Τούρκος πρεσβευτής στο Ισραήλ έπειτα από έξι χρόνια.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Τούρκος πρεσβευτής στο Ισραήλ έπειτα από έξι χρόνια..

  • Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan διόρισε σήμερα νέο πρεσβευτή στο Ισραήλ, απαντώντας στην αντίστοιχη κίνηση του εβραϊκού κράτους, σε ένα ακόμη βήμα προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεών τους.

«Ορίσαμε τον...  Κεμάλ Οκέμ, σύμβουλο για εξωτερικά θέματα του πρωθυπουργού μας (Binali Yıldırım), στη θέση του πρεσβευτή» στο Ισραήλ, δήλωσε ο Ερντογάν.

Χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Έιταν Νάεχ διορίστηκε πρεσβευτής του Ισραήλ στην Τουρκία.

Η ανταλλαγή πρεσβευτών σηματοδοτεί την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά την κρίση που είχε προκληθεί το 2010 με την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ εναντίον ενός στολίσκου που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Δέκα Τούρκοι ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο Mavi Marmara είχαν σκοτωθεί.

Έπειτα από έξι χρόνια στη διάρκεια των οποίων είχαν ανακληθεί οι πρεσβευτές των δύο χωρών, Ισραήλ και Τουρκία δέχθηκαν τον Ιούνιο να βάλουν τέλος στις διαφορές τους μετά τις μυστικές συζητήσεις που διεξήχθησαν σε τρίτες χώρες.
Βάσει των όρων της συμφωνίας, το Ισραήλ δέχθηκε να καταβάλει 20 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση, να ζητήσει συγγνώμη για την επιδρομή εναντίον του τουρκικού πλοίου και να επιτρέψει την αποστολή τουρκικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του ισραηλινού λιμανιού Ασντότ.
Bookmark and Share