδα και όχι από διαπλοκή με τα κέντρα εξουσίας. Θα κάνουμε ό,τι δυνατόν για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Έχουμε μέσο, το Mega, που κλείνει γιατί οι μέτοχοί του δεν κατέβηκαν καν στον διαγωνισμό. Έχουμε μία διαγωνιστική διαδικασία όπου δύο φεύγουν δύο καινούριοι στον χώρο έρχονται. Αν υπάρξουν απολύσεις θα δώσουμε κίνητρα για να προσληφθούν από τους νέους παρόχους.
Παράλληλα, δήλωσε ότι: Ήδη έχουν εξαγγείλει προγράμματα του υπουργείου Εργασίας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κίνητρα για να μη χαθούν θέσεις. Αλλά δε μπορεί οι εργαζόμενοι να κρατούνται όμηροι από κάποιους που θέλουν να εκπέμπουν χωρίς να πληρώνουν. Το τσάμπα πέθανε. Ο αέρας τελείωσε.
Bookmark and Share